Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

@Chłoporobotnik ty się chyba ze Kazią Szczuką na rozumy pomieniałeś :)😆

To Ty żyjesz w wyobrażeniach, które nigdy się nie ziszczą. Pokazać Ci kobitę, która ma 67 lat, urodziła 4 dzieci, gospodarka i harówka od rana do nocy? Ciekawe czy zgadłbyś jej wiek po wyglądzie bo zapewniam, że dodałbyś jej z 10 lat najmniej.

1 minutę temu, deSilva napisał:

w najcieplejszym momencie dnia -28

To Ty chyba ze wschodu czy północy gdzieś?

Opublikowano (edytowane)

Północ Panie. No jak babcię kocham,  tak było. deSilva już różne rzeczy przeżył.   :(

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)

No to ja drugi koniec Polski. U nas zimy raczej łagodne ostatnimi laty. Ostatnie konkretne mrozy to chyba 2011 czy 2012 rok, tak to "święto" jak jest rano z -17.

Szon, ja Tobie wierzę, ojciec wspomina, że bywało i po -30 ale nie tak długo.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

@Chłoporobotnik A co ty byś chciał żeby 67-latka wyglądała jak 18-stka? Zresztą to zależy od fizjonomii. Moja babcia po 80-tce 3 dzieci wychowała,chorym dziadkiem się zajmowała bardzo ciężko w życiu miała a dałbym jej góra 70 lat.  Z jednej strony żalisz się że kobiety na wsi malują paznokcie i robić nie chcą a z drugiej takie teksty wypisujesz to jak to w końcu jest?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No to ja drugi koniec Polski. U nas zimy raczej łagodne ostatnimi laty. Ostatnie konkretne mrozy to chyba 2011 czy 2012 rok, tak to "święto" jak jest rano z -17.

Srogie zimy skończyły się po 1988 roku, to już była sielanka nie zimy, ale 85-86 dopier**liło konkretnie też.

8 minut temu, pafnucy napisał:

Szon, TY z Syberii?

Nie Pafnusiu Kochany, z PRL-u.   :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Za dzieciaka duzo sie ojcu pomagało przy swiniaku. Od samego poczatku do konca. Bedąc w gimnazjum to boczki szynki balerony schab potrafilem oddzielic. Slonine oddzielic,smalcu nagotowac. Jakos mnie do tego ciagnelo wtedy. Poźniej moda nastała na masarzy.

Opublikowano

Bo trzeba znaleźć złoty środek. A nie niech tyra od rana do nocy w polu ani niech nie siedzi w robocie od rana do nocy. To, że jeden lubi zapylać jak mały samochodzik to nie znaczy, że każdy chce. Ja bym na przykład nie chciał kobiety, która ma do obrobienia ręcznie 10a warzyw, pierze może jeszcze ręcznie, doi ręcznie dwie- trzy krowy i do tego chałupę ogarnia. Ale Ty właśnie taką byś chciał i do tego pewnie najlepiej "co rok prorok".

1 minutę temu, akooo napisał:

@Chłoporobotnik A co ty byś chciał żeby 67-latka wyglądała jak 18-stka? Zresztą to zależy od fizjonomii. Moja babcia po 80-tce 3 dzieci wychowała,chorym dziadkiem się zajmowała bardzo ciężko w życiu miała a dałbym jej góra 70 lat.  Z jednej strony żalisz się że kobiety na wsi malują paznokcie i robić nie chcą a z drugiej takie teksty wypisujesz to jak to w końcu jest?

Opublikowano
Przed chwilą, Belaruss820 napisał:

Za dzieciaka duzo sie ojcu pomagało przy swiniaku. Od samego poczatku do konca. Bedąc w gimnazjum to boczki szynki balerony schab potrafilem oddzielic. Slonine oddzielic,smalcu nagotowac. Jakos mnie do tego ciagnelo wtedy. Poźniej moda nastała na masarzy.

Pojadłby takich wędlin,pamiętam jak święta były a u babci świniaka zabili i wędliny ładnie na półmisku  poukładane,buraczki czerwone do tego.

Opublikowano

Wróciłem. Taka to niedziela cholera jasna. Cegiełkę od siebie dołożyłem, napasli mnie kielbasą swojską, grochówka z garkuchni, ciastem, starą g klasa dupe przewieźli, pogadał ze znajomymi tylko jeden Starosta nie po mojej myśli gadał. Inni bimbrow popróbowali i grzanego piwa, no i udało się nazbierać prawie 23tys. 

Opublikowano
2 minuty temu, deSilva napisał:

Srogie zimy skończyły się po 1988 roku, to już była sielanka nie zimy, ale 85-86 dopier**liło konkretnie też.

Były i mroźne epizody puźniej też.

Przełom roku 98-99 u nas nawet czarna porzeczka zmarzła na niskich polach

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Bo trzeba znaleźć złoty środek. A nie niech tyra od rana do nocy w polu ani niech nie siedzi w robocie od rana do nocy. To, że jeden lubi zapylać jak mały samochodzik to nie znaczy, że każdy chce. Ja bym na przykład nie chciał kobiety, która ma do obrobienia ręcznie 10a warzyw, pierze może jeszcze ręcznie, doi ręcznie dwie- trzy krowy i do tego chałupę ogarnia. Ale Ty właśnie taką byś chciał i do tego pewnie najlepiej "co rok prorok".

Nie bierz tego tak dosłownie. Ja mam taką co i ogródek ze dwa ary obrobi z własnej woli i po sklepach za ciuchami też z własnej woli polatać lubi :)

Opublikowano

Jeśli już bym miał ale miał nie będę- nie zatyrać się ale i nie szaleć. Coś pośrodku w tej kwestii.

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Wróciłem. Taka to niedziela cholera jasna. Cegiełkę od siebie dołożyłem, napasli mnie kielbasą swojską, grochówka z garkuchni, ciastem, starą g klasa dupe przewieźli, pogadał ze znajomymi tylko jeden Starosta nie po mojej myśli gadał. Inni bimbrow popróbowali i grzanego piwa, no i udało się nazbierać prawie 23tys. 

Ruszałeś ten temat co kiedyś pisaliśmy na priv?

Opublikowano
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Za komuny świeżonka to raz w miesiącu była stałe się jakąś kaszankę kręciło coś się sprzedało(znaczy ojce) coś dla siebie i rodziny 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Jeśli już bym miał ale miał nie będę- nie zatyrać się ale i nie szaleć. Coś pośrodku w tej kwestii.

Ruszałeś ten temat co kiedyś pisaliśmy na priv?

Tu w okolicy obdzwoniłem wszystkich i nikt nie chce. Jak masz chęci to możesz tam zagadać, ale i tak raczej nie będą chcieli to pójdzie w biomasę 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Na co lub kogo ta akcja

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

A leci co fajnego w TV dzisiaj oprócz rolników i rolników?

Wiadomości...

Opublikowano
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wiesz, jak to oni. A jechać obejrzeć, a przewieźć to i pewnie więcej zakręcenia się koło tego niż to warte.

Zapytaj, a może akurat. Jak taki temat by był to rozbierzemy i zabindujemy ewentualnie 

Opublikowano
39 minut temu, akooo napisał:

Chłop będzie drwa rąbał,pracował na chleb,świniaki zabijał a kobita będzie oprawiać tego świniaka,buraki plewić,ogród jakiś,prać,gotować i dzieci rodzić :) I tak powinno być :)

Chłopie czy Ty zdajesz sobie sprawę ile kosztuje utrzymanie roczne takiej utopijnej zagrody.

Druga sprawa, orientowałeś się kiedyś ile kosztują tradycyjne wyroby?

39 minut temu, akooo napisał:

Chłop będzie drwa rąbał,pracował na chleb,świniaki zabijał a kobita będzie oprawiać tego świniaka,buraki plewić,ogród jakiś,prać,gotować i dzieci rodzić :) I tak powinno być :)

Chłopie czy Ty zdajesz sobie sprawę ile kosztuje utrzymanie roczne takiej utopijnej zagrody.

Druga sprawa, orientowałeś się kiedyś ile kosztują tradycyjne wyroby?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v