Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, slawek74 napisał:

ano bida 😁 sporo ziemniaka ojciec do centrali nasiennej odstawiał i cała okolica

w 80latach 90% elewatorowe i jaj teraz zielono od qq tak kiedyś 30% upraw to ziemniaki

co nie wołałeś wpadłbym z majką 😃

Musieliście być dobre bambery. 

Dziadek kupił kopaczkę elewatorową w 82 roku. 

Ojciec ankę w 87 roku 

Kiedyś sadzili 4+ha ziemniaka. 

Kukurydzy to sieli u nas 1-1,5 ha, kosił skr sieczkarnią ks, później już był w okolicy forszaj. 

Tym forszem to trochę się najeździł po usługach. 

Kosił i w szkole w Mietnem i Radoryżu. 

15 minut temu, gregor1284 napisał:

Ty jak mój sąsiad, hektar qq przez dzień skosi i z wiezie. Nie ma co przesadzać 

Może sieczkarnia na godziny liczy😂

Opublikowano
47 minut temu, Łolek napisał:

Jak ja nie cierpię owijania bel to aż mnie  trzęsie  a to jeszcze 60🤮

A co to się stało że nie pryzma 🤔

U mnie z 3 pokosem to będzie 350 owiniętych w tym sezonie 🙆‍♂️😊

7 minut temu, szymon09875 napisał:

To czemu nie jechałeś? 

@6465 na Łowicz się kierować??

IMG_20210910_191319.jpg

Łubiny kosiłem 

18 minut temu, gregor1284 napisał:

Ty jak mój sąsiad, hektar qq przez dzień skosi i z wiezie. Nie ma co przesadzać 

Bez przesady  ☺️

Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

U mnie z 3 pokosem to będzie 350 owiniętych w tym sezonie 

z ilu ha?  

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, szymon09875 napisał:

To czemu nie jechałeś? 

@6465 na Łowicz się kierować??

IMG_20210910_191319.jpg

Dawaj dawaj śmiało . Może być ino 1 w nocy.😁 w powrotną drogę zapakuję ci sipme dla Przemka.

Edytowane przez 6465
Opublikowano

Wiecie co?

Przydałoby się trochę deszczu, tak ze 20mm bo kurzy się okrutnie

Opublikowano
15 minut temu, bratrolnika napisał:

Oni z tamtych stron to lubią w takich porach przyjeżdżać😉

@stempos1980 jakby śwager tą kabinę ściągał to daj znać, młodemu temat już nadałem, kazał się dowiedzieć za ile

Jak będę wiedział co i jak to dam znać.

• Thanks 1
Opublikowano
Agrest napisał:

Wiecie co?

o to to, dobrze że się zaorało jak jeszcze trochę wilgoci było w ziemi i teraz bryłki jeszcze coś trzymają bo tak to by już pustynia była

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Wiecie co?

Idź bo cie zaraz suczką 🐩 poszczuje. 

Dopiero dzisiaj udało mi się wjechać na kawałek gdzie będę siał trawę .🤨

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Jak ma  pola stepowe to nie zrozumie tego co ma glinę i bagna😁

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

o to to, dobrze że się zaorało jak jeszcze trochę wilgoci było w ziemi i teraz bryłki jeszcze coś trzymają bo tak to by już pustynia była

Co ty pierniczysz. Akcja z wczoraj w twoim powiecie. Było przepompowanie i dwa zestawy ugrzęzły pojechałem ratować.

IMG_20210909_201331.jpg

Edytowane przez 6465
Opublikowano
53 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Jooo narazie to niema czasu. Teraz przeebane bo niektórzy kończą żniwa niektórzy 2 pokos siana a inni już chcą kopać ziemniaki a nas tylko 2 xd jutro obaj mamy cały dzień zawalony 🙃

Ale ubite to pewnie jak cement ?

Tego dobra ci u nas dostatek 

💩💩

💩💩💩

💩💩💩💩

Ubite Fest! 2 lata temu to jego syn aż beczał, tak miał dość rej roboty... Ciągał przyczepy, kiper, rozgarnianie łopatami, ujeżdżał i wtedy jechał przyczepę wymienić. No to ostatni dzień to im pomogłem jak poprosili 

Opublikowano
44 minuty temu, Karol6130 napisał:

Musieliście być dobre bambery. 

Dziadek kupił kopaczkę elewatorową w 82 roku. 

Ojciec ankę w 87 roku 

Kiedyś sadzili 4+ha ziemniaka. 

Kukurydzy to sieli u nas 1-1,5 ha, kosił skr sieczkarnią ks, później już był w okolicy forszaj. 

Tym forszem to trochę się najeździł po usługach. 

Kosił i w szkole w Mietnem i Radoryżu. 

Może sieczkarnia na godziny liczy😂

Nie nie, raz mu kosili sieczkarnia to bidny nie mógł się odnaleźć 😂 niedawno przestał siać qq łuskane z kolb i zaczął kwalifikat siać 

Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

Chcesz podk...ć tych co im zboże we wodzie stoi.?

U nich niech nie pada, u mnie by się przydało.

10 minut temu, PRIMO napisał:

Jak żeś bagno matce naturze wyrwał to się upomniała o swoje.🤭

Jedyne oczko wodne w okolicy podniosło na chwilę poziom o jakieś 70cm i opadło ponownie 

Opublikowano
9 minut temu, 6465 napisał:

Co ty pierniczysz. Akcja z wczoraj w twoim powiecie. Było przepompowanie i dwa zestawy ugrzęzły pojechałem ratować.

IMG_20210909_201331.jpg

U @superfarmer02 inaczej jest, jeszcze parę lat temu jak rodzice mieli niedaleko niego tam działkę, to każdy u siebie podsypywal, a na ojcową działkę woda aż od szpitala płynęła

całe szczęście że sprzedali to w cholerę, tylko kłopot był

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

7 minut temu, superfarmer02 napisał:

u mnie sucho, sąsiad dziś w ziemniakach koleiny robił🤷🏻‍♂️ co poradzisz taki rejon

bratrolnika napisał:

U @superfarmer02 inaczej jest, jeszcze parę lat temu jak rodzice mieli niedaleko niego tam działkę, to każdy u siebie podsypywal, a na ojcową działkę woda aż od szpitala płynęła całe szczęście że sprzedali to w cholerę, tylko kłopot był

coooo😲 gdzie ta działka była

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v