Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
HF86 napisał:

to ja bym je odkupił. nawet dam po tyle ile zaplaciles mimo że stare i pewnie palety zbutwialy. A ty sobie po świeże pojedziesz 😉

Bb pod dachem schowane to i pare lat moga leżeć i to tak schowane, aby nikt obcy nie zauważył 🤭

Bananek napisał:

Chciałby po starej cenie wyrwać. Ja dam ci starą cenę + 10zl na tonie. 😉 Żebyś stratny nie był. 😉

I pewnie bym musiał przywieźć 😅

6465 napisał:

A trzeba było go zapytać czy renta przyszła? Jak tak to go po węgiel wyślij.

Problem w tym ze jeszcze ani emeryt, ani rencista 👀 Ale ta Roksana to trochę za młoda dla mnie a staremu tym bardziej, bo chyba 17 lat tylko ma 😅😅😅

• Haha 1
Opublikowano

A sie kurna narobiło. Bojler mi cieknie... No wkręciłem farmera, ale trzeba bedzie wymienić. 

I w związku z tym pytanie mam. Jaki kupić żeby był na lata? 

Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

Ja mam lemet 300l z dwoma wezowniacami 11 lat już i jakbym miał kupować drugi raz to taki sam bym kupił 👀

Mi wystarczy 120 litrow taki.

Czyli lemet dobra firma

Opublikowano

Ale im większy, tym dłużej temperaturę trzyma bo jak ze 120l weźmiesz 20l to szybko spadnie temperatura w bojlerze, a jak z 300l to nawet nie odczuje tego i rzadziej grzać trzeba ☝️ Kazali raz na rok dwa anodę wymieniać, to zajrzałem po 3 latach i 0 zużycia bojlera i anody 👀

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Też mam Galmet już z 15lat i nie cieknie

Tomek a kupić teraz to już niewiadomo ile czasu wytrzyma. 

Ja robiąc hydraulikę w domu chciałem wymienić hydrofor na nowy bo ten jest z 76r a hydraulik odrazu powiedział że ten stary wytrzyma dłużej jak ten nowy

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No i zmierzyłem spalanie na ropie z lotosu, jakoś spore w porównaniu do b0 z tomex co ponoć biorą z Małaszewicz od ruskich.

Na mtg spalil 8.0

Na 1 ha 15.9

Ostatnio było 14 na ha a siewna 11.5 na ha

Co on tak dużo pali ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

to ja bym je odkupił. nawet dam po tyle ile zaplaciles mimo że stare i pewnie palety zbutwialy. A ty sobie po świeże pojedziesz 😉

Węgiel tak handlowałem, znajomy na gaz ogrzewanie przerobił i chciał węgiel sprzedać. Po takiej cenie jak aktualna jest na składach, powiedziałem że oszalal chyba że stary węgiel chce tyle co za nowy, toć to zlezale już, zwietrzały i wolę świeży kupić. Opuścił 150 zł 😂😂😂

9 minut temu, TheraRolnik napisał:

Co on tak dużo pali ? 

14 na ha to dużo ? 

• Haha 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

No i zmierzyłem spalanie na ropie z lotosu, jakoś spore w porównaniu do b0 z tomex co ponoć biorą z Małaszewicz od ruskich.

Na mtg spalil 8.0

Na 1 ha 15.9

Ostatnio było 14 na ha a siewna 11.5 na ha

to więcej niż fendt 🤭🙉

Opublikowano
5 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

Jedną, z dwóch się nie nauczyłem. Ale przy sprzyjających warunkach, bez wiatru da się radę saletrę na te 5m rzucić.

Przychmurzone trochę i zaczyna wiać. Dziś czosnek trzeba posadzić popołudniu, jutro dokończyć koszenie trawy i króliki na suchy prowiant przejdą.

Z dwóch rąk możma w tym samym czasie posiać ponad dwa razy tyle ,i jest człek mniej zmęczony. Ja to w latach osiemdziesiątych ,tak nauczyłem siać z błachego powodu ,lenistwa  ,a teraz by 100 kg rozsiać podpina się siewnik ,w latach dziewięćdziesiątych nigdy 😐

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ale pług trzymasz na podnośniku czy tylko na kole pług jedzie

Ryszard, w tym roku lekko nie idzie, jeden obrót kółkiem w pługu więcej niż rok temu, kawałek ten sam, też obornik i poplon a szło dużo ciężej. W zeszłym roku C-330 na czwórce i blokada tylko tam gdzie zaczynał mielić a teraz cały czas na trójce i cały czas blokada.

@Agrest Pytanie od laika- Bizon ma w rejestracji od pierwszego liścia. To jak zboże wyłazi z ziemi to już się liczy jako pierwszy liść czy jak?

do ''D'' ta twoja trzydziestka ja emką zawsze 4 orałem i nigdy na blokadzie 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v