Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Baks00 napisał:

Mam dwóch kuzynów mają koparki i robią brukarke.Na placach wjazdach parkingach jest potrzebna ale sami mówią że tylko takie roboty by trzeba było by robić.A niestety na domówkach lepsze pieniądze

A nie wiem nigdy nie liczyłem tego. Pewnie masz rację. Na grubszych budowach raczej bardziej by się przyjął sprzęt specjalistyczny. Mniejsze ryzyko że duża firma zrobi w uja przy wynajmie usługi. 

Opublikowano
13 minut temu, stempos1980 napisał:

I to już 2 tygodnie ja trzyma.

Z początku to było coś grypowego bo się spociła przy sprzątaniu w tunelach i ja wiatr owial i ja zaczęło łamać w kościach ale jak mi powiedziała że nic nie czuję żadnych zapachów przez nos a kataru nie ma to jest coś nie tak.

Istnieje około 200 potwierdzonych różnych przyczyn zaburzeń węchu. Jak to covid to leć do biegnij po kupon 

Opublikowano
stempos1980 napisał:

4 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Ło to mas preje ..ne stepos1980@

I to już 2 tygodnie ja trzyma.

Z początku to było coś grypowego bo się spociła przy sprzątaniu w tunelach i ja wiatr owial i ja zaczęło łamać w kościach ale jak mi powiedziała że nic nie czuję żadnych zapachów przez nos a kataru nie ma to jest coś nie tak.

za dwa tygodnie niech zrobi test na przeciwciała a ty nie miałeś zadnych objawów? osłabienie jakieś?

Opublikowano
gregor1284 napisał:

14 minut temu, Uziu92 napisał:

chciałem.

To jednak nie do końca takie "wiem że żyje". To ma na połowę składników co obornik, przynajmniej tak podają badania 

a czy jedno wyklucza drugie ? chciałem sobie zestaw kupić i wozić różne rzeczy , zawsze może być lepiej nie ? A co do składników to trzeba by badać , świeży co zostaje z zakaldek ma na pewno więcej składników, korzonki to znowu azotu maja full jak kurzak, a to wszytko się miesza , taki po trzech rzutach to wiadomo grzyb wyciąga , ale taki po jednym już inny towar.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Łolek napisał:

Jakie wtedy toć ja twoim ojcem mogę być, jak miałem 17lat i w do mu bym w sobotę wieczorem siedział to ojciec by pomyślał że chory jestem albo coś nie tak że mną 

To jak w sobotę z chałupy wychodziłem to wtedy podejrzenia były, że coś się dzieje, niekoniecznie dobrego, chyba, że na robotę. A wtedy to po prostu ja nie uczestniczyłem nigdy w takim czymś. W życiu nie byłem na potańcówce czy dyskotece, kurła po ciemku łazić i po co? Żeby ściany podpierać chyba, siedziałem w chałupie, chodziłem na zarobki do starych gospodarzy i chłoporobotników, wiele mnie nauczyli i pomogli, teraz już i niektórzy nie żyją... 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Lepszy bob, zależy jeszcze jakie roboty

Teraz to jest bobek i koparka a pracowników nie ma.Takie czasy....

A nowe Majstry,spadki do chałupy......

Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

a czy jedno wyklucza drugie ? chciałem sobie zestaw kupić i wozić różne rzeczy , zawsze może być lepiej nie ? 

W transporcie bez kontaktów to trochę lipa. Masz choć lejce C+E, żeby pójść do kogoś popatrzeć jak ktoś ten biznes prowadzi, albo choć kogoś znajomego? Bo tak z marszu to nie chciałbym Cię urazić, ale raczej sobie nie poradzisz.  

Opublikowano

A ja c+e zrobił, ale kw już odpuszczam, żeby tak coś głupiego do łba nie strzeliło 😄

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

A ja c+e zrobił, ale kw już odpuszczam, żeby tak coś głupiego do łba nie strzeliło 😄

Ile teraz lejce kosztują? 

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

W transporcie bez kontaktów to trochę lipa. Masz choć lejce C+E, żeby pójść do kogoś popatrzeć jak ktoś ten biznes prowadzi, albo choć kogoś znajomego? Bo tak z marszu to nie chciałbym Cię urazić, ale raczej sobie nie poradzisz.  

Jak w każdej innej branży. Z reguły dzieje się to tak że idziesz do kogoś do roboty, łapiesz fach, kontakty, i idziesz na swoje, wtedy jest szansa że będziesz biznesmen. Jak ci się w sobotę uwidzi biznes, w niedzielę kupisz maszyny, a w poniedziałek rejestrujesz firmę to z reguły 12 miesięcy później tą firmę zamykasz

Opublikowano
33 minuty temu, stempos1980 napisał:

Ja to nie odczuwam 

Żono chodzi taka jak by ją ktoś przeżył i wypluł ,brak węchu i bule mięśni

Podobnie jak ja miałem tylko zmysły wszystkie byłyu mnie. Przeszło mi po tygodniu, osłabienie tylko dłużej trzymało, aby gorączka i silne duszności nie nasilały się to przejdzie powoli. 

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Jak w każdej innej branży. Z reguły dzieje się to tak że idziesz do kogoś do roboty, łapiesz fach, kontakty, i idziesz na swoje, wtedy jest szansa że będziesz biznesmen. Jak ci się w sobotę uwidzi biznes, w niedzielę kupisz maszyny, a w poniedziałek rejestrujesz firmę to z reguły 12 miesięcy później tą firmę zamykasz

No nie koniecznie. Ale z reguły przy wykonywaniu usług to i tak. Z tym że transport to jest na prawdę wymagająca i nieprzewidywalna branża. Położysz jakieś zlecenie raz czy drugi i d*pa zbita. Jakaś awaria czy nie daj Bóg wypadek i Leżysz.. W tedy już tylko rownia pochyła przy jednym składzie. 

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ile teraz lejce kosztują? 

Ja za łączone c c+e na wiosnę 5,5k + 0,5k badania. Egzamin na c 200, c+e 245. Ogólnie jakby podliczyć dojazd na jazdy, egzamin to pewnie z 7k wyszlo. No ale chociaż ciągnikiem z przyczepami nie strach jechać, a i może kiedyś tam przyda się. Bo jak miałbym robić t czy b+e to już wyższą wolałem.

Opublikowano (edytowane)

Kasa to jest na stolarce jak który ma nieco zdolności manualnych.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v