Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał:

Niektóre nawet majtek nie noszą.:D

Dawno temu jeszcze przed  ślubem  złapałem  muszke mlodego na weselu  a taka panna welon i zadanie  mialem takie co by z nią  na rekach zatańczyć  no i zonk bo majtek nie miala a spodniczka krótka  mnie to uj bo ciachniety ale ludzie  mieli ubaw o swojej przyszlej zonce nie wspomnę 

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Pochwalony

Słonko z rana lato wróciło

podobno ostatnie tak ładne dni.

Opublikowano

No kuźwa , trawy drugi pokos nareszcie skończone 🤦‍♂️ , tyle tego narosło , wszystko przez @slawek74 bo kazał nawozu nawalić :/ 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No kuźwa , trawy drugi pokos nareszcie skończone 🤦‍♂️ , tyle tego narosło , wszystko przez @slawek74 bo kazał nawozu nawalić :/ 

A może przez twoją opieszałość w kupnie mocniejszego ciągnika  co?🤔

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

A może przez twoją opieszałość w kupnie mocniejszego ciągnika  co?🤔

A skąd , tu ciągnik za wiele nie pomoże , trzeba by inny system zbioru znaczy na pryzme , a tak to jestem zależny od pogody no i najlepiej jakby się tak sklonować 🙂 bo jednemu to ciężko 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, slawek74 napisał:

młynkiem ? dawaj za pincet to i zaraz wstaję 😜😁

Panie za późno, żoona przyszła pomoc zaczęła robić więc ja nie przeszkadzając jej odsunąłem się na bok wziąłem sobie browarkai patrzyłem i się tak zrobiło tak pracować to ja mogę 😍

Zaraz idę bejcować towar

Edytowane przez marulekk
  • Haha 1
Opublikowano
HF86 napisał:

9 minut temu, jarecki napisał:

te bydlaki z foto to potrzebują dobrej paszy czyli qq  , dobrego to cięszko trafić a jak jest to nie po 50 zeta .   9 sztuk to by jedną belke miały na 2 dni z sipmy  .

Kukurydza jest najtańszą pasza ale nie najlepszą. To taka zapchajdupa do koncentratu bialkowego. Dobrze zbilansowana sianokiszonka ładnie ich doprowadzi na muzułmańskie stoły 😉

mówisz?🤔 a ja myślałem schodzic z ziemniaków na rzecz qq

pafnucy napisał:

1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

"eksplodują"

znaczy co? zgniłki?

nom

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Pochwalony

Słonko z rana lato wróciło

Pochwalony ? A kto pochwalony ?,no,no no, tak jak w szkole należy    ,,proszę całym zdaniem""😐😉

Opublikowano
10 godzin temu, 6465 napisał:

Wruciłem do domu . Rysiek pewnie śpi bo bym mu humor poprawił i fynda 300KM zakopanego pokazał.

Dębsk czy Dachowa???

2 godziny temu, pafnucy napisał:

Dzień Dobry 

nie bałdzo.... jogurt mi się wylał w plecaku... cały plecak z zawartością uj***ny, cały kufer uj***ny.... wszystko w jogurcie truskawkowym

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, superfarmer02 napisał:

nom

Może i @HF86 na rację że kuku to nie najlepsza pasza ,ale sytuacja wygląda tak  im większa sztuka to ma zapotrzebowanie na energie większe , a białko wtedy zmniejszamy , krótko mówiąc małe więcej białka a dużym więcej energii z kukurydzy a zmniejszać białko 

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Dębsk czy Dachowa???

nie bałdzo.... jogurt mi się wylał w plecaku... cały plecak z zawartością uj***ny, cały kufer uj***ny.... wszystko w jogurcie truskawkowym

W drugą stronę. Jakiś załusków koło wszeliw. Pierwszy rok będzie uprawiał ale czy to dzierżawa czy kupił to już nie wiem.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, bratrolnika napisał:

Dębsk czy Dachowa???

Co to za plecak , z siatki chyba 🤭 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
bratrolnika napisał:

normalnie jak w przedszkolu hi hi

Ursus932 napisał:

33 minuty temu, superfarmer02 napisał:

nom

Może i @HF86 na rację że kuku to nie najlepsza pasza ,ale sytuacja wygląda tak  im większa sztuka to ma zapotrzebowanie na energie większe , a białko wtedy zmniejszamy , krótko mówiąc małe więcej białka a dużym więcej energii z kukurydzy a zmniejszać białko 

kurła że to niema jakieś rośliny co ma dużo energii i da sie ja na sianokiszonkę zrobić 🤔

DANDYS napisał:

Uważajta Panowie... 

Screenshot_2021-09-10-08-40-10-857_com.facebook.katana.jpg

zetur. to wszystko wyjaśnia.

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Co to za plecak , z siatki chyba 🤭 

tak, takiej od balotów, żona mi na szydełku zrobiła

Przed chwilą, superfarmer02 napisał:

plecak jest bardzo wygodny, można go wrzucić w samochód, w kufer, a jak kufer pełny to można go założyć na plecy, z siatką z biedronki też niby tak się da, ale jakby to wyglądało w korku...

Opublikowano
7 minut temu, superfarmer02 napisał:

kurła że to niema jakieś rośliny co ma dużo energii i da sie ja na sianokiszonkę zrobić 🤔

zetur. to wszystko wyjaśnia.

A dlaczego nie chcesz kukurydzy ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v