Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

Gdyby nie te j**ane asf to ja bym się ze świniami "bawił" ale spełniać te durne wymogu dla 50-100 szt na rzut to gra nie warta świeczki

nooo na tylu sztukach to juz niezły interes 🤦‍♂️😁

soltys48 napisał:

5 godzin temu, TheraRolnik napisał:

Wystarczy że odpowiednia osoba poręcz w banku 

Spróbuj

chłopak wczoraj coś brał 😃

Opublikowano
9 minut temu, slawek74 napisał:

nooo na tylu sztukach to juz niezły interes 🤦‍♂️😁

chłopak wczoraj coś brał 😃

A myślisz że dla czego napisałem że bym się "bawił" wiadomo że z tego kokosów by nie by ale parę groszy by było 

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

Rysiu Ty się nie bój ja na własny użytek 😛😛

No ale lepiej jakbyś jeszcze na rynku dokupił, np od Ryszarda🤣

Opublikowano
46 minut temu, Agrest napisał:

Patrzę na prognozy i od 6 września stabilizacja, słonecznie, może ludzie skończą żniwa, ale bardzo zimne noce.

Czyżby pierwsze siwki miały wyjść na łąki i przydróżki?

W moich stronach od czwartku wróżą poprawę. Pierwsze w kolejności są pszczoły. Potem jedno popołudnie wożenia obornika i podorywek u ludzi a później może obeschnie na tyle aby do ziemniaków wejść. 

A u Ciebie jakie ziemniaki? Bo coś mi się kojarzy, że posadziłeś w tym roku "rekordową" ilość.

Opublikowano

Na przestrzeni lat to tak. Bo z 2 zwiększyłem do chyba 8 arów.

Nawet nie wiem jakie bo te Red Fantasy posadziłem ponad kilometr od domu. Próbowałem je jeść jako młode No i niestety kompletna porażka. Jeszcze tak pastewnego ziemniaka nie jadłem. Może jesienią posmakują, choć wątpię. A są tak żółte że aż nieprzyjemne w swej barwie. Na razie jemy Malagę,  są bezkonkurencyjne względem tych drugich, choć też jakieś szałowe nie są

Opublikowano
27 minut temu, radekz200 napisał:

Tak w ogóle to Ty Rysiu masz kukurydze na ziarno? 😛

Nie mam

I zboża też nie sprzedane

Także każde dodatkowe kilo które może zachwiać rynkiem nie jest mile widziane.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Na przestrzeni lat to tak. Bo z 2 zwiększyłem do chyba 8 arów.

Nawet nie wiem jakie bo te Red Fantasy posadziłem ponad kilometr od domu. Próbowałem je jeść jako młode No i niestety kompletna porażka. Jeszcze tak pastewnego ziemniaka nie jadłem. Może jesienią posmakują, choć wątpię. A są tak żółte że aż nieprzyjemne w swej barwie. Na razie jemy Malagę,  są bezkonkurencyjne względem tych drugich, choć też jakieś szałowe nie są

Z kim by się nie zgadał, to jak usłyszy, że białe posadzone to dla świń. Starsi jeszcze kiwają głowami bo pamiętają Lenino i Bronkę. Seniorka jak pierwszy raz zjadła te białe to dała "rozkaz" aby zasadzić. I już drugi rok są. Ale na handel ma być żółty i kropka.

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

malaga tikitaki i kasztanki 🎵🎶🎵🎶🎵

Nie wnikam co żona śpiewa bawiąc się twoimi klejnocikami🤣

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Z kim by się nie zgadał, to jak usłyszy, że białe posadzone to dla świń. Starsi jeszcze kiwają głowami bo pamiętają Lenino i Bronkę. Seniorka jak pierwszy raz zjadła te białe to dała "rozkaz" aby zasadzić. I już drugi rok są. Ale na handel ma być żółty i kropka.

Okolice Radomia to szła tylko biała Irga. W moim rejonie zawsze były białe cenione lub lekko kremowe. No ale z tymi Red Fantasy to przegięcie. Mam zdjęcie sadzeniaka w galerii po przekrojeniu. 

Bronka była lux ziemniakiem. Na tamte czasy

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

Nie zrozumiałem końca - słodki wafel?🤔🤣

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał:

Spiewała , tu ,tak jak na dworze    ,,ciągle pada ''😁😐  

Widać krew do głowy odpłynęła🤣

Opublikowano
36 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie mam

I zboża też nie sprzedane

Także każde dodatkowe kilo które może zachwiać rynkiem nie jest mile widziane.

Ze tak zapytam ... To po ch*j to trzymać ? Od razu z pod kombajnu wywieźć na skup i spokój 👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v