Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Łolek napisał:

No i ładnie niedziela minęła braci odwiedziłem jedna u zapaliłem świeczkę z drugim wypiłem flaszkę a teraz o pierniczyć wieczór w oborze i na rolnika co żonę szuka popatrzeć 

Raczej na rolniczkę pieczarkę 😁 no chyba ze chcesz obejrzeć andżeja który szuka żony 😂

Opublikowano
Bananek napisał:

w czym to? Czasem pomaga zakręcenie silnikiem bez grzania, a dopiero potem grzanie świec. Paliwo wtedy wpływa do rurki i robi się jakieś ciśnienie.

Ładowarka new holland lm425.

Opublikowano (edytowane)

E tam piczarke na tego Krzysztofa bo znam tą jego wybranke, choć ta bladyna zdrowa jest a anzeja nie oglądałem już dawno 

4 minuty temu, tomo12 napisał:

Ładowarka new holland lm425.

Ja w ursusie czy starszym mfie 30s  w mrozy a tera od strzała 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
25 minut temu, Łolek napisał:

No i ładnie niedziela minęła braci odwiedziłem jedna u zapaliłem świeczkę z drugim wypiłem flaszkę a teraz o pierniczyć wieczór w oborze i na rolnika co żonę szuka popatrzeć 

A ja piv nie moge bo mam arytmie serca po szczepieniu i chory zoladrk bo miałem helicobacter pylori. Chlopaki zrobilem dwa testy z kursu z jednego 25 pkt a z drugiego 22 pkt na 40 także zdane. Widze ze przed egzaminem należy wykuć dwa przedmioty z hodowli zwierząt i uprawy roslin

Cos mnie jelito pobolewa

@RU68pomozesz co na jelita

Opublikowano
6 minut temu, kopernik123456789 napisał:

Cos mnie jelito pobolewa

Cienkie czy grube? 

Opublikowano

Coś mi się zdaje, że zmierzasz w kierunku pytania - Penetracja była?😜😜😜

Opublikowano
kopernik123456789 napisał:

25 minut temu, Łolek napisał:

A ja piv nie moge bo mam arytmie serca po szczepieniu i chory zoladrk bo miałem helicobacter pylori. Chlopaki zrobilem dwa testy z kursu z jednego 25 pkt a z drugiego 22 pkt na 40 także zdane. Widze ze przed egzaminem należy wykuć dwa przedmioty z hodowli zwierząt i uprawy roslin

Cos mnie jelito pobolewa

@RU68pomozesz co na jelita

wsadz se palca w dupe

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Kukurydzę wożą i koszą ino szum, suszarnia buczy cały dzień. Co rok to wydaje mi się, że więcej tego nasiane.

U mnie w kuj-pom tak samo.  Kukurydza, rzepak i hit ostatnich 3 lat czyli ziemniak.  Kukurydza idzie w monokulturach bez przerwy a i ziemniaka też już zaczynają tak uprawiać. 

Opublikowano

Ziemniak u nas wymiera powoli- przeważnie najmniejsi sadzą po parę arów na własny użytek, kilkunastu takich po 20-30a i tyle. A tak rzepak, pszenica, kukurydza. Są też i tacy co kukurydza rok w rok od paru lat. Jęczmień, pszenżyto coraz ciężej na polach znaleźć, owies czy buraki pastewne to już w ogóle. Teraz duzi eksperymentują z grochem, lnem i soi coraz więcej. Hodowla znika- jest kilka dużych co mają krowy, kilku byczki, świnie wymierają. Trochę drobiu jeszcze jest, i u małych a i jest kilku takich co rzuty brojlerów po 300-500 sztuk odchowują kilka razy w roku.

Opublikowano
1 minutę temu, kopernik123456789 napisał:

Grube ostatnio zaczalem na zielono robic.

niemożliwe...

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ziemniak u nas wymiera powoli- przeważnie najmniejsi sadzą po parę arów na własny użytek, kilkunastu takich po 20-30a i tyle. A tak rzepak, pszenica, kukurydza. Są też i tacy co kukurydza rok w rok od paru lat. Jęczmień, pszenżyto coraz ciężej na polach znaleźć, owies czy buraki pastewne to już w ogóle. Teraz duzi eksperymentują z grochem, lnem i soi coraz więcej. Hodowla znika- jest kilka dużych co mają krowy, kilku byczki, świnie wymierają. Trochę drobiu jeszcze jest, i u małych a i jest kilku takich co rzuty brojlerów po 300-500 sztuk odchowują kilka razy w roku.

Jeszcze będą hodować,spokojna głowa.

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Ja tam w to nie wierzę. Kogo będzie stać na nawozy, na usługi? I kto będzie w tej ziemi rył- panna z pomalowanymi paznokciami czy elegancik w rurkach? 

Sytuacja może ludzi przymusić do hodowli a jeść coś będzie trzeba. A żeby jedną krowę czy dwie świnie uchować to nie trzeba nie wiadomo jakich nakładów czy sprzętu.

Opublikowano

a spróbuj tylko jedną świnię hodować. dopiero się zdziwisz jakie to koszta....

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, akooo napisał:

to nie trzeba nie wiadomo jakich nakładów czy sprzętu.

Tyś widział kiedy ile jest z choć jedną krową roboty aby było do porządku? Ja widziałem. Wiesz ile jest deptania jak nie masz kosiarki/ przewracarki/ prasy z sianem? Wiesz ile jest roboty z burakami pastewnymi? Bo mając jedną krowę to raczej kiszonek nie zastosujesz. Lud i tak nie zrozumie i nikt nie wróci do hodowli. A świnie- znasz kogoś w wieku 20-30 lat kto świniaka obrobi? Bo ja nie i zastrzegam, że sam tego nie umiem.

@pafnucy Sąsiad mi ostatnio wyliczał, jednego świniaka dla siebie chowa. Prosiak (nierejestrowany, po cichu kupiony) 200zł, worek koncentratu 70 czy 80zł, zboże swoje i ziemniaki ale po cenach kupna- ze 300zł jak nie lepiej, rzeźnik- masarz- 300zł. Mówi, że więcej roboty niż to warte, ostatni prosiak. 

@Łolek Coś w tym racji jest- ale wolałbym osobiście chować choćby kaczki i sam nasadzać i króliki tak jak do tej pory niż świniaka chować, dopóki byłby wybór to wieprzowiny nie chcę.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, pafnucy napisał:

a spróbuj tylko jedną świnię hodować. dopiero się zdziwisz jakie to koszta....

Toć my mieliśmy kiedyś i to nie jedną i jakoś dawało się rade a czasy były cięższe niż teraz.

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Tyś widział kiedy ile jest z choć jedną krową roboty aby było do porządku? Ja widziałem. Wiesz ile jest deptania jak nie masz kosiarki/ przewracarki/ prasy z sianem? Wiesz ile jest roboty z burakami pastewnymi? Bo mając jedną krowę to raczej kiszonek nie zastosujesz. Lud i tak nie zrozumie i nikt nie wróci do hodowli. A świnie- znasz kogoś w wieku 20-30 lat kto świniaka obrobi? Bo ja nie i zastrzegam, że sam tego nie umiem.

Wszystkiego idzie się nauczyć. No już nie przesadzaj z tymi kosiarkami,jak nie masz swojej to ci Gieniek wykosi albo Heniek. Mieliśmy krowę plus jałówkę i byczka. No co buraki pastewne były,z buraczynia kiszonka a buraczki się siekało i do korytka. Siano luzem,nigdy nie kostkowaliśmy

Edytowane przez akooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v