Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

No i żyto zaczyna wyłazić na powierzchnię. Obrzydliwie wyglądają te czerwone robaki. 🤮

IMG_20211007_172314.jpg

Ty chyba masz gdzieś przebicie na ziemię.... 

Pamiętam jak przy hali przewód 15kV mufowali, szybko szybko, wrzucili to w ziemię, a w sumie to w błoto, napięcie podane, przyjęło, jest ok. 10 minut później jak jebnęło to dżdżownice w promieniu 500m to można było młotkiem wbijać, wylazły z ziemi sztywne jak gwoździe

• Haha 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

Pamiętam jak przy hali przewód 15kV mufowali, szybko szybko, wrzucili to w ziemię, a w sumie to w błoto, napięcie podane, przyjęło, jest ok. 10 minut później jak jebnęło to dżdżownice w promieniu 500m to można było młotkiem wbijać, wylazły z ziemi sztywne jak gwoździe

Kiedyś u nas linię zerwało i leżała u sasiada na polu. Nie wiem czemu, ale nie wywaliło korków na słupie. Pół dnia tak smażyło ziemię (czasy, gdzie telefonów komórkowych nie było, a stacjonarne dwa na wioskę). Po usunięciu awarii na ziemi coś jakby szkło było w miejscu gdzie leżała lina.

HF86 napisał:

Też mam maszynkę. trochę jako gimnastykę wczoraj i dziś i z 500kg pewnie będzie łącznie. 

Ty nie miałeś dziś siać?

Opublikowano
radekz200 napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

No brawo Jasiu. 

Bananek to Ty tak jakby złota rączka 😛😛 to wpadnij do mnie byłoby trochę roboty 

Nie, bo mnie urzędem skarbowym straszysz.

O której jutro w białym będziesz?

Opublikowano
56 minut temu, HF86 napisał:

kurom i cielunom na zimę starczy 

16336198928172155805799988768713.jpg

Sąsiad pewno zadowolony. A potem, panie ale tu dzików było...🤭🤭🤭

Opublikowano

Jest u nas taki jeden co swoje kurki i świnki karmi sąsiada kolbami. Qq ma z innej wioski posiane, tutejsi go znają to nie sieją wkoło niego. 😉 Ponoć któregos roku ten z innej wioski narzekał, że jakoś mało ziarna w pryzmie wyszło, jeno badyle. Ciekawe czemu.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Sąsiad pewno zadowolony. A potem, panie ale tu dzików było...🤭🤭🤭

sama sieczkarnia sporo obila. trochę dziki trochę jelenie, operator też trochę położył. A jakoś tak szkoda wszystko zaorac zwłaszcza że w tą piękną pogodę sama wysycha. 

Banan jutro siew. 

Opublikowano
18 minut temu, Bananek napisał:

Jest u nas taki jeden co swoje kurki i świnki karmi sąsiada kolbami. Qq ma z innej wioski posiane, tutejsi go znają to nie sieją wkoło niego. 😉 Ponoć któregos roku ten z innej wioski narzekał, że jakoś mało ziarna w pryzmie wyszło, jeno badyle. Ciekawe czemu.

Braciaka sąsiad ziemię wydzierżawił, a chałupę ukraincom wynajął. Dzierżawca posiał kukurydzę na ziarno, a ukry tą kuku wpierdalaja każdego wieczora z masłem, pierwsze 50m od drogi to nawet nie będzie musiał młocarni w kombajnie włączać

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, HF86 napisał:

sama sieczkarnia sporo obila. trochę dziki trochę jelenie, operator też trochę położył. A jakoś tak szkoda wszystko zaorac zwłaszcza że w tą piękną pogodę sama wysycha. 

Banan jutro siew. 

Powiem tak- warto trochę czasu poświęcić jak blisko. Dwa lata temu we dwóch z ojcem zbieraliśmy wolnymi chwilami- na 1,5ha mniej więcej chodziliśmy, zbierało się super, ciepło, po sieczkarni to tej słomy nie było. Trochę ruchu i za litrowego Bolsa zebrane koło 600kg ziarna.

Opublikowano
radekz200 napisał:

14 minut temu, Bananek napisał:

Nie, bo mnie urzędem skarbowym straszysz.

O której jutro w białym będziesz?

Ciebie to nie 😛 jak krowy wydoje i jadę 😛

Nawet się nie umyjesz? 🤔 To coś CZUJĘ, że się nie spotkamy. 😉

Choć filcy zmień jak na kanapy do Agaty pojdziesz.

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

Nawet się nie umyjesz? 🤔 To coś CZUJĘ, że się nie spotkamy. 😉

Choć filcy zmień jak na kanapy do Agaty pojdziesz.

On tam raczej zmieni, bo ma w domu go kto upilnować. Taka opcja jak wyżej to bardziej u mnie prawdopodobna.

Opublikowano

to co wychodzimy z Uni..

4 minuty temu, Bananek napisał:

Miedź i aluminium to bardzo zły duet elektryczny.

wiem , ale pare lat temu urwaliśmy kabel w ziemi , wychodzacy na budynki , zeby wymienic poł korytarza trzeba rozwalac to tak nie bardzo , a są te złaczki al/ cu 

Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał:

Dziś montowałem takie, mogę ci śmiało polecić, sakramencki błysk 

https://www.liderlamp.pl/lampa-metalohalogenkowa-e40-400w-115-145v-narva-749141100/?gclid=CjwKCAjwtfqKBhBoEiwAZuesiNvUWCgkqnIdjz9I9Uchfxl5tXLjHVe6RZsuKn8TedRfYWc8xJTw_xoCXRkQAvD_BwE

6 minut temu, DANDYS napisał:

@Bananek to pwoiedz jak złaczyc kabel miedziany i alu w ziemi ? co 3 msc go upala , 230V

Są specjalne złączki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v