Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

A weź się postaw w końcu. Dokąd będziesz u peta za parobka?🤭

Gdzie u peta 🤦‍♂️

2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Uuu teraz mu wjechałes na ambicje :D ja czekam na 4 fale, ciekawe czy słowa dotrzyma :D

Nie dobijaj 😔

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Gdzie u peta 🤦‍♂️

To kto cię jeszcze tak wykorzystuje i dlaczego tyłem stoisz i .uchać się dajesz?🤭

Opublikowano

Kurła, skąd wy takie bzdety znacie? 

Dopiero zdaję sobie sprawę jak bardzo jestem zacofany🤭

Opublikowano
13 minut temu, szymon09875 napisał:

Lufa czyli jego tata mu wpajał od małego że jego d*pa ma być ciasna jak po praniu ;)

A lufa nie dlatego że strzelał 🙊

13 minut temu, slawek74 napisał:

chyba za dużo mają czasu....

i na 💩 pod kopułą wstd by takie rzeczy pokazywać

A no nie narzekam na wolny czas 🤔

Po co miałem Agrestowi ubliżać za taką przytyczkę, jak można było wytłumaczyć na przykładzie. Darze chłopa szacunkiem i tak było lepiej 🤔

Opublikowano
Dnia 28.09.2021 o 21:17, Tomasz0611 napisał:

W tym roku policzyłem MTZ, 37,2g 91% kiełkowanie , celowałem w 320-330 roślin na m2, co dało mi około 135kg/ha, w rzeczywistości wyszło 140kg/ha. Szkoda tylko, że tak mało rolników to liczy, a najbardziej to już śmieszą mnie próby kręcone robione przez niektórych, polegające na przejeździe siewnikiem po twardej nawierzchni i wzrokowym stwierdzeniu, czy ilość ziaren leżąca na ziemi jest odpowiednia xD 

Tomasz, Ty chyba truskawkę również uprawiasz? To ja w związku z tym, pytanie mam…czy prócz onej, jakie inne „uprawy drobnonasienne”prowadzisz, że wagę tak dokładną masz, iż mtz i po przecinku wyliczyłeś?😎bo na kuchennej, to się chyba tak nie da😋

Opublikowano
9 godzin temu, 6465 napisał:

No z tym to może być problem 🤔 ale i 30 bym dołożył żeby działał.

Daj go do proelectronica na Trójkątnym Rynku za wycenę naprawy nie biorą kasy i zdecydujesz czy warto. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, bezbarwny napisał:

Tomasz, Ty chyba truskawkę również uprawiasz? To ja w związku z tym, pytanie mam…czy prócz onej, jakie inne „uprawy drobnonasienne”prowadzisz, że wagę tak dokładną masz, iż mtz i po przecinku wyliczyłeś?😎bo na kuchennej, to się chyba tak nie da😋

Żona chemiczka, to wagę precyzyjną ma xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
58 minut temu, Agrest napisał:

Kurła, skąd wy takie bzdety znacie? 

Dopiero zdaję sobie sprawę jak bardzo jestem zacofany🤭

Z internetu ;)

56 minut temu, slawek74 napisał:

chyba za dużo mają czasu....

i na 💩 pod kopułą wstd by takie rzeczy pokazywać

A żebyś wiedział, nieraz za dużo i się głupoty ogląda, z tym że jak gdzieś widziałem umysł Walaszka to jednocześnie umysł geniusza i debila dlatego takie coś tworzy, jak się ogląda od początku to i sens ukryty idzie wylapac

Opublikowano

Byle umiala połączyć gaz z proszkiem i te truskawki nie potrzebne 😉 

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Z internetu ;)

A żebyś wiedział, nieraz za dużo i się głupoty ogląda, z tym że jak gdzieś widziałem umysł Walaszka to jednocześnie umysł geniusza i debila dlatego takie coś tworzy, jak się ogląda od początku to i sens ukryty idzie wylapac

O to właśnie chodzi. Jak przy odcinku z wyborami. Swego czasu z blok ekipy można się było więcej dowiedzieć niż z wiadomości. Ale szkoda tłumaczyć, to krowiarz 😉

Opublikowano

Oczy się otworzyły. 😉 Ja mam taki głupi charakter, że jak jest nawał pracy to choćby nie wiem jak zmęczony to spać nie mogę.

A roboty w tym tygodniu mnóstwo. Kukurydza do przykrycia na tip top, kukurydzisko do skasowania, pszenżyto do posiania, obornik do wyrwania z obory, jest go multum, koledze muszę też za transport robić dwa dni ciągnikiem, cieluny do odebrania czekają. Do tego codzienne obowiązki. Ale damy radę.

Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Dobry, to będzie jak nie będzie padać. Dziś i jutro. Bo plany na robote są. A czemu już nie śpicie🤔

Bo lubię leżeć i nic nie robić. 

Opublikowano

Kurna w polu robota planowana była, ale sporo tego deszczu. 

Może po poludniu... 

Musi zima idzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v