Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bananek napisał:

Może tylko na chwilę się położyła odpocząć i zaspała zanim ludzie się obudzili.  mogło tak być, z tym, że ona chyba w śpiączkę wpadła bo nadal leży. kurła, moją mieszanka coraz bardziej zielona. jakby odmłotkami poszła. na przyszły rok nie sieję jarków. jedynie żyto (dla słomy) i qq na kiszonke i ziarno.

już dawno się z jarych wyleczyłem...

Opublikowano
25 minut temu, Bananek napisał:

mogło tak być, z tym, że ona chyba w śpiączkę wpadła bo nadal leży. kurła, moją mieszanka coraz bardziej zielona. jakby odmłotkami poszła. na przyszły rok nie sieję jarków. jedynie żyto (dla słomy) i qq na kiszonke i ziarno.

Glifosat i jazda jak się nie lubi potem pracować. 

Opublikowano
46 minut temu, Marcin133 napisał:

Łolek tak czułem że dostaliście lekcje od natury. U nas na tą chwilę tylko woda miejscami na polu tak ogólnie to nie jest źle. Rano też burza nas złapała ale nie wiało. Wczoraj byłem w Danzapie tam też prądu nie mieli i sobota podobno nieźle dostała....

Jeszcze  pisałem tobie że u mnie spokojnie a za15 min to się  zmieniło  

Jechałem wczoraj z Piątku na Bielawy to też  przy drodze  słupy i drzewa leżą  

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Będzie duża dostawa  samochodów z Niemiec , Belgi zatopionych zasilą Polski RYNEK .

Pogoda fajna nie pada .

To  bardzo łatwo sprawdzić, czy utopiony był 🙄🙄

Opublikowano
36 minut temu, radekz200 napisał:

Pafnucy mogę wieczorem przeprowadzić się do ciebie? Może będzie trochę spokojniej 

2DB093FA-BABA-4E48-9D36-7F6464265F4B.jpeg

możesz, ale @pafnucy będzie z twoją kobitą spał🤣

31 minut temu, slawek74 napisał:

a tescco to jeszcze jest?

w zeszłą sobotę jeszcze było....

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Pamiętam jak powódź była w 1997r na Śląsku to potem sprzedawali te Poldki i dało się poznać który był zatopiony po klamkach ze ciężko się podnosiły.

Po chłodnicach idzie poznać i jak boczek drzwi zdejmiesz to znać jak głęboko w wodzie stał 😂

1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

W czerwcu 2016 roku dosłownie 10 minut przeszła.wichura. zerwało dach na oborze. A że było ledwo po sianokosach a bele na oborze składamy to wiecie co było w sianie. Ubezpieczyciel za dach zapłacił to drugi się zrobiło, a siano?tyle co dalo sie odratowac to tyle szczęścia a reszta jeden wielki syf, wiało deszczu bo później padało często a do dachu rzeczoznawca się nie kwapił. Tylko wiadra podstawialismy gdzie jakaś dziura była i kilka razy dziennie wode.sie wylewało. Pół biedy gdyby było tam pusto, a to cały strop belami założony

Źle ubezpieczone jak tak. Większość ma ubezpieczone stodoły ale bez mienia 🙊

17 minut temu, radekz200 napisał:

Chłopaki a jakby tak trzonek od młota zalał żywica to by tak nie spadał? 

Ładnie olsznikiem, papierek ścierny,klin wzdluz i 2 w poprzek z twardego drewna na klej i jak klej wyschnie to w wodę. A jak Ci się nie chce to przewierć młotek i śrubę jaka daj przez trzonek 

Opublikowano

ja daję takie kliny https://5.allegroimg.com/s1024/0c5822/d06d0b6340598fd769e8c8dc4355

zazwyczaj nie spada, przed montażem trzonek można w miejscu mocowania dodatkowo opalić delikatnie palnikiem, żeby go bardziej podsuszyć

ostrożnie, żeby nie nadpalić za mocno i żeby luźny nie był

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

ja daję takie kliny https://5.allegroimg.com/s1024/0c5822/d06d0b6340598fd769e8c8dc4355

zazwyczaj nie spada, przed montażem trzonek można w miejscu mocowania dodatkowo opalić delikatnie palnikiem, żeby go bardziej podsuszyć

ostrożnie, żeby nie nadpalić za mocno i żeby luźny nie był

Ja takie coś i takie jak Ty. A jak nie. Ma zapasu i nie chce się jechać do sklepu to z drewna robię. Nacinam dłutkiem trzonek i wbijam, oczywiście posmarowany klejem 

image.png

Opublikowano

Już mnie te ludzie wkurwiaja... "bierze Pan ta trawę czy nie bierze?" jak ktoś to chce to niech bierze 😂 "panie ale nikt nie chce a to coraz gorsze suche" to dobrze bo ja to do ścielenia na sucho będę robił 🙄 "panie a kiedy Pan to będziesz ciął" jak pogoda będzie to będę ciał, narazie nie nadają pogody a jak ma leżec i gnić to niech stoi. Człowiek kurla chce pomóc sprzątnąć to jeszcze ciśnienie podnoszą 

3 minuty temu, galan99 napisał:

czy tak łatwo jak rozbiorą i wyczyszczą budę i drzwi osuszą i sprzedadzą .

Komu by się chciało z tym tańcować 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v