Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Belaruss820 napisał:

Skręcałem to z przerwą na kąpiel i kolację od 16:20. Ciekawe czy bedzie sie tym jutro bawil. Kiedys koparke mu zlozylem w kilka godzin to ją zniszczyl i pogubil klocki. Tu na szczescie wszystko skręcane śrubkami.

Kolega w cenach nawozu pisał że by chciał pieniądze za stracone nerwy przez dzieci. 

Ty jak to skręcałeś to robiłeś to dla syna choć pewnie się też denerwowałeś. 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Gipsy się robi też ale amatorsko, glazurę terakotę też, podstawy mechaniki również się robi w aucie czy ciągniku. Każdy  rolnik to ma chyba kilka zawodów  w ręku 🙆‍♂️

kilka w jednym kilka w drugim 😉😁

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Ja nie. Wolę się skupić na czymś co potrafię i wyciągnąć z tego maximum zysku, jak na czymś czego nie potrafię i robić to tylko dlatego bo parę groszy się zaoszczędzi, A efekt końcowy i tak będzie jako taki. 

Ja ostatnio zatrudniałem chłopaka od obróbek drzwi i okien. 

Nie miałem czasu żeby to zrobić, podana cena za pracę mnie bardzo zaskoczyła. 

Nie opłacało się robić samemu. 

3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Pod zimowe to i w niedzielę orałem 

Że też w święta Ci się chciało 

Siano przewróciłeś 🤔😂

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

Ja ostatnio zatrudniałem chłopaka od obróbek drzwi i okien. 

Nie miałem czasu żeby to zrobić, podana cena za pracę mnie bardzo zaskoczyła. 

Nie opłacało się robić samemu. 

Bo to przeważnie tak wychodzi. Często sami siebie oszukujemy że jest taniej.  

Opublikowano
27 minut temu, TheraRolnik napisał:

A no widzisz... Nieraz ciężko podjąć decyzję, ale jak się miałbym tak wkur**ac i kłócić co rusz to bym na 100% nawet nie mieszkał tutaj. 

Doradze Ci tylko żebyś uważał żebyś się nie przeliczył. Bo się narobisz a na koniec gówno z tego będziesz miał. 

Opublikowano
30 minut temu, Bananek napisał:

Spawarką yebnij dla pewności. 😉

Sporo rzeczy umiem, ale wstyd sie przyznawac,spawac to nie potrafie,nawet nie wiem czy inwerterową z funkcją "nie przyklejania" elektrody bym sobie radził🤔

29 minut temu, Karol6130 napisał:

Kolega w cenach nawozu pisał że by chciał pieniądze za stracone nerwy przez dzieci. 

Ty jak to skręcałeś to robiłeś to dla syna choć pewnie się też denerwowałeś. 

Troche napewno,ale to bardziej dlatego ze międzyczasie mały cos chcial innego a ja sie wkrecilem w to skladanie😀 

Opublikowano

Panowie siłowniki hamulcowe w przyczepach na tylnej osi są większe np 100 a na przedniej mniejsze np fi 80? Jakie do d47 kupić? Warto bawić się w hydrauliczno pneumatyczne?

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Bo to przeważnie tak wychodzi. Często sami siebie oszukujemy że jest taniej.  

Powiem na własnym przykładzie. Robiłem remont u siebie dość  spory, od kanalizacji w domu po sufit podwieszany. Firma powiedziała mi 40tys wstępnie za robociznę. Robiłem  to od sierpnia i do świąt udało się skończyć, może idealnie nie wyszło ale żonie i dzieciom się podoba i zadowoleni.

Dziś ceny za 1m² sufitu KG 150zł u nas biorą, płytki 100zł, praca nie trudna to robię sam, futryny znajomy mi obsadził bo robi przy tym i dałem mu zarobić, hudraulikę  i trochę elektry też zrobiłem. Wiadomo nie każdy potrafi i nie porywa się na takie roboty. Dużo znajomych sami porywają się na remonty bo ceny robocizny i materiałów teraz zwala z nóg niektórych.

@Mecha z tyłu mniejsze,  ja mam takie j @Pafnucy i jest git👍

Opublikowano

Dzień dobry 

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Ok dzięki, nie ma pośpiechu

Za dużo do państwa oddajesz

Darku przyczepności i szerokości na drodze oraz owocnego wyjazdu żebyście na pusto nie wracali. 

A kto będzie wracał nowym nabytkiem?🤔

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Witam

Wieje że się nic robić nie chce 

To nie rób... 

Opublikowano
8 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Skręcałem to z przerwą na kąpiel i kolację od 16:20. Ciekawe czy bedzie sie tym jutro bawil. Kiedys koparke mu zlozylem w kilka godzin to ją zniszczyl i pogubil klocki. Tu na szczescie wszystko skręcane śrubkami.

To nie lepiej było kupić gotową a nie do skręcania? Ja jak taką terenówkę dostałem to całą frajda było to skręcanie, potem tylko stało na półce i kurz zbierało 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

W końcu trzeba dotrzymać obietnice wyborczą i przywrócić połączenia PKS.  Od nas dostać się gdzieś autobusem to cud.  Nie dość że mało jeździ to o takich porach że nie pasują.

nie realne o czym marzysz od nas blisko i też mało jeździ dzisiaj aby 18lat to prawko i samochód

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, stempos1980 napisał:

Dzień dobry 

Darku przyczepności i szerokości na drodze oraz owocnego wyjazdu żebyście na pusto nie wracali. 

A kto będzie wracał nowym nabytkiem?🤔

No teraz już za Kielcami jesteśmy, jednak Kaszkajem jedziemy 

Jak się kupi to się będzie myśleć, kto będzie wracał

10 minut temu, szymon09875 napisał:

Dziś będę wiedział co z tym bublem...

Na spokojnie

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

No teraz już za Kielcami jesteśmy, jednak Kaszkajem jedziemy 

Jak się kupi to się będzie myśleć, kto będzie wracał

Na spokojnie

A wzioł więcej kasy bo i tak tam będziecie w tamtych stronach to by odrazu nabył czapkę na wyjucha😁 oczywiście jak by się zakup udał w Wieliczce.

Tylko soli sobie kupcie z kopalni prosto🤭

Opublikowano
10 godzin temu, danielursus3p napisał:

Dobrze że dalej kolesiostwo, kumoterstwo i łapówkarstwo trwa w najlepsze 🤣

Tylko że teraz większą łapówkę będzie trzeba wozić🤣😂

Opublikowano
8 godzin temu, Mecha napisał:

Panowie siłowniki hamulcowe w przyczepach na tylnej osi są większe np 100 a na przedniej mniejsze np fi 80? Jakie do d47 kupić? Warto bawić się w hydrauliczno pneumatyczne?

Czy warto? Zależy czego potrzebujesz. Mi do ciągnika z hamulcami hydraulicznymi było potrzeba, to założyłem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v