Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

jak jest swoje ...

nawet kupionym z lasu

2 minuty temu, bratrolnika napisał:

O ile masz swoje drewno 

Ja z reguły początek jesieni i koniec wiosny drewnem przepalam, gdy nie ma już sensu cały czas grzać. Ale tylko dlatego że drewno mam za darmo. Jeśli miałbym kupować jakieś ścinki z tartaku i jeszcze potem to ciąć i dokładać to nie ma sensu, lepiej groszkiem zasypać

jak wyżej 

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

a jaki piec można mieć teraz, żeby za rok wywalić nie kazali i palić się dało ... np drewnem i peletem?

u nas w śląskim do końca tego roku trzeba wymienić piece starsze niż 10 lat i bezklasowe teraz można montować tylko 5 klase a w nowych domach pelet albo pompy ciepła (ale jest ominięcie można mieć kominek)

Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał:

Nie. 😭

Tak z ciekawości pytam. 🤔

Yhym 

Nie chcę nic mówić, ale niedługo będziesz dłużej tego traktora już poszukiwał jak taki jeden co przy kopalni mieszka😉

5 minut temu, akooo napisał:

ale ja myślę że ludzie będą na powrót wracać do nich. 

A ty kiedy tą swoją koparkę na Ostrówka albo bialoruske wymieniasz???

• Like 1
Opublikowano

to czyli co? jedynie piec na pelet teraz?

da się w takim nieoficjalnie drewnem palić?

Opublikowano

@chloporobotnik zobaczysz co będzie jak nam ostatnie elektrownie i kopalnie wyłącza . Ja tam się staram coraz bardziej niezależnym być od tego wszystkiego. Nawet chleb nauczyłem się piec,warzywa uprawiam i jakoś da se człowiek rade

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Yhym 

Nie chcę nic mówić, ale niedługo będziesz dłużej tego traktora już poszukiwał jak taki jeden co przy kopalni mieszka😉

Chyba dam sobie spokój z tym traktorem. 😫

Opublikowano

wiem ze są. tylko czy zraz mi wywalić nie każą.

tak dopytuję, bo wymienić muszę. myślę że ten sezon jeszcze wytrzyma ten co jest.

2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Są kotły coozesz palić pelletem i po przezbrojeniu groszkiem

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

@PRIMOczego szukasz?

Już nie szukam ale dzięki za zainteresowanie. 

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

@chloporobotnik zobaczysz co będzie jak nam ostatnie elektrownie i kopalnie wyłącza . Ja tam się staram coraz bardziej niezależnym być od tego wszystkiego. Nawet chleb nauczyłem się piec,warzywa uprawiam i jakoś da se człowiek rade

Tak, w mieście na pewno się ogrzejesz😁 Zobaczysz jak wyłączą... Wierz sobie w zabobony, gusła ale skończ wreszcie nawracać na ścieżkę apokalipsy i wiary. Zanim kopalnie zamkną to już będą robaki nas gryzły... Ziemniaki w tej ekologii jaką chcesz to też żadne urosną...

Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Tak jak @Chłoporobotnik pisze, liczyłem nie raz, i kupić drewno, czy to gotowe, czy ścinki tartaczne nie ma sensu, ekogroszek wychodzi podobnie, a duzo mniej z nim roboty

Do tych samych wniosków doszliśmy z ojczulkiem... Kupowało się i "bele" ścinek z tartaku i zwykłe drewno. Nie warto.

• Like 1
Opublikowano

@bratrolnika pewniej się czuje na tych starszych sprzetach na firmie jak na tych nowych a różnica w robocie żadna mowie o maszynach z 10 letnia różnica wieku np 2010 a 2020

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

pelet ekogroszek i nic więcej

to co ja z drewnem mam robić?

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A masz swoje? Jak nie masz swojego to g... warty interes w moim mniemaniu.

z mojego lasku to max 3m3 rocznie suchych przywiozłem z państwowego kupowałem 

2 minuty temu, Pafnucy napisał:

to czyli co? jedynie piec na pelet teraz?

da się w takim nieoficjalnie drewnem palić?

są piece na węgiel zasypowe 5 klasy drewno tez w nich da radę piec z podajnikiem na ekogroszek przerobisz na drewno bez problemu tylko ruszt wstawić 

Opublikowano
10 minut temu, soltys48 napisał:

Tomek  łuna wymalaowana jak pisanka, to nie dla mnie, wole w oryginale

To ja się nie znam. Ja myślał że ona w Ori lakierze

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pafnucy napisał:

wiem ze są. tylko czy zraz mi wywalić nie każą.

tak dopytuję, bo wymienić muszę. myślę że ten sezon jeszcze wytrzyma ten co jest.

Masz tu nowy kocioł na drewno  ale żeby spełniał wszystkie wymogi to musi być do niego bufor podłączony 

https://allegro.pl/oferta/setlans-multifuel-15kw-klasa-5-piec-kociol-nadmuch-7901879938

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
1 minutę temu, szczypka napisał:

z mojego lasku to max 3m3 rocznie suchych przywiozłem z państwowego kupowałem 

są piece na węgiel zasypowe 5 klasy drewno tez w nich da radę piec z podajnikiem na ekogroszek przerobisz na drewno bez problemu tylko ruszt wstawić 

do tych zasypowych to może bufor ciepła trzeba, żeby to była prawdziwa 5 klasa?

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Masz tu nowy kocioł na drewno  ale żeby spełniał wszystkie wymogi to musi być do niego bufor podłączony 

https://allegro.pl/oferta/setlans-multifuel-15kw-klasa-5-piec-kociol-nadmuch-7901879938

a no właśnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v