Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 2010 roku jeździliśmy w wakacje do Wilna drogą na druskienniki praktycznie 3/4 drogi wiedzie przez lasy. Akurat po jakiejś ostrej wichurze było, bo drzewa poukręcane jak zapałki leżały prawie wszystkie. straszny widok. koło 100km długości trasy i po obu stronach takie obrazki.

Opublikowano
53 minuty temu, jarecki napisał:

nie prawda , jak jesteś dobry i ambitny to bedziesz awansował .nie od razu zostaje sie dyrektorem , znajoma zaczynała na kasie w banku bez układów a jak sie zwalniała z pracy to była dyrektorem regionalnym PKO SA , znam co najmiej kilka osób  co bez układów osiągneły w zyciu sporo , 

Pewnie w dużym mieście mieszkała. Na kasie nie ma lekko chyba że aby kasa podejrzewam ze pewnie wciskają kredyty. Szymon a ten twój znajomy co tak zaliczył na dyskotekach to jakiś chad?

Opublikowano

@danielursus3p mówisz ze bez znajomosci ciężko. Dlatego będę robił kursy tez na koparke i suwnice. Chociaż kuzynki od razu po studiach dostaly 2700 bez znajomosci

Opublikowano
5 minut temu, sabuliga napisał:

Pewnie w dużym mieście mieszkała. Na kasie nie ma lekko chyba że aby kasa podejrzewam ze pewnie wciskają kredyty. Szymon a ten twój znajomy co tak zaliczył na dyskotekach to jakiś chad?

Ale że aż tak szybko skomentujesz to nie wiedziałem :P.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

nie prawda , jak jesteś dobry i ambitny to bedziesz awansował .nie od razu zostaje sie dyrektorem , znajoma zaczynała na kasie w banku bez układów a jak sie zwalniała z pracy to była dyrektorem regionalnym PKO SA , znam co najmiej kilka osób  co bez układów osiągneły w zyciu sporo , 

U nas na wschodzie taka kariera trwała by ponad 20 lat, miejsca na ciepłych posadkach pozajmowane na pokolenia do przodu. 

45 minut temu, dsbh napisał:

Lubię przerzucać ziemię a taki pech się ciągnie za mną od kilku lat że szkoda mówić. Także Twoja teoria nie zawsze się sprawdza.

Ktoś urzekł? Tak to jest czasami co zrobić 

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano

Tego to już nie wiem. Po prostu jednemu przychodzi wszystko łatwo, drugi ma pod górę. A i żeby nie było nie żalę się, takie jest życie.

• Like 2
Opublikowano
59 minut temu, kizak napisał:

za starej kawalerki,z buta po śniegu po2,4,  6 km się łaziło,i chęci były 9_9i wtedy  śmieliśmy się by wejść do zamrażarki by się ogrzać,wszak tam było cieplej.księżyc świeci,  ,,skowronki'' pod nogami9_9,achhhh9_9

o 2 nad ranem przy minus 30 stopniach  8 km piechotą bez czapki z ponad 2 promialami coś mi odjebało żęby do domu iść za kawalerki 

• Sad 1
Opublikowano

U nas w rejonie energetycznym Bielsk Podlaski jeszcze nie poradzili sobie z naprawa sieci i ludzie po niektórych wioskach już 4 dzień bez pradu siedzą.. . Tyle drzew się nalamalo od tego mokrego śniegu do tego śniegu po kolana ekipy nie mogą dotrzeć do uszkodzonych miejsc. No ale niestety to taka polityka PGE zamiast iść w XXI wiek i na tych odcinkach leśnych puścić linie podziemne wtedy nie byłoby problemu a to zima drzewa się łamią uszkodzenia, latem burza silny wiatr drzewa się łamią znów uszkodzenia

Opublikowano
50 minut temu, bratrolnika napisał:

myślisz że jak zrobisz uprawnienia na suwnice to będziesz posuwał???

Co masz na myśli?  

Opublikowano
Roki212 napisał:

U nas w rejonie energetycznym Bielsk Podlaski jeszcze nie poradzili sobie z naprawa sieci i ludzie po niektórych wioskach już 4 dzień bez pradu siedzą.. . Tyle drzew się nalamalo od tego mokrego śniegu do tego śniegu po kolana ekipy nie mogą dotrzeć do uszkodzonych miejsc. No ale niestety to taka polityka PGE zamiast iść w XXI wiek i na tych odcinkach leśnych puścić linie podziemne wtedy nie byłoby problemu a to zima drzewa się łamią uszkodzenia, latem burza silny wiatr drzewa się łamią znów uszkodzenia

Oni to mają w doopie , tylko kasę za rachunki brać ale wszelkie naprawy to już z wielkim bólem. Zgłaszaliśmy kilkukrotnie spróchniały i przegięty słup średniego napięcia, przyjechali , młotkami popukali , cybanty dokręcili i będzie stał, jak latem wichura wywaliła to dopiero zmienili na betonowy.

Opublikowano

U mnie też z rodziny zgłaszali ze drzewo przechylone nad linia gdzieś tam było i szybko padnie uszkadzając przewody to koleś się roześmiał i powiedział jak upadnie to się naprawi... burackie podejście właśnie do tematu

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Co do zniszczonych lasów. Pamiętacie? 

IMG_20180412_112757.jpg

Kilka lat temu na wielbarku takie obrazki były 

1 godzinę temu, dsbh napisał:

Tego to już nie wiem. Po prostu jednemu przychodzi wszystko łatwo, drugi ma pod górę. A i żeby nie było nie żalę się, takie jest życie.

Grunt się nie poddawać 

Opublikowano
16 minut temu, Roki212 napisał:

U mnie też z rodziny zgłaszali ze drzewo przechylone nad linia gdzieś tam było i szybko padnie uszkadzając przewody to koleś się roześmiał i powiedział jak upadnie to się naprawi... burackie podejście właśnie do tematu

Zrozum ich oni dzięki takim awarią mają pracę. 😁

Opublikowano

Zgadza się.

Latem co silniejszy wiatr to rozbuja liny i zarzuca. Wywala 2 fazy.  Mówię weźcie naciągnijcie te liny i wstawcie rozpórkę .

No to mi odpowiedzieli że co będą robić jak zgłoszeń nie będzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v