Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, stempos1980 napisał:

Trochę za wcześnie na siew ozimin.

Niestety wszystko idzie do góry tylko nie nasze produkty co wychodujemy w gospodarstwach

W środę zacząłem o branży warzywnej z panią z branży drobiarskiej dyskutować to mało mnie nie podrapała 😂

Opublikowano

no i już w domu. Tak, można sobie jeździć jak ma kto robić w domu. sęk w tym, że zrobiłem wszystko co miałem za dnia, a po południu byłem umówiony w jedno miejsce, więc dla przyjemności nie jeździłem jak tu niektórzy błędnie rozumują. Ale ok, sprawa załatwiona pozytywnie, tylko jednej rzeczy nie udało się kupić bo sklep zamknięty już. widać jeszcze raz trzeba będzie się wybrać "na wczasy"

Opublikowano

Ja tam w tym roku pszenicę sieję w październiku. Obornik wywieźć, wszystko na raz zaorać i chyba samą pszenicę a na wiosnę tylko ziemniaki i tam gdzie w tym roku jest drugi raz kukurydzę, mieszanki na dwa lata starczy.

Słońce wyszło, 13 stopni.

Opublikowano

No ja chyba we wrześniu jeszcze nigdy nie sialem .W październiku ok a bywało i na początku listopada. 

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Duchowo i fizycznie nie robić

Toc lenistwo to już wogule wielki grzech. 

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Za późno. Już skręcone.

Chata ogarnięte, jeszcze 1 września przeprowadzenie światłowodu, a potem pozostaje opłacanie rachunków.

Ale jak na rolnika przystało nawet podatek gruntowy będzie od 55m². Tyle mam ziemi w mieście🤣

Jakoś mnie to cieszy, nawet bardziej jak zakup kolejnego hektara😁

Ile placileś za m2 i jakie miasto? 

Opublikowano (edytowane)

Bez pana Rolnik 1973 to forum byłoby puste .  Whujograjca ,pewnie siedzi i się brechta 😁Tak jak z zupą ,by była smaczna wystarczy ciut czegoś. Plus 13 ,z Rana wkurwiacz  ,póżniej nawet słoneczko ,a na koniec prostowanie 5 belek w prasie ,dobrze że chłodno 😐

Edytowane przez kizak
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, artek27 napisał:

Ile placileś za m2 i jakie miasto? 

Licząc tylko pow mieszkalną to około 3850. A z piwnicą 3365. Ostrowiec Świętokrzyski. 

Ponoć tylko w Opatowie taniej

Opublikowano
HF86 napisał:

No ja chyba we wrześniu jeszcze nigdy nie sialem .W październiku ok a bywało i na początku listopada. 

zazwyczaj do 10.IX już mam posiane żyto. W tym roku myślę 1,5ha posiać z początku września, a 3ha po skoszeniu qq. zobaczymy które będzie lepsze.

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

No ja wiem, nie mam nic do chłopa, ale nieraz już przesadza...

No owszem, mnie gadanie o karze za robotę w niedzielę też denerwuje no ale cóż- każdy ma swoje dziwactwa, i Rysiek, ja tym bardziej, Ty pewnie też.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v