Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żebym miał więcej hektarów to sam bym kupił tego jelenia. A i tur by czasem się przydał 

Choć w fynndzioku wystarczy tylko podpiąć jakiego bo wszystko jest.

Kurna a może by tak kupić tura🤔 raz w roku by się może przydał🤭

Polifoska dojechała.

W tym tygodniu już bonus +150, a po nowym ponoć coś extra dla rolników.  Chyba żeby te dodatki antydrożyznowe miastu i nierobom zasponsorować.

@tytanowyJanusz kupiłeś?

Opublikowano

Możesz jeszcze zagadać, bo towar ten sam a tylko cena się zmieniła.😉

Ja miałem jeszcze więcej domówić ale na 1,5 sezonu mam to bez sensu magazynować, zwłaszcza że magazyn drewniany...

Opublikowano

jednak robota głupiego kocha, a głupi robotę 😔

Ale coś tam do świąt na laptoka się zarobi. 

Opublikowano
41 minut temu, Agrest napisał:

Żebym miał więcej hektarów to sam bym kupił tego jelenia. A i tur by czasem się przydał 

Choć w fynndzioku wystarczy tylko podpiąć jakiego bo wszystko jest.

Kurna a może by tak kupić tura🤔 raz w roku by się może przydał🤭

Polifoska dojechała.

W tym tygodniu już bonus +150, a po nowym ponoć coś extra dla rolników.  Chyba żeby te dodatki antydrożyznowe miastu i nierobom zasponsorować.

@tytanowyJanusz kupiłeś?

Mało nie masz, tu jest cr i to musi pracować bo inaczej wtryski szlak trafi. 

Opublikowano
50 minut temu, Łolek napisał:

A czego ty szukasz Tomeczku 

A to co wczoraj wieczorem pisałem. Dziś po południu pojadę w jedno miejsce. Jak nie będzie to musi czekać do piątku. I w piątek na targu się kupi.

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Mało nie masz, tu jest cr i to musi pracować bo inaczej wtryski szlak trafi. 

Tz. nie lubi okresu spoczynku?

W ubiegłym roku fendt ponad 8 miesięcy czekał na robotę. Tylko czasem przepalany

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Tak jak piszesz do ładowacza powinno być twarde podłoże pod i przy pryzmie ,bo inaczej guzik . Cholera ja prawie wyśmiane podlasie  [podlaskie]co liśćmi i skórkami z banana płacą  ,ale widły,fura i na polu z wozu na pryzmę ,to już prawie się nie widuje ,może gdzieś ,   Może w związku z tym że ktoś kto obrabia 10    15 ha ,w gospodarkę się nie bawi .

Jaką pryzmę? Toż jak ktoś chowa 20 kurek i parę kurczaków na rok to ma jeden wóz obornika na rok, wywozi, rozrzuca i przyoruje, pod ziemniaki przeważnie. To duzi tylko na pryzmy wywożą. A jest jeszcze sporo takich, koło mnie gość ma 40a- 10 kur, z 30 kurczaków na rok i trochę królików- obornika góra dwa wozy na rok to i rozrzutnika nie najmuje. U nas takich sporo, w promieniu 300m od chałupy to się kilkoro znajdzie takich poniżej hektara. 10-15ha to u nas już liczący się gospodarz.

3 stopnie, co chwilę jakiś deszczośnieg.

Opublikowano
5 minut temu, kris91 napisał:

Też rozbił?

nie. ja dziaď. stary komputer został dla brata, a jak się przeprowadziłem to żyłem bez. ale coraz bardziej by się przydał, a że w Mikołaja nie wieżę to sam muszę zarobić 😪

Opublikowano

Tańsza, ale nie lepsza.

Ograniczają swobody z każdej strony. Społeczeństwo będzie podatkami karane za przejazd autem, a rekiny będą prywatnymi odrzutowcami latać . To tak żeby równowaga była

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Tańsza, ale nie lepsza.

Zależy dla kogo. A, że ja się raczej nie przekonuję do czegoś nowego- albo mi się nie podoba albo nie chcę spróbować- to następnego auta nie myślę kupować mocniejszego niż obecne.

Opublikowano
1 minutę temu, DANDYS napisał:

a jaka maszynką robicie kiełbasy?

ja kupiłem nowe mieszadło do kleju do wyrabiania mięsa, a szwagier koelbasnice  taką chyba z 5 kg mięsa na raz. I taki zestaw. bywało i 50 kg na raz i człowiek jakoś nadmiernie się nawet nie urobil. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v