Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, marulekk napisał:

Od 12 lat Zetora ma?? W wieku 12 lat jego ojciec kupił Zetora??? 12 Zetorów jest w jego wiosce??? 

12 apostołów było...

Opublikowano

Dlatego w większe miasta niż Oświęcim i Wadowice się autem nie zapuszczam...

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

W Niedzielę byłem w kościele a ksiądz mówi tak, "pytał mnie znajomy jak to jest?  Lepiej żyć z żoną czy lepiej samemu.  A ja mówię nie wiem jak lepiej czy samemu czy z żoną bo nie mam żony,  ale z jednego się cieszę że nie mam tesciowej"🙂

A to pewnie przegnała go matka jakiejś pannicy co tam podłaził i nabrał odrazy do teściowej.  :P

Opublikowano
30 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Chłopie nawet ja tak negatywnie nie myślę... Szukaj, przenieś się gdzie indziej jeśli nie jesteś bardzo do rodzinnych stron przywiązany. 

+2, księżyc zza chmur prześwieca.

Opie a jak będzie obrabiać moja gospodarke na odległość?

Opublikowano

To gospodarkę zlikwidujesz. Jak chory jesteś tak jak piszesz to nie życie na gospodarce. Chyba, że jesteś do niej tak bardzo przywiązany, że nie wyobrażasz sobie jej opuścić. Jak sam maszyn podpiąć nie umiesz jak pisałeś kiedyś to jak Ty chcesz gospodarzyć jak sam zostaniesz...

Opublikowano

Dlatego jeśli pójdę do pracy to zainwestuje 120 tys w sprzęt i po kupuje plug siewnik agregat z automatyczną belka zaczepowa a opryskiwacz i motyla jakąś sam podepne

Poza tym duze młodych samemu nie podpina i ojciec im podpina

• Haha 1
Opublikowano

Chłopie co Ty chcesz inwestować? toż za trochę małe i średnie gospodarstwa po prostu znikną, znikną jak śnieg na wiosnę.

Opublikowano
1 minutę temu, Cebulj napisał:

to zainwestuje 120 tys w sprzęt

tak się wtrącę. a skąd ta kasa będzie? bo chyba nie ze stypendium ?

Opublikowano

Nie znikną normalnie rodzice emerytury i ja może 3 tys będę miał to rok popracuje i kredycik i będzie pięknie. U mnie kuzyn na 9 ha kupił new holland 110 km

Sąsiad ma 15 ha i mf 150 km i aby ziemię ma i ostatnio terenowke kupił za 50tys

Opublikowano

ty Cebulj za cholerę nie masz więcej jak 12 lat . zgadłem???

Opublikowano
4 minuty temu, deSilva napisał:

Chłopie co Ty chcesz inwestować? toż za trochę małe i średnie gospodarstwa po prostu znikną, znikną jak śnieg na wiosnę.

Ha ha ha małe z renty  dołoży jak by co a duże jak ceny rypną to tylko kwik zostanie oj żebyś się nie pomylił .

Opublikowano

Małym nieproduktywnym zakręcą kurek z dopłatami i renty nie starczy żeby przeżyć a co dopiero dokładać do gospodarstwa.

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

22

Przed chwilą, deSilva napisał:

Małym nieproduktywnym zakręcą kurek z dopłatami i renty nie starczy żeby przeżyć a co dopiero dokładać do gospodarstwa.

Jak zakruc a to wszystkim bo niedługo mięso z probowki bedzie

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Ha ha ha małe z renty  dołoży jak by co a duże jak ceny rypną to tylko kwik zostanie oj żebyś się nie pomylił .

Niech tylko ZUS rolnikom wprowadzą, to nie wiem jak z 3ha zarobi na 1500 ZUS-u miesięcznie ;) 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Cebulj napisał:

22

Jak zakruc a to wszystkim bo niedługo mięso z probowki bedzie

Ogólnie polityka Unii jest na wyniszczenie czego tylko się da, może te bardzo duże jakoś tam ujadą, ale reszta będzie miała duuuuuże problemy.

5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Niech tylko ZUS rolnikom wprowadzą, to nie wiem jak z 3ha zarobi na 1500 ZUS-u miesięcznie ;) 

Z 20-tu i 30-tu się posrają, toż żeby nie dopłaty to już by ostro wszyscy kwiczeli, a to prawie tyle co ZUS byłby na rok. Co myślicie że wszystkie rządy jakie były o tym nie wiedziały, dawno już by wprowadzili, tylko dobrze wiedzą że ludzi na to na wsi nie stać.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
28 minut temu, Cebulj napisał:

Nie znikną normalnie rodzice emerytury i ja może 3 tys będę miał to rok popracuje i kredycik i będzie pięknie. U mnie kuzyn na 9 ha kupił new holland 110 km

Sąsiad ma 15 ha i mf 150 km i aby ziemię ma i ostatnio terenowke kupił za 50tys

Kondrad wstawaj !!! Zesrales się. 

• Haha 2
Opublikowano
29 minut temu, pafnucy napisał:

jego styl pisania kogoś mi przypomina ale za żadne skarby nie moge sobie przypomnieć kogo, chyba sie starzeje

Opublikowano

Żeby nie wszelakie dotacje, na młodego, dopłaty, do tego ze dwie emeryturki pompowane w gospodarstwo i uj wie co tam jeszcze, to szejśiuntka byłaby dalej głównym ciągnikiem na małych i średnich gospodarstwach, tylko że ludzie sobie wmawiają że z gospodarstwa to urobili. xD  Teraz na zwierzakach dochód jest po cholerze,  że likwidują jeden po drugim, jeszcze dopomogą dobić jak za elegancko jakaś branża się będzie miała, ci co z pola, to wystarczy rok dwa urodzaju w Europie i 900 złotych za zboże to będzie, tylko że za dwie tony, do tego ZUS i po ptokach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v