Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Z silnika spaliniaka to ma być. Te 2800 pewnie ze było by lepiej, ale jak będzie mnie efekt zadowalał na 1480 to wtedy będę zmieniał

A jaki masz agregat sprężarkowy? ogólnie w zależności od modelu sprężarka powinna mieć ok 1200 obr/min i dość spore koło pasowe ok 300mm z wiatrakiem do chłodzenia więc jak zastosujesz silnik 1400obr/min to koło pasowe na silniku będzie musiało być niewiele mniejsze od tego na sprężarce. W zimie przerebiałem ten temat.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, wlamaj1 napisał:

U mnie też dwadzieścia kilka lat temu przełącznik gwiazda-trójkąt podłączał chłop z doświadczeniem, ja nie dałem rady. On z resztą też. po przełączeniu na trójkąt paliły się bezpieczniki. Okazało się że nowo zakupiony używany silnik mógł pracować tylko przy połączeniu uzwojeń w gwiazdę...

Sory ale jakie on miał doświadczenie skoro nie połapał się że to silnik tylko na gwiazdę 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano

Trzeba umieć czytać tabliczkę, ja  też mam taki silnik, co ma po 220V w gwiazdę i 220V w trójkąt i w trójkąt nie będzie pracował, bo u nas międzyfazowe 380/400V. W PRL takich wynalazków się nie spotykało

Opublikowano
9 godzin temu, wlamaj1 napisał:

U mnie też dwadzieścia kilka lat temu przełącznik gwiazda-trójkąt podłączał chłop z doświadczeniem, ja nie dałem rady. On z resztą też. po przełączeniu na trójkąt paliły się bezpieczniki. Okazało się że nowo zakupiony używany silnik mógł pracować tylko przy połączeniu uzwojeń w gwiazdę...

Bzdury. Nie ma takich silników, jeśli ma wyprowadzone do tabliczki 6 przewodów, to właśnie po to, żeby podłączyć gwiazda/trójkąt. Jeśli ma 3 chodzi tylko w trójkącie! 

Ten elektryk za bardzo kumaty to nie był 😆

Najłatwiej podłączyć w gwiazdę, bo zwierasz końce uzwojeń. W trójkąt już trzeba wiedzieć który koniec którego uzwojenia.

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Trzeba umieć czytać tabliczkę, ja  też mam taki silnik, co ma po 220V w gwiazdę i 220V w trójkąt i w trójkąt nie będzie pracował, bo u nas międzyfazowe 380/400V. W PRL takich wynalazków się nie spotykało

Coś nie rozumiem , czyli że do uzwojenia silnika idzie 220 v zamiast 380 v ? 

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

Steyerek8100 napisał:

superfarmer02 napisał:

nie chcę ktoś półosi miękkiego przodu do regeneracji od 40? pasują do każdej 30 lub 60 która ma okrągła oś

Ile cebulionów?

wyjściowa 400 za 2 szt 😉

Cyknij jakie zdjęcia i mi na pw wyślij.

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

Pokaż tą tabliczkę

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Marecki2922 napisał:

dokładnie tak

oznaczenie 220V (i symbol gwiazdy) 220V (symbol trójkąta)

silnik z importu, u mnie pracuje w gwiazdę przy małej pile do drewna

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał:

dokładnie tak

oznaczenie 220V (i symbol gwiazdy) 220V (symbol trójkąta)

silnik z importu, u mnie pracuje w gwiazdę przy małej pile do drewna

Pokaż tą tabliczkę

24 minuty temu, Marecki2922 napisał:

Przy połączeniu uzwojeńw gwiazdę i podaniu napięcia 400 V , na uzwojenie przypada napięcie około 230V , mniejszy jest też moment obrotowy,a co za tym idzie prąd rozruchowy. Na tym polega rozruch gwiazda /trójkąt 

Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

A jaki masz agregat sprężarkowy? ogólnie w zależności od modelu sprężarka powinna mieć ok 1200 obr/min i dość spore koło pasowe ok 300mm z wiatrakiem do chłodzenia więc jak zastosujesz silnik 1400obr/min to koło pasowe na silniku będzie musiało być niewiele mniejsze od tego na sprężarce. W zimie przerebiałem ten temat.

To miało być połączone wałkiem, a "agregat sprężarkowy" to taki silnik z dorobiona głowica z zaworkami od c360 bodajże 

IMG_20210826_171659.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, mariuszd93 napisał:

Bzdury. Nie ma takich silników, jeśli ma wyprowadzone do tabliczki 6 przewodów, to właśnie po to, żeby podłączyć gwiazda/trójkąt. Jeśli ma 3 chodzi tylko w trójkącie! 

Nie masz racji. Taki silnik który możesz podłączyć poprzez przełącznik gwiazda-trójkąt może też pracować tylko przy połączeniu uzwojeń w gwiazdę ze znamionowymi parametrami - warunek jest jeden: musisz go zasilić napięciem pierwiastek z trzech razy wyższym. Na tabliczkach znajdziesz takie oznaczenie gwiazd/trójkąt 660/380V. Wiadomo, że takiego napięcia nie "wyczarujesz" ale podejrzewam że kiedyś gdzieś mogło być w użyciu. Dlatego trochę niestosowne jest określenie silników dwubiegowymi sugerujące że mają różne prędkości obrotowe...

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, mariuszd93 napisał:

Pokaż tą tabliczkę

Przy połączeniu uzwojeńw gwiazdę i podaniu napięcia 400 V , na uzwojenie przypada napięcie około 230V , mniejszy jest też moment obrotowy,a co za tym idzie prąd rozruchowy. Na tym polega rozruch gwiazda /trójkąt 

IMG_20210923_143039.jpg

Opublikowano (edytowane)

Patrz na kolejność - 230V dla trójkąta, 400 dla gwiazdy

Tu jest silnik na 380V w układzie trójkąta

5532771400_1311070539.jpg

Wyczytałem na elektrodzie, że silniki na "220 w trójkącie" powinny pracować przez falownik, gdzie jest możliwość regulacji napięcia, ponieważ normalnie nie wolno ich włączać w trójkąt, moga pracowac tylko w układzie gwiazdy

A tu trochę teorii http://www.zstio-elektronika.pl/pliki_t_automatyk/maszyny_elektryczne_stosowane_w_napedach.pdf

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

Kolejność na każdej tabliczce jest taka sama, jak sam wcześniej napisałeś , tabliczkę trzeba umieć czytać 😁 mam wrażenie graniczące z pewnością, że nie masz pojęcia o elektryce, więc nie brnij w to, bo to dla laika ślepa uliczka...

Opublikowano

Hmm, trudno po studiach inżynierskich z elektryki nieumieć czytać tabliczek, pewne tematy, których się nie używa, trzeba czasem odświezyć, bo oznaczenia niestety się w ciągu 30 lat trochę zmieniły, ale jednak mam rację

Opublikowano (edytowane)

W czym masz tą rację?

Piszesz herezje że na tabliczce jest 220 gwiazda i 220 trójkąt, okazało się że nie ma.

Teraz piszesz coś o kolejności zapisu napięć... Otóż zawsze jest na początku mniejsze napięcie 😀

Nie masz pojęcia o rozkładzie napięcia w uzwojeniach silnika przy połączeniu w gwiazdę i trójkąt i ty mi piszesz o studiach? 😀🤦😆 zapewniam, żeW tym temacie od 30 lat nic się nie zmieniło 😄

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano (edytowane)

Jedynie ci mogę przyznac rację w tym, że nie ma 220/220, bo to podawałem z głowy, a zdjęcie tabliczki zrobiłem dziś

cytat

"na tabliczce znamionowej powinno być 400V/690V (Δ/Y) lub tylko 400V (Δ). Silnik przedstawiony na zdjęciu u góry nie może być sterowany przez przełącznik gwiazda-trójkąt"

tabliczka.jpg

Cały sens mojej wypowiedzi dotyczył tego, że mam silnik, którego nie mogę podłaczyć w układ trójkąt , bo nie jest do tego przystosowany, a ty jak chcesz dorabiać sobie swoje teorie, to twoja sprawa

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
Steyerek8100 napisał:

superfarmer02 napisał:

Steyerek8100 napisał:

superfarmer02 napisał:

nie chcę ktoś półosi miękkiego przodu do regeneracji od 40? pasują do każdej 30 lub 60 która ma okrągła oś

Ile cebulionów?

wyjściowa 400 za 2 szt 😉

Cyknij jakie zdjęcia i mi na pw wyślij.

wysłałem

Opublikowano
gregor1284 napisał:

To miało być połączone wałkiem, a "agregat sprężarkowy" to taki silnik z dorobiona głowica z zaworkami od c360 bodajże  

aaa ok... Pisałeś ze chcesz podłączyc silnik 7,5 kw to wymyśliłem sobie że masz jakis porządny agregat🤔 a tu takie cos🙃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v