Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, Axd529 napisał:

Panowie w jakim czasie rozrzuce na polu pełny rozrzutnik obornika 3,5 tony. Muszę kogoś wynająć do załadunku a nie wiem za bardzo ile zejdzie czasu.

3,5t rozrzutnik, przejazd 20m od miejsca składowania, C-330 na trzecim biegu, przejazd 150m w jedną stronę i 150m w drugą i rozrzutnik pusty to jakieś 6-7 minut, stopera dokładnie w ręku nie miałem. Z załadunkiem to dwa rozrzutniki w takiej odległości poszły w 25 minut. Jak operator Cyklopa bardziej wprawiony i ładowanie dobrze idzie to 5 rozrzutników w godzinę bez większych problemów o ile nie trzeba daleko jeździć, C-360 pójdzie szybciej bo i mocy więcej.

Opublikowano

Tak serio to chyba naprawdę czas wymienić tą budę. I chyba znów wybór padnie na Samsunga. chyba, że polecacie coś innego. W sumie to one bebechy mają takie same, czy to bosch, whirpool, beko czy Amica.

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

jam jest złota rączka. tylko żonie nie pokazuję, że umiem, bo mi będzie kazała prać. 😀

Słusznie. To i ja tak z wieloma rzeczami robię 🙊 w rodzinnym domu pomimo że automat był to babka wyciągała coś na podobe do frani, bo to nowsze było i w tym prała. Ale tylko jak ja coś wkurwilo, taki sposób na odreagowanie miała. A że wirówka w tej pralce napizdzala niemiłosiernie to w ten sposób udawało się jej wk***ić resztę domowników 🙉🙈

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

@Axd529 jezeli obornik nie jest mocno słomiasty to nie ładuj ile sie da. Jak woziłem pierwszy raz po pełnym taki przerobiony to pozniej musialem listwy prostować. Pozniej aby w burtach było i szlo dobrze.

Dzięki wezmę to pod uwagę.Obornik koński z tego roku.

Opublikowano
5 minut temu, Belaruss820 napisał:

@Axd529 jezeli obornik nie jest mocno słomiasty to nie ładuj ile sie da. Jak woziłem pierwszy raz po pełnym taki przerobiony to pozniej musialem listwy prostować. Pozniej aby w burtach było i szlo dobrze.

Ile ja razy podłogę zarwałem 🤦‍♂️ ile razy taśma zerwana była 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Słusznie. To i ja tak z wieloma rzeczami robię

Jest jeszcze jeden skuteczny sposób na takie sprawy. Zrobić to o co prosi na odwalonego. Więcej nie poprosi. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

Tak serio to chyba naprawdę czas wymienić tą budę. I chyba znów wybór padnie na Samsunga. chyba, że polecacie coś innego. W sumie to one bebechy mają takie same, czy to bosch, whirpool, beko czy Amica.

Jak to bylo w boschu kiedys lozysko na bębnie wymienne. Teraz to chyba tylko amica robi z wymiennym lozyskiem,reszta wprasowane i niewymienne. W domu bosch juz 7 lat bez ingerencji a pranie robione praktycznie codziennie albo co drugi dzień. Przy wyborze to tez kwestia przyzwyczajenia, np jak u Cb samsung to samsung z tymi bajerami eco bubble, adwasch(te drzwiczki ze mozna dorzucac pranie w trakcie) grzalka ceramiczna.

Opublikowano
7 minut temu, Bananek napisał:

bierz z silnikiem inwerterowym  . dużo ciszej pierze.

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

np jak u Cb samsung to samsung z tymi bajerami eco bubble, adwasch(te drzwiczki ze mozna dorzucac pranie w trakcie) grzalka ceramiczna.

no to dorzucanie w trakcie prania fajna sprawa, ale szczerze to kto tak robi? u mnie pralka potrafi lecieć 3-4 razy na dzień. przy wyborze moim zdaniem najważniejsze: prostota obsługi, krótkie programy, duży (Ale bez przesady) wsad (teraz mam 6 kg i jest ok). W tej mamy funkcję sterylizacji jonami srebra, fajna sprawa, z tym, że nigdy tego jeszcze nie uzylismy. 😂

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ile ja razy podłogę zarwałem 🤦‍♂️ ile razy taśma zerwana była 🤦‍♂️

Wszystko byloby dobrze do konca i dopiero po robocie bym prostował a.tak zajrzalem 2 rozrzutniki przed koncem.i juz zjazd do domu,a nie wiem ile wczesniej tak rozwiozlem. Ale chociaz Tobie jak sie cos zj***e to naprawisz i po krzyku, a ja musze znosic pier******e starego.

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

ja w tym roku stawiam na usługę rozwozenia. mimo, że wiosną drugi rozrzutnik dokupilem. 150zl/kurs 12T

z zaladunkiem

To Ty się wogule rozleniwisz. To może żeby świeży grosz był to jakiś ładny 4tonowy w dobrym stanie a jeszcze lepszych pieniądzach bym odkupił .

Opublikowano
1 minutę temu, Belaruss820 napisał:

Wszystko byloby dobrze do konca i dopiero po robocie bym prostował a.tak zajrzalem 2 rozrzutniki przed koncem.i juz zjazd do domu,a nie wiem ile wczesniej tak rozwiozlem. Ale chociaz Tobie jak sie cos zj***e to naprawisz i po krzyku, a ja musze znosic pier******e starego.

Gorzej mnie te naprawianie denerwuje, jak słuchanie jakiegoś starego dziada 

Opublikowano
Agrest napisał:

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ja by starą jeszcze wykosił a nowa niech czeka nowego sezonu.

A najlepiej dopiero po gwarancj, żeby w razie co producenta nie nękać

taaa 😁🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v