Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

10zł to bym się wstydził w ogóle przyjść tyle dać.

Wstyd to kraść Bananku, dla niektórych 10zl może to mało a dla niektorych może to być 4 bochenki chleba🥖. Idąc tym tokiem myślenia bez grubego portfela wstyd być wierzącym 🤔?

kolęda jest raz w roku i można się jakoś przygotować odkładając nawet 2 zł tygodniowo. to już daje ponad 100zł. dodam jeszcze tyle, że biedny da więcej niż bogaty. zawsze tak było.

• Like 1
Opublikowano

Tak zrobię.  Tylko jak 🐖zabiorą. 

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Jechałem jakieś  2 tyg temu do szwagra na budowę to niedaleko @slawek74  na popławach gość przed południem napierdzielal gnojowicę a drugi za nim obornik a na drugi dzień już orkę robił😎  Jak masz pole na uboczu i w miarę sąsiadów  to szybką akcję można zrobić. 

Opublikowano

Gregor, udało Ci się dodzwonić? Chyba, że jeszcze nie próbowałeś.

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Tak dumam, co za minum warunków trzeba spełnić żeby legalnie te kabany trzymać? 

ogrodzenie 1,5M z podmurówką. słoma i pasze bez dostępu dzikiej zwierzyny, maty dezynfekujace na wjazdach, księga wejść/wyjść i wiele innych

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Tak dumam, co za minum warunków trzeba spełnić żeby legalnie te kabany trzymać? 

Bądź innowacyjny. Zaadoptuj budynki i owady hoduj.  Jakie karaluchy czy inne chrząszcze . Ponoć bardzo dochodowe

Opublikowano

A propo owadów, kurna trzeba by trochę ramek pozbijać i odrutować. Sezon się zbliża, żeby potem na szybcika nie robić.

Opublikowano
18 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Krowy Ci się już znudziły ? 🤔

Ja abym łąki i pola w lato po ogarniał. Tyle mojej roboty. Teraz to abym paszowoz ukręcił raz na dwa dni i jalowkom przywiózł. 

18 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Krowy Ci się już znudziły ? 🤔

Ja abym łąki i pola w lato po ogarniał. Tyle mojej roboty. Teraz to abym paszowoz ukręcił raz na dwa dni i jalowkom przywiózł. 

15 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Gregor, udało Ci się dodzwonić? Chyba, że jeszcze nie próbowałeś.

Nie miałem kiedy dziś, jutro tego popa będę woził to w międzyczasie zadzwonię 

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Bądź innowacyjny. Zaadoptuj budynki i owady hoduj.  Jakie karaluchy czy inne chrząszcze . Ponoć bardzo dochodowe

Bym zaadoptował od sąsiadów jakieś 🤔 wysoka dopłata do parki karaluchów jest? 🤣 Dendrobeny to bym mógł sobie trzymać, może by nie pouciekaly

15 minut temu, Bananek napisał:

ogrodzenie 1,5M z podmurówką. słoma i pasze bez dostępu dzikiej zwierzyny, maty dezynfekujace na wjazdach, księga wejść/wyjść i wiele innych

E to za dużo papierologi jak na jakieś góra pięć świń 🤔 

2 minuty temu, Bananek napisał:

I ja już się dziś przygotowałem do pszczelarskiego sezonu. przepaliłem junaka, w quadzie wymieniłem bendix i ponaprawiałem co było trzeba. można zaczynać sezon. 😀

To i ja musze oponę do wski zamówić 🤔

Opublikowano

Kury by wyjadły te dendrobeny🤭

A jakie krety by na tym wyhodował...

Opublikowano

Byłem w poniedziałek u weta i tak go pytam ile zarejestrowanych hodowli świniaków na mojej ulicy jest dokładnie? On mówi, że jedna i to niewielka, dwie maciory. Na ulicy ponad 60 numerów domów... Trzech ma nierejestrowane, po jednej śwince dla siebie. Ale mówi tak- Panie byś się Pan zdziwił ile w całej wsi jest takich "nielegalnych", wbrew pozorom wcale nie mało.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Byłem w poniedziałek u weta i tak go pytam ile zarejestrowanych hodowli świniaków na mojej ulicy jest dokładnie? On mówi, że jedna i to niewielka, dwie maciory. Na ulicy ponad 60 numerów domów... Trzech ma nierejestrowane, po jednej śwince dla siebie. Ale mówi tak- Panie byś się Pan zdziwił ile w całej wsi jest takich "nielegalnych", wbrew pozorom wcale nie mało.

Byle by to ryja nie darło 

Opublikowano
27 minut temu, Bananek napisał:

U nas ogrodzenie nie jest wymagane.  

Siatki w oknach,  punkt sanitarny, środki dezynfekcyjne , stacje detronizacyjne czy jakoś tak. 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Byle by to ryja nie darło 

Dokładnie. Byłem nie tak dawno na kawce u rodziny brata babci, mieszkają na sąsiedniej ulicy. Młodzi sobie obrabiają kawałek pola, trochę kurek i świnka dla siebie. Problemem są sąsiedzi to znaczy "osiedle" domków... Jak ta młoda maciora się zaczęła "parchotać" to bali się, że w każdej chwili policja przyjedzie... Dlatego żeby się nie użerać z urzędasami i upierdliwymi ludźmi nie mam świnek.

Opublikowano

A za dzieciaka pamiętam, każdy miał prawie świnki, warchlaki na czas wyrzucania obornika się puszczało na podwórko, nikt o to rejwachu nie robił... Chciało się sprzedawać to tylko po sąsiada z dwukołówką i wio, prosięta się na targ w przyczepce woziło a z targu czasem to w workach maluchem ojciec woził...

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

U nas ogrodzenie nie jest wymagane.  

Siatki w oknach,  punkt sanitarny, środki dezynfekcyjne , stacje detronizacyjne czy jakoś tak. 

Deratyzacyjne pewno? Od myszy? To odpuszczam. Kurna nie chce mi się jechać bo bym się wybrał za tym wieprzkiem... 

3 minuty temu, 6465 napisał:

Jak się nażre to leży nie drze ryja. 

Jak ja 🤣

Opublikowano

Piotrek też to pamiętam,  ale te czasy nigdy nie wrócą. 

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Deratyzacyjne pewno? Od myszy? To odpuszczam. Kurna nie chce mi się jechać bo bym się wybrał za tym wieprzkiem... 

Jak ja 🤣

Tak na myszy. 

I 2-3 razy do roku kontrol z powiatowej weterynarii 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v