Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Burza i pada

Są decyzje za grad z ubezpieczenia jestem zadowolony 😎

Trochę nerwa zjadło ganianie o szacowanie ale wszystko się udało, plony zebrane.

Narazie pomimo gradu źadna uprawa nie zeszła poniżej 4 t z ha.

Będzie czym handlować, a za gradowe akurat starczy na gnojowicę na wszystkie pola na słomę polać. 

A za rządowe będzie na drugi rok na gnojowicę

Także grad na plus.

Ty w czepku urodzony Rychu 🙆‍♂️

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Będzie czym handlować, a za gradowe akurat starczy na gnojowicę na wszystkie pola na słomę polać.

szczęściarz jesteś. też się u siebie trochę zakręciłem za tą coca-colą i nic z tego. nawozy drogie to wszystko u siebie będą rozlewać, dopiero na wiosnę jak sami nie będą mieli gdzie lać to mi mogą odsprzedać

Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Oni o mięsie a ja jakiś mięso wstręt mam 🙄 nakrajal ja sobie rarytasów z ogródka, doprawił solą i pieprzem. Wpadnie który z wódka to zakąska jest 😂

16273981608324567623058099031090.jpg

Lubię takie cebulki jeszcze wkrój

• Like 2
Opublikowano
jarecki napisał:

a ma i to podstawa rasa zarówno w trzodzie chlewnej drobiu , bydle . Zbyt wiele swiń i cieląt przewineło się przez ojca ręce rasa to podstawa , kiedyś była rasa swiń petren już zapomiana bo mieso niedobre ale rasa dosc mięsna  ,w sklepach sieci moscibrody chyba z Twoich okolic ta ubojnia powoli wchodzi rasa puławska i mieso drozsze , jesli chodzi o swinie  rasa diurok jest w miare np .

miałem pietrena, diuroca, wbp, pbz i czeskiego PICa. najbardziej zadowolony byłem z tego ostatniego. bardzo plenna rasa. malutkie się rodziły, mioty bardzo liczne i żywotne. błyskawicznie nadrabiały niską masę przy urodzeniu, ale z lochy karmiącej zostawiały tylko okładki. wysysały do cna. teraz nie do kupienia. ogólnie mały wybór nasienia w mojej okolicy ze względu na asf.

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Niezbyt za cebula przepadam, przyjdzie jaka d*pa na paznokcie a ja cebula będę śmierdział 🙈

Ja również ale nie z tych powodów co Ty. Po prostu jakoś mi nie podchodzi. Czosnek lepszy ale i bardziej "capi".

Opublikowano

Przebrał swoje złomowisko, nazbierał pełną przyczepę i dwa razy tyle przydasiów jeszcze zostało. Never ending story z tym złomem. Jutro jedzie po 1,30 jak będzie czas. Ile może być na takiej przyczepie? Z tona będzie?

IMG_20210727_173528.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Bananek napisał:

Przebrał swoje złomowisko, nazbierał pełną przyczepę i dwa razy tyle przydasiów jeszcze zostało. Never ending story z tym złomem. Jutro jedzie po 1,30 jak będzie czas. Ile może być na takiej przyczepie? Z tona będzie?

IMG_20210727_173528.jpg

Nie będzie. To kominy od silosów na cement?

Opublikowano

No raczej więcej nie, chybw ze gruby na dole. Ostatnio nie było widac na d47 a 800 kg bylo.

1 godzinę temu, Kallina86 napisał:

A nie możecie wypoczywać z dziećmi?

Urlop z dziećmi

Jak ciepła noc, to spokojnie można je tam zostawić. Tylko jakiś parasol w razie deszczu i rano śniadanie.

Źródło hałasu nadal nad ziemią...

1 godzinę temu, jahooo napisał:

nigdy nie trzymaliśmy czystej rasy, ponieważ lepiej wypadały mieszańce, zazwyczaj z PBZ, tzn knur pietrain i locha PBZ

takie mieszańce lepiej sprawowały się w stadzie (mniejsza agresja)  z zachowaniem dobrego wzrostu

ale co ja tam wiem, raptem 40 lat ojciec świnie hodował

Duroc x pietrain zawsze sie udawały.

35 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Na pewno nie dotrwam a jeśli nawet to nie schodzę na te "zabawy", dla mnie to idiotyzm a nie zabawa. I tak koło 19 trzeba do chałupy zjechać, choć na chwilę.

A idiotyzm, ale czy warto caly czas byc poważnym?

• Haha 2
Opublikowano
59 minut temu, jahooo napisał:

biliśmy takie sztuki, w domu było 7 osób, więc średnio 4 sztuki w roku trzeba było spożytkować

wiadomo, na żniwa był mus, na święta też

Toto mało zercze. 6ka w domu  byla to kaban 150 co dwa miesiące minimum. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Kolejny dzień i kolejne rozczarowania na IO Jak na razie wszyscy/kie płaczą Ile medali typujecie? Będzie coś?

Wina Tuska że niema medali

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Baby, owies czy mieszanka gorzowska? 

IMG_20210727_174637.jpg

Co zasiać? 

Kukurydzę ozimą

11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No gmina zbierała wnioski gradowe, 

Będzie tak jak suszowe 

A wojewoda ogłosił klęskę???

Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał:

Narobiłeś mi smaka.

IMG_20210727_172950.jpg

Ale  się  powodzi widelec ze srebra 😉

Tomek  jak co to i grajka na chrzciny  Ci załatwię z rabatem to łowieckich chlopokow zagra i zanuci za stołami 

Opublikowano

@szymon09875 Lepiej być cały czas poważny niż robić z siebie kogoś głupiego, potem ktoś może to wykorzystać przeciw. A tak- święty spokój. Bez tańczenia, bez zabawy, zjeść, jakiś kieliszeczek na poprawę humoru spożyć i do domku.

Opublikowano

Jak się ma ubezpieczone np od gradu to później można ubiegać się o odszkodowanie od Państwa z tych komisji co gmina robi czy nie ? Bo raz tak raz tak mówią 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v