Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, akooo napisał:

I dorobiłeś się? Nie lepiej posiedzieć przy piecu z dobrą książką czy coś w tym stylu?  Co to za różnica czy się jeździ porsche czy golfem 4 i to i to pojedzie. Szkoda życia na taką gonitwę.

Nigdy człowiek się dorobi wszystkiego bo ciągle chce czegoś innego czy nowego jak już jedno spełni. Najlepiej to przeleżeć całe życie i czekać aż pieniążki z nieba spadną i ręce do góry wznosić. Jeśli ktoś twierdzi, że pieniądz nie ma wartości i jest w życiu nie potrzebny to tak jak Daniel napisał.

Opublikowano
3 minuty temu, akooo napisał:

I dorobiłeś się? Nie lepiej posiedzieć przy piecu z dobrą książką czy coś w tym stylu?  Co to za różnica czy się jeździ porsche czy golfem 4 i to i to pojedzie. Szkoda życia na taką gonitwę.

Yyy ale co na to somsiady 

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

Idę działać dzięki panowie trzymajcie kciuki. Do injekcji to mam floron,  rapidekson,  enrocin,  vetrimoksin,  biomutin.  A pyralginy nie stety nie ma. 

A nie masz od kogo pożyczyć tej pyralginy?

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Nigdy człowiek się dorobi wszystkiego bo ciągle chce czegoś innego czy nowego jak już jedno spełni. Najlepiej to przeleżeć całe życie i czekać aż pieniążki z nieba spadną i ręce do góry wznosić. Jeśli ktoś twierdzi, że pieniądz nie ma wartości i jest w życiu nie potrzebny to tak jak Daniel napisał.

A kto chce w piwnicy mieszkać i żałuje na restaurację żeby jakąś panne zaprosić? Jak tak to po co ci pieniądze,wystarczy najniższa krajowa,na swoje pszczelarskie hobby zarobisz ;)

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Yyy ale co na to somsiady 

Twierdzisz że coś się robi na pokaz? Otóż nie. Pamiętam masakryczną biedę i robie wszystko by moje dzieci jak już się narodzą żyły na bardzo wysokim poziomie. 

Opublikowano

Paracetamol chyba szkodzi cielakowi, pyralgine dawałem do pyska, jednym pomaga drugim nie. 

U nas wet w terenie jest 24 godziny na dobę przez cały okrągły rok, Świątek, piątek czy niedziela. 

Krowy też w każdy dzień inseminuje. 

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

A kto chce w piwnicy mieszkać i żałuje na restaurację żeby jakąś panne zaprosić? Jak tak to po co ci pieniądze,wystarczy najniższa krajowa,na swoje pszczelarskie hobby zarobisz ;)

Pieniądze dają stabilizację. Wiesz, że jak wyskoczy coś niespodziewanego to nie musisz się drapać po głowie i szukać z czego zapłacić. Oprócz zdrowia pieniądze są drugą najważniejszą rzeczą. Lepiej niech leżą czy w formie fizycznej czy zainwestowane w coś- wiesz, że je masz w razie potrzeby.

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik200598 napisał:

Pieniądze dają stabilizację. Wiesz, że jak wyskoczy coś niespodziewanego to nie musisz się drapać po głowie i szukać z czego zapłacić. Oprócz zdrowia pieniądze są drugą najważniejszą rzeczą. Lepiej niech leżą czy w formie fizycznej czy zainwestowane w coś- wiesz, że je masz w razie potrzeby.

No ja nie mówię że nie są ważne ale nie ma co też gonić za nimi nie wiadomo jak.

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Twierdzisz że coś się robi na pokaz? Otóż nie. Pamiętam masakryczną biedę i robie wszystko by moje dzieci jak już się narodzą żyły na bardzo wysokim poziomie. 

Znam dużo takich co żyją na pokaz. Sąsiad mój np. Urabura co to nie on, jego wuj w głębokiej d*pie z kredytem siedział i ta ciotka dzwoni do niego i błaga żeby pożyczył na ostatnią ratę. Ten lata po firmę i nie nazbierał 10tys. Zadzwoniła do mojej to tylko moja zapytała kiedy odda. Telefon do mnie czy może pożyczyć i sprawa załatwiona. Drugi przykład mojej narzeczonej siostry. Jedna mieszka w budynku socjalnym druga tfuu z nami. Samochody bóg wie jakie a na rachunki nie mają. Dobrze że te 500plus jest to chociaż na raty za te auta mają. Powiem tak ten. Co się czegoś dorobił to on się tym nie chwali. Tak samo jak ten co ma grubo odłożone, po co im komuś pożyczać? Nie wychylasz się=nie masz i głową spokojna 

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Nie pokładaj nadziei w czystym pieniądzu, bo przyjdzie Morawiecki i Ci je opodatkuje, lub wywoła inflacje by spłacić długo których narobili.  

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

No ja nie mówię że nie są ważne ale nie ma co też gonić za nimi nie wiadomo jak.

Lepiej pogonić niż leżeć i czekać na jakieś cuda w razie potrzeby- nadmiar owszem- zły. Ale życie od pierwszego do pierwszego bez jakiegokolwiek zabezpieczenia finansowego też niezbyt dobry. 

Przed chwilą, Leszy napisał:

Nie pokładaj nadziei w czystym pieniądzu, bo przyjdzie Morawiecki i Ci je opodatkuje, lub wywoła inflacje by spłacić długo których narobili.  

W czystym, fizycznym pieniądzu to już jakiś czas nie pokładam.

Opublikowano

No nie powiedziałbym. Dlaczego ktoś kto ma kasę ma sobie nie pobudować willi czy jeździć jakimś super autem? Stać go to niech ma. A z tym że ktoś chce pokazać że więcej ma niż faktycznie ma to się zgadzam, śmiać sie chce i tyle. 

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Znam dużo takich co żyją na pokaz. Sąsiad mój np. Urabura co to nie on, jego wuj w głębokiej d*pie z kredytem siedział i ta ciotka dzwoni do niego i błaga żeby pożyczył na ostatnią ratę. Ten lata po firmę i nie nazbierał 10tys. Zadzwoniła do mojej to tylko moja zapytała kiedy odda. Telefon do mnie czy może pożyczyć i sprawa załatwiona. Drugi przykład mojej narzeczonej siostry. Jedna mieszka w budynku socjalnym druga tfuu z nami. Samochody bóg wie jakie a na rachunki nie mają. Dobrze że te 500plus jest to chociaż na raty za te auta mają. Powiem tak ten. Co się czegoś dorobił to on się tym nie chwali. Tak samo jak ten co ma grubo odłożone, po co im komuś pożyczać? Nie wychylasz się=nie masz i głową spokojna 

Opublikowano
28 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Wschody na pewno równiejsze, plon raczej nie koniecznie.

Nie, nie. Siewnik przyjechał sprzągnięty z Ursusem 1014, śmiesznie wyglądał ten ciągnik jak mu konny się zapięło. Po prostu nadgarstki i prawe ramię często odczuwam, ramię to nawet wiem po czym ale nadgarstki to nie wiem.

W rozliczeniu poszedł ten konny?

On ilu rajkowy był

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Głowa spokojna. Mądry człowiek flotę ma odpowiednio ulokowaną. Akurat rolniki mają w ch*j majątku, który ciągle jest coś warty. 

Opublikowano

Tak, plus dopłata z mojej strony oczywiście i litr miodówki.

Oryginalny 15 lejkowy, przerobiony tylko zaczep na podnośnik.

1 minutę temu, mf362 napisał:

W rozliczeniu poszedł ten konny?

On ilu rajkowy był

Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

No nie powiedziałbym. Dlaczego ktoś kto ma kasę ma sobie nie pobudować willi czy jeździć jakimś super autem? Stać go to niech ma. A z tym że ktoś chce pokazać że więcej ma niż faktycznie ma to się zgadzam, śmiać sie chce i tyle. 

Słuchaj za swoje proszę bardzo, niech kupuje i niech buduję. Ale nie ze będzie jadł chleb że łzami w maserati 🤣 dużo tu u nas takich biznesmenów którzy widzą hajs za mleko tylko na papierze. Ale auto max 4 letnie 

Opublikowano

Jakoś się tam wcisnął, choć bez kombinacji się nie obyło, ramiona owszem kurna długie jakieś jakby nie fabryczne. 

Opublikowano
9 minut temu, danielursus3p napisał:

Znam człowieka który miał straszną biedę za młodu dorobił się wszystkiego ciągników kombajnów, synowi na 18urodziny kupił etz 251. Było to 30 lat temu.  I mówił tak do mojej matki zobacz teraz to już mnie nikt nie dogoni,  fakt był najbogatszych we wsi. Matka powiedziała mu tak ja cię nie dogonie ale będą tacy co cię wyprzedzą.

A teraz ma 70pare lat chodzi i płacze,  syn wyprzedał kombajn maszyny i ziemię zaczyna sprzedawać. 

• Like 1
Opublikowano

Obracam się W różnym towarzystwie i prawdę mówiąc widać kto ma szmalec, a kto udaje że ma szmalec.  

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Słuchaj za swoje proszę bardzo, niech kupuje i niech buduję. Ale nie ze będzie jadł chleb że łzami w maserati 🤣 dużo tu u nas takich biznesmenów którzy widzą hajs za mleko tylko na papierze. Ale auto max 4 letnie 

1 minutę temu, 6465 napisał:

Znam człowieka który miał straszną biedę za młodu dorobił się wszystkiego ciągników kombajnów, synowi na 18urodziny kupił etz 251. Było to 30 lat temu.  I mówił tak do mojej matki zobacz teraz to już mnie nikt nie dogoni,  fakt był najbogatszych we wsi. Matka powiedziała mu tak ja cię nie dogonie ale będą tacy co cię wyprzedzą.

A teraz ma 70pare lat chodzi i płacze,  syn wyprzedał kombajn maszyny i ziemię zaczyna sprzedawać. 

Tym to bym się nie przejmował. Każdy jest kowalem własnego losu. Jakby moje dzieci nie chciały gospodarki okej. Niech sprzedadzą i zainwestują w odpowiednie aktywa. Chociaż miałbym głowę spokojna że za dzieciaka nic im nie brakowało. A że ktoś mnie może wyprzedzić.. luz wiem o tym. Nie ma się co łamać, głowa do góry. 

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Syn nie docenil majątku ojca

Wszystko przez dobrobyt

Opublikowano

Teściowa za kilka lat idzie na emeryturę. Jak istniało OFE to miała sporo kasy uzbierane,i co? I już nie ma OFE ani kasy. Na gospo pieniądze to sa zbierane,przychodzi czas aby coś kupić to do banku i się kupuje za gotówkę. Teść nigdy nie brał jakiegokolwiek kredytu,ale wg mnie to źle bo zamiast np ciągnika za gotówkę można było do tego dobrać kredytu i kupić nowszy mocniejszy. A gdybym powiedział że chce wziąć kredyt np na zakup pola to chyba znienawidziłby mnie do końca,bo przecież to nie moje. 

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

Dokładnie, znajomy w podobny sposób rozpizdzil dorobek dwóch pokoleń 

• Like 1
Opublikowano

Jak będą sprzedawać twój majątek na który ciężko pracowałeś  i pieniądze wydawać na używki i balangi,  to i tobie by było przykro że tyle na to pracowałeś a tu wszystko idzie na zmarnowanie. 

6 minut temu, danielursus3p napisał:

Obracam się W różnym towarzystwie i prawdę mówiąc widać kto ma szmalec, a kto udaje że ma szmalec.  

Tym to bym się nie przejmował. Każdy jest kowalem własnego losu. Jakby moje dzieci nie chciały gospodarki okej. Niech sprzedadzą i zainwestują w odpowiednie aktywa. Chociaż miałbym głowę spokojna że za dzieciaka nic im nie brakowało. A że ktoś mnie może wyprzedzić.. luz wiem o tym. Nie ma się co łamać, głowa do góry. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v