Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

Jeszcze co poniektórych unia na smyczy trzyma i parę lat zobowiązań. Gdyby tak każdy mógł to jeszcze więcej obor by stało pustych po nowym roku. 

Dobrze. Niech doja te mleko i po 50groszy, byki oddają w cenie starej krowy, a zboże talerzowkami zbierają. My już się wywiązaliśmy z obowiązków co do ARiMR i z dnia na dzień można ten przybytek zamknąć, a kto musi niech tyra 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ja mam tak samo - żadnych trwałych związków. Ostatnio pani pytała, dlaczego jakiś tam kawałek ziemi nie podaję do dopłat - bo dzierżawię. Komu ?

Mówię, że powinniście wiedzieć. A, nie mamy takiego pola w dopłatach - no to nie moja sprawa.  Pani był zawiedziona. I wspomniała, że coraz więcej ziemi im z dopłat ucieka, bo ludzie nie podają, a im kierownictwo kołki struga na głowie. Powiedziałem, ze to nie mój problem.

Opublikowano
7 minut temu, TheraRolnik napisał:

pier**lisz 

Robiłeś na wiosnę to pracując cały miesiąc niewiele mniej raczej miałeś niż stary za mleko. I jakie miałeś nakłady? Aby dojechać. A na gospo niestety prąd woda płyny uje muje, ale co Ty możesz wiedzieć 😂

• Like 1
Opublikowano

Gregor jeszcze wczoraj miałeś zwiększać produkcję obornika 🤔a dziś zaczynasz liczyć?

Opublikowano

Gregor się na Ryśka zapatrzył 😉 wyluzuj, rób po swojemu, nie wypominaj komuś, że sobie roboty dodaje... Mi też się umaniło na mgr składać teraz, trochę drobnych maszyn by wziął. Finansowo się nie boję, ale czort wie jak to dalej będzie wszystko w nowym j**anym ładzie... Po lekturze jakie mają  być dopłaty od przyszłego roku, trochę się cykam bo sam nie mam pojęcia jak będzie wyglądać struktura upraw na przyszłe lata...

Opublikowano

Nie zapatrzylem się, tylko trzeźwi myślę. Sam sobie obozu pracy nie będę tworzył jak Ci niektórzy. Był plan skorzystać z dwóch programów i wyłudzić trochę grosza. Ale lepiej żyć bez uwiązania niż  jako ten mamut na łańcuchu. Patrząc po. Tych naszych rządzących to nadziei na lepsze jutro w gospodarstwach niema 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja też z biegiem czasu przejrzałem na oczy, że coraz bardziej doceniają nieróbstwo, a tym, którzy mają chęci  kłody pod nogi rzucają. Intensywna produkcja jest teraz fe. Ale szkoda tak jebnąć i robić aby tylko na dopłaty herbapol uprawiać

U mnie dodatkowo ziemniaki mocno zawyżają so, jak wejdę w mgr i przyjdzie zrezygnować z kartofli to jestem w ciemnej doopie 

Opublikowano

Ale będzisz z stamtąd wychodził, czy się spodobało  😉 

Opublikowano
Bananek napisał:

DANDYS napisał:

a kto Ci urlop podpisał?

pracodawca

było brać w lipcu jak upały były 😁 odpocząbyś 😜

Karol6130 napisał:

Trzecie 

IMG_20210818_151921.jpg

dopiero🤔 moje przed obiadem skoszone 😁😜

Opublikowano

Kurła 500 plus na dziecko to stanowczo za mało.

Laptop - złożone zamówienie, meble do pokoju, kuchni, łóżko kupione, oświetlenie kupione, internet zamówiony, lodówka odkurzacz kupione.

Książki do szkoły również.

Chata się maluje.

Uff, łeb mi puchnie od tego🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️.

Chyba muszę się odstresować.

Opublikowano

Ja w tym roku 2 pokosu nie robię. Siana mam na 2 lata do przodu a kiszonki nie robilem i nie zrobie bo nie mam czym. W okolicy ludzie tez nasyceni towarem. Troche szkoda bo bym spróbował ale usluga sporo wyniesie, zbelowac owinąć i ułożyć bo nie mam chwytaka w swoim turze(chociaz mam.3 sekcje ale od nowosci nie podlaczona do joystika nawet,a gniazda sa bo są)

Opublikowano (edytowane)

po 40 zł belka siana  za tyle to niewarto kosić i suszyć ,i teraz pytanie lepiej skosić i rozrzucić i nie zbierac czy zostawic na pniu ? do skoszenia trzeba by po 50 zł na paliwo do ha . dołożyć .

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v