Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie nie w temacie. Ktoś miał kontrol może związana z śor, ewidencję itd? Bo tak ostatnio szukałem i gdzieś mi wcieli ewidencję zabiegów. No i muszę chyba coś sfabrykować. Tylko w razie kontroli (nigdy nie miałem żadnej), coś głębiej sprawdzają, dociekają, czy tylko na zasadzie - ewidencja jest, środki wpisane są dobre w dobrych dawkach i tyle?

Opublikowano

no nic, korzystając z wolnego dnia pozalatwialem troche spraw i te dokumentacje zrobilem. Njalepsze - pozamawialem prawie dwa tygodnie temu graty do pociagniecia pradu do obory. W 3 roznych sklepach. Z dwoch przyszlo po paru dniach a z 3 (kabel) najpierw kilka dni nic, nie mozna sie bylo do nich dodzwonic, na maila nie odpisywali, w koncu  w tamtym tygodniu sie dodzwonilem. Babka mowi zeby podeslac potwierdzenie wplaty. Wyslane - dostalem maila, ze przekazane do realizacji. W sobote wykopal mi znajomy 70 metrowy row juz. Minal weekend - nic sie nie dzieje. Jakos sie dodzwonilem i co sie okazalo? Zamowienie nie zostalo przekazane do realizacji i tak od dwoch tygodni wisi w koszyku. Niby dziewczyna sie tlumaczyla, ze po niby przekazaniu do realizacji okazalo sie, ze juz nie maja tyle na stanie i utknelo znowu. Zrezygnowalem z zamowienia, 10dni na zwrot kasy musze czekac. A najlepsze teraz - zadzwonilem do hurtowni 50km ode mnie i na stanie maja taka ilosc, jaka mi trzeba w prawie identycznej cenie co na necie...jade jutro z rana i na koniec tygodnia bede zakopywal.

Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

Pytanie nie w temacie. Ktoś miał kontrol może związana z śor, ewidencję itd? Bo tak ostatnio szukałem i gdzieś mi wcieli ewidencję zabiegów. No i muszę chyba coś sfabrykować. Tylko w razie kontroli (nigdy nie miałem żadnej), coś głębiej sprawdzają, dociekają, czy tylko na zasadzie - ewidencja jest, środki wpisane są dobre w dobrych dawkach i tyle?

Ja miałem, sprawdził książeczkę z zabiegami, kazał podpisywać godziny zabiegów, dokładne nazwy preparatów. Tylko zapytał czy jest szafka na śor, zerknął na badanie techniczne opryskiwacza i na uprawnienia do pryskania

• Thanks 1
Opublikowano

W Polsce dojadą do zera że się odechce tego .

GlobalG.A.P. – dobrowolny, międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej adresowany do producentów rolnych. Standard powstał w 1997 jako EUREGAP z inicjatywy członków europejskiej organizacji EUREP .

Opublikowano
Dnia 28.03.2021 o 15:05, Narko napisał:

Pany sprawa jest. Ciegno CBM kat 2 ... " jablko " kat 2 nie pasuje... znaczy ze ma byc "jedynka"? Musze kupic zestaw jablek z kolnierzem oraz same jabkla Kat 3/2... moglibyscie cos polecic?

165843202_1079876709191631_5033651865301152231_n.jpg

165849476_801073157176090_3436260106056031143_n.jpg

kula o haków nie pasuje nigdy do łącznika !

tak wygląda kula do łącznikaZobacz obraz źródłowy

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sladan napisał:

Ja miałem, sprawdził książeczkę z zabiegami, kazał podpisywać godziny zabiegów, dokładne nazwy preparatów. Tylko zapytał czy jest szafka na śor, zerknął na badanie techniczne opryskiwacza i na uprawnienia do pryskania

A tak w ogóle teraz jak sobie uzupełniałem, to mam ewidencję oprysków, mam plan azotowy, mam ewidencję zabiegów do rolno środowiskowych. I tak siedzę i zastanawiam się, czy coś jeszcze z kwitologii mi nie brakuje

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Standard, że w sklepach stacjonarnych ceny lepsze niż na alledrogo.

Jeszcze trzeba mieć te sklepy. Najbliższa hurtownia 50km od domu. Obdzwonilem 8, to tylko we dwóch mieli na miejscu

2 godziny temu, migacz napisał:

Dokładnie. Ale niektórzy przyzwyczaili się za bardzo do zakupów na necie. Nieraz bardziej opłaca się ruszyć auto z garażu.

A niekiedy nie opłaca się ruszać auta z garażu i tracić czasu, żeby zaoszczędzić parę zł. Trzeba po prostu sprawdzać i porównywać

Opublikowano
2 minuty temu, mf362 napisał:

Kiedy myślicie siać łubiny

Łubiny to bliżej polowy kwietnia zawsze, albo nawet i po połowie kwietnia. 

Opublikowano
43 minuty temu, stempos1980 napisał:

Łubinu to już trzeba siać

Nie powiedziałbym. Łubin boi się zimna

Opublikowano

No zasiałem. Ale ja w gorącej wodzie kąpany.

Ja wyglądam deszczu, może być obfity. Ale każda aktualizacja przesuwa opady. 

Dziś agregatem w porzeczkach ruszałem ziemię po zimie to gliniaste górki spękane i kurzyło się.

Opublikowano
7 minut temu, stempos1980 napisał:

Ja sieje ostatniego marca jak się uda.

Zapytaj @Agrest on już zasiał

Każdy ma swoje przekonania. jak dla mnie łubin nim później tym lepiej.

Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

Kiedy myślicie siać łubiny

Ja 3 ha wsiałem dzisiaj, 1.5 ha zostawiam na za 2 tygodnie, zobaczymy który będzie lepszy. Niestety zaczęło padać i z pryskania nici, płn T .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v