Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, donweter1989 napisał:

W bagażniku kilka worków z prosiakami bez problemu się mieściło.

Jak mój ojciec miał Tavrie, to po złożeniu tylnej kanapy przywieźliśmy nią 20 prosiaków luzem, spod Łowicza

10 godzin temu, akooo napisał:

A ja maluchem z ojcem trzy grube baby odwozilismy po wykopkach do ichniej wsi. 😅Pamiętam na tylnym siedzeniu pomiędzy dwiema siedziałem

To chyba od wtedy ci się grube baby zaczęły podobać, patrz-Ciemnoszyje

4 godziny temu, robert55555 napisał:

Dzień dobry.

Czas wstawać i wsiąść się do pracy. 

Ja też zaraz będę się braść😉

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Jak jeszcze będzie to przyjedziesz  sobie wezmieszi sprasujesz. A tak z ciekawości. Ten  🐰 to przerobi tyle siana 🤔 czy do hodowli wracasz?

Królikowi to dwa snopki na rok wystarczają

A gdzie ja tych byków teraz nastawiam, wiesz jak u mnie z miejscem jest

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Wujek ode mnie siano do królików bierze, cielaka by uchował na tym co te 10 sztuk zje 

🤣

37 minut temu, 6465 napisał:

O kurde 😳 to ty już możesz w przyszłym roku im złote widły od Mikołaja sołtysa zamawiać 🙊

Młody Michał to już teraz na gospodarce bez ojca może zostać, dobrze sobie radzi

Opublikowano
6465 napisał:

Tu was dużo to zapytam. Ma z was który konto bez karty płatniczej a ma możliwość płatności blikiem? Byłem wczoraj w swoim banku i chciałem żeby mi blika uruchomili to mi powiedzieli że muszę wziąć kartę płatniczą. Inaczej się nie da a mi karta nie potrzebna.

karta przydatna nie musisz jej ciągle używać

Bananek napisał:

@kris91 nie chcesz żyrafy do gładzi kupić / wypożyczyć? 

IMG_20211218_090556.jpg

ile ?

Opublikowano
slawek74 napisał:

6465 napisał:

Tu was dużo to zapytam. Ma z was który konto bez karty płatniczej a ma możliwość płatności blikiem? Byłem wczoraj w swoim banku i chciałem żeby mi blika uruchomili to mi powiedzieli że muszę wziąć kartę płatniczą. Inaczej się nie da a mi karta nie potrzebna.

karta przydatna nie musisz jej ciągle używać

Bananek napisał:

@kris91 nie chcesz żyrafy do gładzi kupić / wypożyczyć? 

IMG_20211218_090556.jpg

ile ?

Jedna. 😉

Opublikowano
38 minut temu, 6465 napisał:

Ja mam w spółdzielczym żona też. Ona ma kartę i może blikować,  ja nie mam i bliską też nie mogę. 

A sołtys jak będzie jechał brodę prze farbuje to i ty się przekonasz że Mikołaj istnieje na prawdę. 😀

Zapytaj czy karta musi być aktywna czy tylko masz mieć kartę "bo tak"

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, bratrolnika napisał:

A gdzie ja tych byków teraz nastawiam, wiesz jak u mnie z miejscem jest

🤣

Młody Michał to już teraz na gospodarce bez ojca może zostać, dobrze sobie radzi

A jak Pafnucy ze śwagrem. Tylko trzeba Pafnuca dopytać jak sprzedają który kasę bierze🤔

Edytowane przez 6465
Opublikowano

Witajcie chłopy 🙋‍♂️

Mam pytanko, trafią mi się współpraca z kurnikiem, mam oddawać słomę  40 belek w zamian za to dostaję patelnię obornika kurzego i dopłacam 300zł na paliwo. Dobry interes?

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Witajcie chłopy 🙋‍♂️

Mam pytanko, trafią mi się współpraca z kurnikiem, mam oddawać słomę  40 belek w zamian za to dostaję patelnię obornika kurzego i dopłacam 300zł na paliwo. Dobry interes?

Ja bym brał. U nas nie doprosisz się o kurzaka.

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

40zł za zwijke to masz 1600 + 300

Prawie 2 tys, no tak średni interes według mnie 

A sprzedasz ja z tyle? Chyba że z siana. U nas słoma 20,25zl. To max.

• Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Witajcie chłopy 🙋‍♂️

Oborniki teraz na wagę złota ale tu słaby interes. 

Za 40 kulek to raczej dwie patelnie kurzaka i to jeszcze takie solidne.

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

A sprzedasz ja z tyle? Chyba że z siana. U nas słoma 20,25zl. To max.

Z pola w okolicy cena około 40zł za zwijke 😉 sami po tyle kupujemy 

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 minutę temu, HF86 napisał:

oni to trzęsą czy Ty? I ile na tej  patelni jest??

Ja trzęsę, na patelni 20-25t średnio.

Brać. Zwłaszcza przy tych cenach nawozów

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 6465 napisał:

U nas też ciężko  z tym, i myślę że  to lepsze niż  dać 800 za patelnię odpadu z pieczarkarni.🤔

Mam wybór ciąć albo taka wymiana.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

Z pola w okolicy cena około 40zł za zwijke 😉 sami po tyle kupujemy 

U nas z pokosa 10zl. +Prasa 13zl.

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

U nas też ciężko  z tym, i myślę że  to lepsze niż  dać 800 za patelnię odpadu z pieczarkarni.🤔

Mam pełną stodołe bel słomy wystawiłem po 35zl. Nikt nie zadzwonił🤷. Jak bym taką możliwość to na już 80bel bym zamienił.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ja trzęsę, na patelni 20-25t średnio.

Na ile ha Ci ta patelnia wystarczy ? Ile belek z hektara przewidujesz? To też weź pod uwagę, bo towar z pola wywieziesz a makaranu może ci co rok nie wystarczyć.  

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

U nas z pokosa 10zl. +Prasa 13zl.

Z pokosu minimum 15

Sporo ludzi kupuje to i cena wysoka, ci co mają bydło to większość dokupuje słomy 

4 minuty temu, PRIMO napisał:

A mi się wydaje że szukają jelenia. 

Bez obrazy @GRZES1545 ale tak to wygląda.

Najlepiej niech im zaproponuje 25 zwijek i co powiedzą 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, danielursus3p napisał:

Na ile ha Ci ta patelnia wystarczy ? Ile belek z hektara przewidujesz? To też weź pod uwagę, bo towar z pola wywieziesz a makaranu może ci co rok nie wystarczyć.  

Po Polskiej prasie w tym roku było 15-20 belek z ha I taką że znajomym byśmy prasowali. Chciałbym takiego kurzaka dać te 10-12t na ha🤔 to by na 2 ha jedną patelnia wyszła.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v