Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Daniel ogórek w formie eko bez oprysków to ciężka sprawa przy deszczowych dniach bo mączniak i kanciasta plamistość może zniszczyć szybko plantację ale możesz spróbować

Chooj zobaczy się na wiosnę. 

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Wszyscy tak myślą że se w ekologii warzyw nasadza, że to tylko zasadzić, i za jakiś czas iść pozbierać, sprzedać i kasę liczyć

Tak się nie da niestety.

Bez chemii to możesz mieć dla siebie trochę a nie na handel 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
48 minut temu, danielursus3p napisał:

Nie skrapla się nic?

Nic. Natomiast po świetlikach płynie.

Pośrednia wada blachy z filcem to zjawisko podsiąku.

Podejrzewam że gumowe uszczelki niektórych  wkrętów mocujących zakładki arkuszy blachy sparciały albo wkręty poluzowały i podczas mżawki pojawiają się zacieki.

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Większość na targach to handlarzyki przynajmniej u nas. 

u nas też.

rolnicy z kartoflami, a wcześniej ze zbożem stawali. zniknęły świnki i handel zbożem niemal zaniknął po targach.

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Wszyscy tak myślą że se w ekologii warzyw nasadza, że to tylko zasadzić, i za jakiś czas iść pozbierać, sprzedać i kasę liczyć

Nie wszyscy. Nie mierz swoją miarą. Liczę się z tym że pracy jest więcej, a że w tym nie siedzę na codzień to pytam. Żyć mam z czego to jest luźna myśl, jak zagospodarować nieforemną działke. 

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Tak się nie da niestety.

Bez chemii to możesz mieć dla siebie trochę a nie na handel 

Dodajmy że wyrośnie ci to o połowę mniejsze jak na rynku, dla siebie możesz to przebiedowac i jakoś przerobić poświęcając swój czas, ale jak z takimi bzdziochami ustawisz się na rynku to nawet pies ci się na nogawkę nie odleje

• Like 2
Opublikowano
48 minut temu, Bananek napisał:

@Agrest czy to pszenżyto nie za liche na zimę? Posiane po qq. (patrzę, ze w rzeczywistości wygląda ciut lepiej niż na zdjęciu) 

IMG_20211128_153736.jpg

Nie, nawet jakby szpilka była to i tak byłoby ok.

Siałem 6listopada i było super.

W tym roku najpóźniejsze mam z chyba 14 października

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

u nas też.

rolnicy z kartoflami, a wcześniej ze zbożem stawali. zniknęły świnki i handel zbożem niemal zaniknął po targach.

U nas to jeszcze z mieszankami dla ptactwa stoją. Kartofli też paru gospodarzy sprzedaje, reszta handlarze  

Opublikowano
8 minut temu, akooo napisał:

Ale ogłaszasz się gdzieś? Jak to zacząłeś.

Zacząłem od nauczycieli w technikum. Nie ogłaszam się w internetach. Jedynie czasem się ogłaszałem jak chciałem żywe króliki sprzedać.

8 minut temu, danielursus3p napisał:

Dużo przy tym roboty jest? Czy ja w ogóle czas na to wygospodaruje 

Ja drożdżami co 5-7 dni pryskałem. Nie dawałem żadnych grzybobójczych konwencjonalnych- chciałem spróbować i się udało w miarę, choć nie wiem czy w przyszłym roku nie psiknę pierwszy raz czymś normalnym np. Ridomilem a potem same drożdże. No i niestety bez plewienia ręcznego u mnie się to nie odbywa.

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Nie wszyscy. Nie mierz swoją miarą. Liczę się z tym że pracy jest więcej, a że w tym nie siedzę na codzień to pytam. Żyć mam z czego to jest luźna myśl, jak zagospodarować nieforemną działke. 

Nie pchaj się w to. Warzywa to nie zboże, przy tym naprawdę trzeba się nachodzić. I o ile będziesz chodzić przy tym na większym areale to coś z tego zarobisz, na takim małym kawałku to szkoda roboty

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

A nawadnianie w jaki sposób ?

Opublikowano

mądrego to i posłuchać warto.Młody a jak z myciem u Ciebie?

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Bo ogólnie to samochodu nie sprzątam, bo po co sprzątać jak zaraz i tak będzie brudno 🙊

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Nic. Natomiast po świetlikach płynie.

Pośrednia wada blachy z filcem to zjawisko podsiąku.

Podejrzewam że gumowe uszczelki niektórych  wkrętów mocujących zakładki arkuszy blachy sparciały albo wkręty poluzowały i podczas mżawki pojawiają się zacieki.

Tak zbieram informacje i się zastanawiam czy lepsza blacha z filcem czy płyta warstwowa. 

Pewnie tak. Bardzo cieknie?

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Nie pchaj się w to. Warzywa to nie zboże, przy tym naprawdę trzeba się nachodzić. I o ile będziesz chodzić przy tym na większym areale to coś z tego zarobisz, na takim małym kawałku to szkoda roboty

Może kurnik by postawił ogrodził i niech se kurki chodzą dziobią🤔

Opublikowano
Przed chwilą, stempos1980 napisał:

A nawadnianie w jaki sposób ?

A widzisz @danielursus3p jeszcze nawadnianie przecież. Wprawdzie w tym roku maj i czerwiec był w miarę deszczowy to raptem kilka razy podlewałem ale mam to blisko domu i pociągnięty wąż z hydroforu z deszczówką (grawitacyjnie) ale reszta konewką. 

Opublikowano
Przed chwilą, Piotrek1975 napisał:

Ja to bym sobie po kryjomu kabinka uchował na swojej paszy i kartofelkach, zrobił wyroby jakieś wędzonki, to się mnie podoba.

myślisz że taki stary świniak będzie palce lizać ? Kiedyś ubiłem takiego przeroślaka 140 kg to różnica była ogromna w jakości mięsa , a kaszankę z niego to psy jadły 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A widzisz @danielursus3p jeszcze nawadnianie przecież. Wprawdzie w tym roku maj i czerwiec był w miarę deszczowy to raptem kilka razy podlewałem ale mam to blisko domu i pociągnięty wąż z hydroforu z deszczówką (grawitacyjnie) ale reszta konewką. 

Piotrek jeżeli chcesz używać oprysków na mancozepie to w przyszłym roku tylko z pod lady bo substancja aktywna mancozep została wycofana już a to w warzywach miała duże spektrum działania na choroby grzybowe

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, danielursus3p napisał:

Tak zbieram informacje i się zastanawiam czy lepsza blacha z filcem czy płyta warstwowa. 

Pewnie tak. Bardzo cieknie?

Co tu porównywać blachę z płytą. To dwa światy finansowo.

Jeśli jako garaż i spichlerz to blacha z filcem jest wystarczająca.

Na świetlikach skrapla się woda ale zazwyczaj tak wisi aż odparuje albo spływa do granicy z filcem i ten ją rozprowadza. Ale nie jest to jakimś problemem. Korozji nie widzę

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Piotrek jeżeli chcesz używać oprysków na mancozepie to w przyszłym roku tylko z pod lady bo substancja aktywna mancozep została wycofana już a to w warzywach miała duże spektrum działania na choroby grzybowe

Wiem dlatego kupiłem opakowanie na zapas...

Opublikowano
DANDYS napisał:

ale jajca wpadli animalsy do ludzi że psy źle są traktowane i zajebali im jednego, 🤣🤣🤣i się czepili dlaczego krowy nie są w oborze, 🤣zaraz pewnie i po krowy przyjadą 🤣🤣

nie h by tylko taki się u mnie pokazał to już ja bym go wyjaśnił

akooo napisał:

Nei opowiadaj głupot tylko powiedz mi lepiej czy ktoś jeszcze skupuje warzywa-małe ilości tak gdzieś z 15arów. I czy można na tym chociaż minimalnie na plus wyjść?

tylko detal ewentualnie przez olx ale tak jak piszą lepiej znajdź sobie klijętów zanim coś zaczniesz robić bo potem zostaniesz z towarem i będziesz cały rok żył na marchewce🤣. można też przykleić się do kogoś kto ma więcej towaru i razem z nim sprzedawać gdzieś na sklepy bo z 3 skrzynkami marchewki i 5 workami ziemniaków to na giełdzie furory nie zrobisz

TheraRolnik napisał:

Pojebało mnie 🙈 samochód posprzątałem 🙈

no rzeczywiscie debil🙈

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v