Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

Było zjeść wcześniej.

Nie dało się. dobra pogoda to z małą na plac zabaw a ja na siłownię na powietrzu .

jednak naród leniwy .orliki ,siłownia ,wypasione place zabaw i to wszystko w tak ładną pogodę puste. 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

5 minut temu, superfarmer02 napisał:

czyli wagę tego co za osia razem z ładunkiem odjąć od wagi z ładunkiem przed osią?

No tak na chłopski rozum. Oś działa jak równoważnia, każdym kilogram więcej z przodu niż z tyłu to nacisk na zaczep

no niby tak. czyli cały ciężar odiąc nacisk na zaczep to nacisk na oś. i teraz pytanie czy oś od samozbierajoncej wytrzyma nacisk ok 6t 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, Baks00 napisał:

Nie mam na ziarno,ale cena wedlug mnie dobra.

Bardziej by mnie interesowała stawka za suszenie i jak to liczą bo jeszcze nie pytałem, a ilości będą astronomiczne.

1 minutę temu, radekz200 napisał:

niedziela mija

Obiad zjedzony, po podwórku połaził, kurczęta ziemniaki dostały, książkę skończył czytać, do 16 wolny czas.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Bardziej by mnie interesowała stawka za suszenie i jak to liczą bo jeszcze nie pytałem, a ilości będą astronomiczne.

oni to chyba liczą za tonę ziarna. kiedyś tam znajomy mówił że bierze chyba 50 za tonę zbijając do 30% ale to było kilka lat temu

Dopiero zaorane a ta już uprawia 🐔🐔🐔

IMG_20211024_145046.jpg

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U mnie jest tak

100 od tony za suszenie u jednego ale u niego jest super.

Wieziesz 10 ton 30%wilgotnosci.-Kiprujesz

Podjezdzasz pod zsyp i zsypuje ci 8.5t kukurydzy 15%

Placisz 1000zl

Ale sa tez tacy -kumpel zawiozl 2 przyczepy gryki,za 4 dni pojechal to nawet jednej nie bylo tak wyschla😂

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, HF86 napisał:

Nie dało się. dobra pogoda to z małą na plac zabaw a ja na siłownię na powietrzu .

jednak naród leniwy .orliki ,siłownia ,wypasione place zabaw i to wszystko w tak ładną pogodę puste. 

Takie czasy niestety. Gdyby orliki byly 20 lat temu to byloby ogromne zainteresowanie,a tak trzeba bylo sie meczyc na zakępionych boiskach i samemu dbac aby trawe wykosic, u mnie na wsi to sami bramki robilismy z drewna. 

Opublikowano
HF86 napisał:

6 minut temu, Bananek napisał:

Było zjeść wcześniej.

W Sztabinie nowy plac zabaw. Sporo opcji dla dzieciaka.

radekz200 napisał:

Ja do 17 wolne jeszcze mam 😛

A ja właśnie skończyłem zabawy oborowe. Teraz leżenie bykiem.

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, slawek74 napisał:

a zobaczysz jaka za suchą na wiosnę będzie to się zdziwisz ...

Mylisz sie,w moim przypadku nic nie zmieni

Ale obstawiam 120 jak będzie to żaden szok

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Po części tak ale widząc to co jest u dzieci wokół mnie to one place zabaw to na podwórku mają. U każdego trampoliny, najróżniejsze huśtawki, zjeżdżalnie, domki i inne cuda niewidy. Sporo ludzi drepta po chodnikach, niektórzy jeszcze na rowerach.

Zwierze nakarmione, poodbywane, jeszcze tylko kury zamknąć i królikom na noc trawy i siana.

Opublikowano
12 minut temu, Bananek napisał:

Teraz leżenie bykiem.

Zjadłeś "z"😜

Opublikowano

Ech. Ryncy opadajom. Dziś na mszy na Polsacie byłem bo zarażać nie chciałem i te końcówki OM robią się nagminne. Jak mnie to niesamowicie drażni to głowa mała. Co to za moda żeby ładną polszczyznę kaleczyć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v