Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

44 minuty temu, pafnucy napisał:

raczej nie. przy podłączaniu radia wywaliło bezpiecznik to i zegarek się zatrzymał.

To podłącz pod zegar i po problemie.

A jak da głośniej to zabierze zegarkowi prąd i będzie się spóźniał. 😉

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

To podłącz pod zegar i po problemie.

Nie bardzo po problemie bo trzeba

po pierwsze aby metalowa obudowa radia nie dotykała nigdzie elementu nadwozia czy tam kabiny bo po radiu mimo odłączenia hebla (o ile hebel na masie) pójdzie masa na ciągnik i radio jak i instalacja zjarana może być

po drugie antena czyli jej mocowanie do kabiny też musi być odizolowana od masy pojazdu i trzeba to sprawdzić bo pójdzie poprzez radio i antenę do masy pojazdu i znów problem 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

a wlaśnie nie. większość metal. 👍

zamiast tego renówkę bym mógł brać, ale tam sam plastik

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Ale już widziałem przypadki że antena mocowana gdzieś do metalowego elementu czyli do masy pojazdu bo wtedy lepiej zbiera i hebel odłączony i po masie z radia szło na ciągnik bo właśnie radio omijało hebel i popalili chłopcy sobie instalację jak i radio 

Opublikowano (edytowane)

Spoko ;) jak chcesz mieć z ominięciem hebla (gdy odcinasz heblem masę) czyli przykładowo z  tego zegarka to musi być radio jak i antena odizolowana od masy pojazdu :) i będzie śmigać :D

U siebie chciałem tak zrobić ale jakoś ciągle skoro gra to gra i jest na heblu :)  tym bardziej że muzyki większość z pendrive leci więc nie problem z programowaniem jak straci pamięć 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

Nie może być tak chyba ze radio prosto pod akumulator podłączone żeby pamięci nie traciło stacji bo godzinę i tak z rds zaczytuje. ,ja tam hebla nie uzywam..

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Co to za dziwne radio że nie ma osobnego przewodu od podtrzymania pamięci O.o Bo jak ma to hebel mona  pominąć /ale bezpiecznik i tak być musi/ i żadne napięcie dalej na ciągnik nie pójdzie

Opublikowano (edytowane)

Może być i są różne radia jedne mają dwa przewody 12V jeden czerwony zasilający na stałe czy po stacyjce i żółty na podtrzymanie pamięci :) 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
36 minut temu, slawek74 napisał:

jak u Kargula 😁

Czy ja wiem... Jeszcze kiedyś się będzie robić jak wtedy...

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Pigmei napisał:

Co to za dziwne radio że nie ma osobnego przewodu od podtrzymania pamięci O.o Bo jak ma to hebel mona  pominąć /ale bezpiecznik i tak być musi/ i żadne napięcie dalej na ciągnik nie pójdzie

Napięcie nie pójdzie ale masa pójdzie bo musi być podpięte do masy aby pamięć podtrzymywało a jak hebel odłączysz stracisz masę i pamięć :) bo ja tam nie wiem kto gdzie i jak hebel stosuje ale zazwyczaj na masie między aku a pojazdem widywałem i taki właśnie przypadek mam na myśli

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

być może odrobinę xle podłączyłem. niepotrzebnie te dwa przewody razem dałem. tam było jeszcze jedno wyjście.... któregoś dnia sprawdzę czy tam prąd jest

2 minuty temu, Roki212 napisał:

Napięcie nie pójdzie ale masa pójdzie bo musi być podpięte do masy aby pamięć podtrzymywało a jak hebel odłączysz stracisz masę chyba logiczne :) 

Opublikowano
2 minuty temu, Roki212 napisał:

Napięcie nie pójdzie ale masa pójdzie bo musi być podpięte do masy aby pamięć podtrzymywało a jak hebel odłączysz stracisz masę chyba logiczne :) 

To niech wczepi odgromnik i masę weźmie z ziemi 😁

Opublikowano
2 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Pewnie 2 min i ustawione

10 sekund 👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v