Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no, jeszcze z 20 minut, dwie przyczepy i dożynki.

mieszanka niepozorna, ale sypnęła jak co roku.

Tylko słomy biednie.

A, i głuchego owsa sporo. trza by tu z qq przejść nazarok. 🤔

Opublikowano

I ja dziś zniwuje, kombajn już pojechał, kosi na łódkę a po mnie ma zadzwonić bo tylko 1 przyczepę biorę jęczmienia i 1 psiego żyta. Reszta na handel.

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał:

Jak szybko wjechałem w pszenżyto tak szybko zjechałem mokre gnój nie nadaje się do koszenia

A u nas kosi ten co co roku pierwszy zaczynał, zawsze mokre tną 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, marulekk napisał:

Jak szybko wjechałem w pszenżyto tak szybko zjechałem mokre gnój nie nadaje się do koszenia

Ja zaraz jęczmień zobaczę, owsy suche 11%

@pafnucy Dziś owies już po 530zł 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

@pafnucy Dziś owies już po 530zł 

Gdzie handlujesz? Auto są w stanie przysłać? Około 20 ton powinienem mieć owsa 

Opublikowano

Sporo kombajnów wyjechało w zboża, rzepak już chyba wykoszony. 

29 stopni.

Opublikowano

Świat staje na głowie 🙉 bralem trawę od chłopa i nie wiązałem z tym przyszłości, żeby się odpierdzielil powiedziałem że mogę to robić pod warunkiem że da radę to przekształcić pod qq. Dziś dzwoni żeby dać znać bo jak chce to przekształci to, tylko umowę musimy spisać między sobą. 

Opublikowano
6 godzin temu, radekz200 napisał:

To tylko ja jestem już po żniwach? 😱😱 ja to dzisiaj czepiam podorywkowy i jadę 

bidota zawsze kończy pierwsza🤣😂

Tak ojciec gada.

Dzisiaj może zacznę kosić pierwsze pójdą owsy

2 godziny temu, Bananek napisał:

po żniwach 👍

opierdzielił mieszankę w 2,5 godziny. 4,5ha

To mocna musiała być 😂😂😂

Opublikowano
53 minuty temu, gregor1284 napisał:

Świat staje na głowie 🙉 bralem trawę od chłopa i nie wiązałem z tym przyszłości, żeby się odpierdzielil powiedziałem że mogę to robić pod warunkiem że da radę to przekształcić pod qq. Dziś dzwoni żeby dać znać bo jak chce to przekształci to, tylko umowę musimy spisać między sobą. 

Merlin to na gębę obrabiasz, a na liche hektary to umowa tylko🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

No to i u mnie żniwa.

Jak plon? U nas w okolicy narzekają że słabo w tym roku. Jutro jak dobrze pójdzie to u mnie też kombajn zweryfikuje bo na wygląd jest nieźle. 

Opublikowano

Kończy kosić jęczmień jary, to tragedii nie ma , choć bywało lepiej. Ja nie liczę na 8-10t jak będzie 5 to za uprawę od wróci a i coś zostanie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v