Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
stempos1980 napisał:

Mnie chyba się kończy w marcu kurs chemizacyjny ale muszę świstek znałeś do pewności.

Qurła trza będzie śledztwo zrobić bo na wieś przyjechał na lawecie ładny fynd 714 tylko nie wiem do kogo ale to na wiosnę wyjdzie kto sobie nabył 

To ile gospodarstw macie na tych wioskach, ze nie wiedzieć kto nabył nowego klamota ? U nas w gminie to przeciętnie 2 - 3 na jedną wiochę, a i takie bez gospodarstw się trafiają.. Niby -1°C, a błota nic nie ścina 🤔

Opublikowano
23 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ile ha tuneli danych upraw potrzeba aby zaspokoić byt rodzinie na bardzo dobrym poziomie plus biorąc pod uwagę rozwój gospodarstwa?

Nie ma odpowiedzi bo każdy ma inne wymagania. Do tego zróżnicowanie dochodów na poziomie rok do roku może być tak zróżnicowane że o zawrót głowy może przyprawić.

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

zorki

Oj @Bananek, od razu mi się jedna piosenka przypomina jak to słowo słyszę.

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

zorki widać

które to? bo bym zobaczył czy i nad Wieprzem są . 🤔

Opublikowano
10 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Na alkohol to dla jednego wykładowcy się składaliśmy, Pana Korpysy, z MCHiRZ w Kocierzowych. 

Wszyscy autami byli to alkoholu nie było, miód tylko do herbaty.

Niedaleko co roku miodobrania są, degustacja miodu itp

Opublikowano
19 godzin temu, Zapracowany napisał:

Wywal kilka i rozsuń pozostałe. Czym gęściej lejki tym nasiona żadziej w rządku, czyli zalety to swoje ma.

Da się w nich? 

3 godziny temu, PRIMO napisał:

A do tego to już Pani instruktor musi być chyba że ktoś lubi takie klimaty. 😜

Nigdy nie wiadomo co kto lubi, raz dziewczyna raz chlopaczek aby życie miało smaczek jakoś tak to szlo

Opublikowano

Mało takich którzy u siebie coś organizują, warsztaty czy inne bo to kłopot. Trzeba mieć z ludźmi dobry kontakt aby to jakoś dobrze poszło a i dużo cierpliwości. Nie każdy to ma, w 2020 nie było żadnej imprezy z koła, w 2019 była i majówka u jednego pszczelarza, w lipcu wycieczka do prezesa śląskiego koła, do Szczyrku, we wrześniu prażone w siedzibie. Oczywiście na każdy taki wyjazd trzeba mieć transport bo wszędzie %.

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Niedaleko co roku miodobrania są, degustacja miodu itp

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

A co to? tylko Pioter wie co to zorki? wstyd, panowie.

nie każdy zna białoruski.

Opublikowano
7 minut temu, mraukot napisał:

To ile gospodarstw macie na tych wioskach, ze nie wiedzieć kto nabył nowego klamota ? U nas w gminie to przeciętnie 2 - 3 na jedną wiochę, a i takie bez gospodarstw się trafiają.. Niby -1°C, a błota nic nie ścina 🤔

U mnie jest 50 numerów na wsi 

@danielursus3p powiem ci że ciężko stwierdzić ile tuneli bo wszystko zależy od roku.

Papryka jako uprawa robi się już mało opłacalna bo koszty uprawy bardzo duże a zysk może być znikomy.U nas w wielu gospodarstwach choroby odglebowe niszczą dużo upraw papryki i bardzo niema lekarstwa na to

Opublikowano
17 minut temu, Bananek napisał:

A co to? tylko Pioter wie co to zorki? wstyd, panowie.

Ludzie z nad Bzury i Wieprza nie znają narzecza ludzi z nad Biebrzy...

4 minuty temu, stempos1980 napisał:

mnie jest 50 numerów na wsi 

A u mnie 100

A domów ponad 200

Opublikowano
36 minut temu, stempos1980 napisał:

We wsi to chyba ponad 700 numerów jest. Lekko ponad 4 tysiące mieszkańców, tylko jesteśmy samodzielną gminą.

Opublikowano
stempos1980 napisał:

U mnie na 55 numerów, 6 gospodarstw. W wiosce obok, na grubo ponad setkę nr, 3 gospodarstwa. Nic nie umknie uwadze, zaraz wiadomo kto i co przywlókł na podwórze 😁

bratrolnika napisał:

A u mnie 100 A domów ponad 200

Gospodarstw pewnie z 10 😋

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, bratrolnika napisał:

Ludzie z nad Bzury i Wieprza nie znają narzecza ludzi z nad Biebrzy...

A u mnie 100

A domów ponad 200

U nas we wsi domów 44 ale żeby wszystkich odwiedzić to licznik wybija 15km

IMG_20210205_190102.jpg

Edytowane przez darek1972
Opublikowano
andrzej224 napisał:

najnowsza aktualizacja modelu GFS przewiduje -28 za tydzień

Nawet kaczor nie wie, czy dożyje następnego tygodnia 🤣🤣🤣

Opublikowano
59 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Mało takich którzy u siebie coś organizują, warsztaty czy inne bo to kłopot. Trzeba mieć z ludźmi dobry kontakt aby to jakoś dobrze poszło a i dużo cierpliwości. Nie każdy to ma, w 2020 nie było żadnej imprezy z koła, w 2019 była i majówka u jednego pszczelarza, w lipcu wycieczka do prezesa śląskiego koła, do Szczyrku, we wrześniu prażone w siedzibie. Oczywiście na każdy taki wyjazd trzeba mieć transport bo wszędzie %.

Tu to tęga impreza. Zerknij "miodobranie kurpiowskie" 

Opublikowano (edytowane)

Są rozmaite wsie, nawet jest taka ze z jednej strony drogi jest jedna wieś a z drugiej strony druga wieś,przechodzisz przez drogę i jesteś na innej wsi a domy10 m od drogi.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Tu to tęga impreza. Zerknij "miodobranie kurpiowskie" 

To już prawdziwa impreza, z tańcami i muzyką bo zerknąłem na YT.

To i u nas tak jest w niektórych miejscach, z jednej strony drogi nasza wioska a z drugiej sąsiednia. Na tyle domów to może jeszcze 1/3 cokolwiek w ziemi grzebie, nie patrząc na areał.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v