Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Alert przysłali czyli jest szansa, że nie popada lub tylko pokropi. Teraz nawet słońce gdzieś zza chmur prześwieca.

No mi też alert RCB przyszedł to jest duża szansa że nie popada i psieżyto dokończę kosić. 

Opublikowano
marcin19071980 napisał:

Prowadzi jakiś sklep akcje żniwna jeszcze czy to już przebrzmiała melodja? Pas napędu kosy mi się zerwał i chyba trzeba do jutra czekać. 

u nas otworzą na telefon

Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał:

Słonko przypieka, trza odpalać kumbajna

A u mnie wczoraj dolalo deszczu od 15 i tak ze 2 fale takiego silnego. Jutro pasy zakupic,zalozyc do szrota i czekac na pogodę.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

dziś palikopy przy żniwach się chyba nie pracuje a mi owsy zostały do skoszenia  i prasowanie słomy , ale jak pogoda wytrzyma to trzeba coś porobić  nawet wczoraj nic nie piłem żęby dziś pracować  a i owies już od połowy maja sobie leży troche się preóbował podnosić ale nie dał rady .

W palikopy się tylko nie zwozi, prasować można 

Opublikowano

Pytanie częściowo związane z pogodą bo jak wiadomo wiater jest najgorszy. 

Zawiało i okno się rozj... Popsuło.

Zamawiacie okna przez internety? 

Ja kilka już zamawiałem, ale wczoraj to mnie rozwaliło na łopatki. Okno 300 zł, a za kuriera 200 zł. 🤦🏻‍♂️Tyle to nie dam. 

Ile może w sklepie stacjonarnym kosztować okno inwentarskie 1200x900?

Opublikowano
13 godzin temu, stempos1980 napisał:

Ma dzwonić do mnie jak będzie więcej coś wiedział o sobie od doktora.

Ciekawe jak tam germaniec @Rolnik1973 po tylu ha młocki 🤔

Aj wstyd mówić

Ale na sąsiedniej działce kosił bizon tom 2 razy w koło a bizon razu nie przejechał.

No ale potem zmokł jak nigdy umnie dostał gradem i 7 km wracał w deszczu.

No ale gdyby nie sieczkarnia to bym jeszcze nawet 1 ha ludziom nie skosił.

22°, ☀

Alerta o burzach przysłali

A wczoraj nie dali a grad w sąsiedniej miejscowości był.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

U mnie maks chyba 4,4 na mrożenie.

Ja robiłem tłocznię to ostatnia cena 4,2zł.

O aronii wczoraj się dowiedziałem, że zakłady nie chcą pisać kontraktów z pośrednikami. Aronii jest ogrom na rynku i możliwe że większość zostanie na krzewach.

Uratowała mnie czarna. Mam tak porozrzucane pola że zostały ładne kawałki i przy cenie 4zł średnia wyszła ok. Były pola z wydajnością poniżej 3t ale i 10+. 

Na chleb wystarczy, bo czerwonej oddałem aż 7t z 3,5ha

Wysłał mi zdjęcie widziane z jego perspektywy, więc skojarzyłem że to samo zdarzenie.

Tłoczenie na wczoraj 4,8. 

Skąd takie wiadomości o aronii? Przez dwa lata więcej towaru nie narobiło się, a kontrakty dawno podpisane(w tym duże do Chin). 

Znowu zagrywki do zbycia ceny.

Opublikowano

dziś palikopy przy żniwach się chyba nie pracuje a mi owsy zostały do skoszenia  i prasowanie słomy , ale jak pogoda wytrzyma to trzeba coś porobić  nawet wczoraj nic nie piłem żęby dziś pracować  a i owies już od połowy maja sobie leży troche się preóbował podnosić ale nie dał rady .

Nie wiedziałem o takim , ale dobrze będzie okazja z kobietą gdzieś jechać zamiast się kurzyć

12 minut temu, sumek666 napisał:

Pytanie częściowo związane z pogodą bo jak wiadomo wiater jest najgorszy. 

Zawiało i okno się rozj... Popsuło.

Zamawiacie okna przez internety? 

Ja kilka już zamawiałem, ale wczoraj to mnie rozwaliło na łopatki. Okno 300 zł, a za kuriera 200 zł. 🤦🏻‍♂️Tyle to nie dam. 

Ile może w sklepie stacjonarnym kosztować okno inwentarskie 1200x900?

To jakieś tandeta , chyba że wichura była 

Opublikowano

Kurła ogórki skończył dziś rano zaprawiać to się trzeba znów za pomidory brać. Nawozów granulowanych zero dostały, na zarazę drożdże.

20210801_092558.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Prowadzi jakiś sklep akcje żniwna jeszcze czy to już przebrzmiała melodja? Pas napędu kosy mi się zerwał i chyba trzeba do jutra czekać. 

"Każdy kłos na wagę złota" minął do czasu nadejścia głodu.

Opublikowano
13 minut temu, sumek666 napisał:

Okno starsze ode mnie. 

*od nas ;)

Myślałem że już plastikowe połamałoB|

Opublikowano

Taką miałem nówkę, jeszcze miała blaszane osłony na nogi i bagażnik i kaski z daszkiem.   :P

File:PZL-WSK 125 Kos - Muzeum Nauki i Techniki Warszawa.jpg - Wikimedia  Commons

Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Skąd jesteś? U mnie sa 2 z czego jeden super wyposazony.

30 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie wiedziałem o takim , ale dobrze będzie okazja z kobietą gdzieś jechać zamiast się kurzyć

To jakieś tandeta , chyba że wichura była 

To okazja potrzebna zeby gdzies wyjść?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v