Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Troche to zawiedziony jestem , myślałem że masz porządny sprzęt  Lely , taki jak @kierownik👇 ,

Ciekawe ile w taką się zmieścić beleczek z sipmy 🤔

Przykro mi że  Cię  zawiodlem 

Ale wczoraj moje sianko turlafa lely bo kolega mniw przysługę wisiał  

Opublikowano
5 godzin temu, Ursus932 napisał:

👏

A to jeszczen zapytam co to za prasa ?? 

To sobie zapisze żeby tego nigdy  nie kupił  , bo przy takiej wydajności i stopniu zgniotu nic bym nie zarobił na usłudze :/

Kiedy byś pojechał na usluge jak na nic czasu nie masz ?

4 godziny temu, Ursus932 napisał:

@Łolek Już zapisałem 🙂👍

A użytkuje tu ktoś sipme z 279,1 farma 2 z siatką ??  Chodzi głównie o siatkę ,.jak owija , nie ściąga do środka itd?

O tak owija... 

IMG_20210911_124000.jpg

• Haha 1
Opublikowano

Ujowo wygląda ,ale to tylko tyle ,bo jak przy dole rozcinasz folię to nie zostaje ci pasek przy ziemi😐 ale tutaj to już trochę szydera,może wałek rozprowadzający na boki zacięty

Opublikowano

Suche i długie na pewno lepiej ,mi jak kupowalem Ursusa nową ,serwisowi powiedzieli ,by wolno owijać siatką ,bo wtedy lepiej rozprowadza się . Alegrom wie ,u mnie na trawie prawie zawsze boki zostają ,a po założeniu teraz nowej siatki ,elegancko

Opublikowano

Kilka lat temu jakieś wariaty skupowali słomę u nas w okolicy i w  lely 180cm ursus 1734 im wysiadał, odpięli go i wrócili jd 220 koni . Znajomy 30-stką z gnojem jechał drogą to w szoku był jak go wyprzedzili po polu xD także ten film to żadna ściema... 

25 minut temu, szymon09875 napisał:

To już nie te czasy że po rękach całowali że waszmość znalazł czas przyjechać... U nas pojedziesz w nocy belować to kopa najwyżej możesz dostać , nikt nie chce spleśniałej słomy rwać

• Sad 1
Opublikowano
8 minut temu, pawel885 napisał:

także ten film to żadna ściema...

.........nie chodzilo o scieme tylko o efekt wizualny , nagrywanie dało [daje ] taki efek żę jak szybko jedzie to wygląda to tak jak by koła się kreciły do tyłu [ odwrotnie do kierunku jazdy ] jak troche wolniej to koła stoją w miejscu a traktor jakby się slizgał a jak wolno to koła kręcą się dobrze 

Opublikowano
38 minut temu, szymon09875 napisał:

O tak owija... 

IMG_20210911_124000.jpg

Ja mam system co zawija siatke na boki beli tak  po 2 cm ładnie  wtedy to wygląda 

14 minut temu, kizak napisał:

Suche i długie na pewno lepiej ,mi jak kupowalem Ursusa nową ,serwisowi powiedzieli ,by wolno owijać siatką ,bo wtedy lepiej rozprowadza się . Alegrom wie ,u mnie na trawie prawie zawsze boki zostają ,a po założeniu teraz nowej siatki ,elegancko

Obrotów  nie zmniwjszam przy owijaniu ale to kazda inaczej  trzeba wyczuć 

Tak wyglądają  bele z zeszłego roku 2 pokos

20210911_054611.jpg

Opublikowano

Tylko się nie rozpędz,wpadniesz w błędne koło "kosze żeby dopaść,kupuje żeby zkarmic "😉

Opublikowano
5 godzin temu, Ursus932 napisał:

Troche to zawiedziony jestem , myślałem że masz porządny sprzęt  Lely , taki jak @kierownik👇 ,

Ciekawe ile w taką się zmieścić beleczek z sipmy 🤔

Ostatnim wypustem lely bili jakiś rekord to 56 belek w godzinę. Znajomy kupił to deutz 120koni cierpi w niej 

Opublikowano
56 minut temu, superfarmer02 napisał:

nie poprostu przejeżdżałem tam dzisiaj i się chciałem upewnić że to ta. ty mieszkasz od tej strony co jakiś gościu ma panele za oborą?

To co za interesy na mojej wiosce kręcisz?  @Łolek te pszenżyto będziesz miał dla mnie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v