Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

nie tak bardzo w błocie. to Biellarosa? one się nadają do jedzenia?

To te czystsze.

Ale tu 2klasa , za ciężka gleba na pyry.

Red Fantasy.  Początkowo mi nie smakowały a teraz lepsze. A frytki super, dużo skrobi chyba bo wrzucone do oleju nie pryskają wodą.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Początkowo mi nie smakowały

znaczy jakoś specyficznie smakują?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, pafnucy napisał:

to Biellarosa? one się nadają do jedzenia?

Miałem, zależy od smaków indywidualnych a może i od uprawy. Dostałem kiedyś Tajfuna do zjedzenia i nim prawie, że rzygałem. A teraz jak kopałem u jednego Tajfuna, dał mi kilka sztuk i całkiem smaczne, podkreślał ten gość, że jak się przegotuje to są niesmaczne. Albo te pierwsze to podrobiony Tajfun🤔 

Wiesz, akurat póki co, tfu, tfu w porządku, dwie samice się okociły, jedna ma 9 druga 10 małych ale to nie po tym co kupiony, nim jeszcze nie dopuszczałem, mam 5 takich do zabicia w najbliższym czasie, chowają się dość dobrze ale niebawem przejdą na "suchy prowiant".

@szymon09875 A bo wiesz, jak kurom śrutuję to na każde zboże śrutownik inaczej przestawiam, jakoś tak mam i ju. Trudny człowiek jestem po prostu i mam dużo swoich hopli.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Miałem, zależy od smaków indywidualnych a może i od uprawy. Dostałem kiedyś Tajfuna do zjedzenia i nim prawie, że rzygałem. A teraz jak kopałem u jednego Tajfuna, dał mi kilka sztuk i całkiem smaczne, podkreślał ten gość, że jak się przegotuje to są niesmaczne. Albo te pierwsze to podrobiony Tajfun🤔 

Wiesz, akurat póki co, tfu, tfu w porządku, dwie samice się okociły, jedna ma 9 druga 10 małych, mam 5 takich do zabicia w najbliższym czasie, chowają się dość dobrze ale niebawem przejdą na "suchy prowiant".

@szymon09875 A bo wiesz, jak kurom śrutuję to na każde zboże śrutownik inaczej przestawiam, jakoś tak mam i ju. Trudny człowiek jestem po prostu i mam dużo swoich hopli.

Aaaa bo Ty masz na kamienie, bo Tak się zastanawiam co jeszcze poza wsypaniem nie tego zboża do śrutownika można spieprzyć :)

1 minutę temu, Bananek napisał:

Bo to guziec. Taka świnia z Afryki.

Aa

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Bo to guziec. Taka świnia z Afryki.

jak tam @Bananek? przechodzi Ci już nerw na mnie? czy tak na dłużej obrażony?

jak nie chcesz odpisywać to mrugnij okiem lewym na nie.

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

znaczy jakoś specyficznie smakują?

Młode były po prostu niesmaczne.

Teraz mi smakują.

Różne odmiany w różnym okresie potrafią inaczej smakować.

Ale najsmaczniejsze ziemniaki zawsze są z lekkiej gleby. Ta sama odmiana z 5 i 2 klasy będzie miała inny smak

Opublikowano
Przed chwilą, DANDYS napisał:

panny jak folia idelanie nie dolega do kukurydzy na pryźmie to coś sie stanie ? bo gdzie nie gdzie sa fałdki na pryźmie i folia jest w gorze ...

Po czasie powinno ją zassać, jak szczelnie okryta na dole 

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Różne odmiany w różnym okresie potrafią inaczej smakować.

Mam przykład Carrery w tym roku. Na wczesne pyszny ziemniak a na późne jak się wykopie to tylko frytki albo placki dobre wychodzą ale gotowane strasznie ciapowate się robią. 50kg wybrane największych na cele konsumpcyjne, reszta dla kur i indyków.

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

bo co na wale ziemi deszcz przychodzi i spłukuje ziemie , syzfowa praca..

Geowłókninę z oczkami musisz kupić😆

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Wędrowycz85 napisał:

@pafnucy posiałeś wszystko?  po tej stronie rzeki trochę kropi od 30 minut.

hmmm. jak by to powiedzieć ? u siebie już , ale jeszcze trochę siewów mam.

po tej stronie też deczko pryszczyło, ale tyle co nic.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Rysiu Ty się nie nerwuj. cały przyszły tydzień ładna pogoda ma być.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

aby nie Mateusz.

Może Tymoteusz ten od Beaty premierki...

41 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To ładna ilość, u mnie podobnie ilościowo.

Taa, w moim wieku jakaś będzie przebierać z własnej woli. Zresztą ja muszę sam wszystkiego dopilnować i często oganiam się od takiej pomocy, ma się ten uparty i zadufany charakter po przodkach- "sam najlepiej zrobię"... Przynajmniej jak się coś zepsuje to nie ma kogo oprócz siebie obwiniać.

Mam podobnie, po mojemu albo wcale

Ogółem mówiąc: są dwa sposoby żeby to zrobić: albo mój, albo ...

Opublikowano
18 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła deszcz pada i to taki że słychać przez okno.

Niech go hvj

Ja dzisiaj posiałem ponad 4ha pszenżyta. Po niedzieli reszta. A powiedz mi gdzie na skupie takie ceny za zboze?

Opublikowano

deszcz bębni po parapecie okna. sie siało jutro pewno nie będzie,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v