Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Witajcie  spiochy

Wreszcie łykend się skończył

Do roboty iść

Nie wiem po co ta niedziela musi tak często być🙆🏻‍♂️

Jeszcze minutkę... 🛌

Opublikowano
9 godzin temu, Uziu92 napisał:

Ty siedzisz w transporcie, jak to jest że swoim zestawem , duże opłaty ? można jeszcze euro 3 po kraju latać czy już nie bardzo ?

Opłaty to nie wiem, swojego zestawu nie miałem. Latać to można, nikt nikomu nie zabronił. Tylko to już jest stary grat z 2 milionami nalotu, wziąć pod uwagę awarie, tu cieknie tam cieknie, to się urwie tu popsuje to już nie wychodzi tak kolorowo, A niechby się coś zepsuło czy coś to za remont w grubych tysiącach płacisz. No i kasiory to trzeba mieć tak na 3-4 miesiące do przodu, bo okresy płatności i po 90 dni. Ja bym się w to nie pchał.  

Opublikowano

Popaduje jakieś gó...,a trzeba by jeszcze z plyty 3 tygodniowe wywiezdż , i robota stop ,asfalty naokoło prawie ,i weż z pola na drogę wyjedż ,a niemam obok trawy coby ,,obuwie ''otrzepać 😐 . Acha ,bym zapomniał ,składanie za kwarantannę w ZUS ,jest zależnie do 3 lub 7 dni roboczych ,żonka przyszla ze zmianki i mówi,ja w internet ,a i owszem ,ja na stronę KRUS ,a tam nie ma wzmianki ,i du.. ,2800 poszło się wietrzyc ,ale dziś po pół godzinie dodzwoniłem się >W KRUS termin złożenia do pół roku9_9

Opublikowano

I tonę saletry sponsorowac będzie krus, a raczej budżet pl. może im do wyborów zabraknąć papierów do drukarki. 

zimno, wieje zima już chyba powoli lezie. dobrze że zboża zdążyły powschodzic. 

Opublikowano
18 minut temu, HF86 napisał:

I tonę saletry sponsorowac będzie krus, a raczej budżet pl. może im do wyborów zabraknąć papierów do drukarki. 

zimno, wieje zima już chyba powoli lezie. dobrze że zboża zdążyły powschodzic. 

Przy tej ilości zakarzeń co teraz ,to jeszcze może ja się załapię ,ale czy budżet to uwlecze ,wychodzi  zaplacić za zakażoną i żonę ,męża ,lub jeszcze kilka osób pracujących w zus ,czyli powiedzmy 1400 zł razy 12000 zakażonych plus z 24000 osób z kwarantanny na dzień,czyli kolo 50 baniek co dnia ,a tu się zwiększa😐. O ile każdy złoży,czy w przypadku zusowca zdąży ,Ale to i tak taniej ,bo z 70 procent w samotności wyhnera i nikomu ,żadnemu lekarzowi nie zglasza zakażenia ,a co za tym idzie rodzinnej kwarantanny 

Opublikowano
10 godzin temu, Uziu92 napisał:

Ty siedzisz w transporcie, jak to jest że swoim zestawem , duże opłaty ? można jeszcze euro 3 po kraju latać czy już nie bardzo ?

Nie wiem jak to wygląda w przypadku swojego zestawu. Latać niby można tylko jak to będzie jeździć to nie wie nikt, tak jak Daniel pisze. A niestety, przynajmniej na początku trzeba "mieć z czego żyć" bo czasem "schodzi" zanim kasę przeleją. 

Zachmurzone, 6 stopni, wietrznie, wczoraj o 22 u sąsiada kukurydzę jeszcze kosili.

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

O i w domu już

Targ zaliczony po drodze.

Teraz poleniuchować.

Też byłem , ale u siebie 

Polskie buty robocze Rabex kupiłem za 60 zł , tylko 5 zł zdrożały id tamtego roku  🙂 

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Teraz poleniuchować.

znowu? i chce Ci się tak?

Opublikowano
10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nic nie planuje

A co wyjdzie to będzie.

tak to dobrobytu w Polsce nie zbudujem...

Opublikowano
42 minuty temu, Bananek napisał:

Może uchodźcom się odechce leźć

nie wiem czemu i nie wiem poco to ogłaszają i strugac debili im się zachciało. tych ludzi dziesiątki tysięcy przed tą aferą przeszło. tylko wcześniej od razu na granicy zgarnął ich kurier i wiózł w miejsce docelowe. A teraz szum na cały świat i płoty za pierdyljardy bez przetargu. Litwa bodajże ma zrobić sporo dłuższy i o miliard taniej. 

ich już nic nie powstrzyma. to nawet w pewnym sensie ich ziemia obiecana "gdzie pies niewierny będzie na nich pracował " do dobrego nie idzie 😪

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Uziu92 napisał:

sąsiada syn kupił kilka lat temu nowy zestaw , naczepa firanka . jezdził kilka lat w firmie wczesniej , jezdzi sam za granice tylko ma dobrego znajomego na spedycji i daje mu pewne przewozy lata już tylko na anglie bardzo sobie chwali .      a co Cię interesuje firanka czy patelnia ?   

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v