Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

W lubelskim zbrodnia 🙆🏻‍♂️

A wioskę sasiednią nawiedził dziś  grad, dobrze że  mnie ominęło😥 ludzie z owsa tylko słomę zbiorą ziemniaki łodygi a kuku w lepszych miejscach...

20210713_195124.jpg

• Sad 2
Opublikowano
23 minuty temu, gregor1284 napisał:

Bym tym starym dziadom podokuczal 🤔

Zapomniał wół jak cielęciem był, a nim się obejrzysz sam starym dziadem zostaniesz. 

Gryka siana 9 lipca po jęczmieniu ozimym z myślą o zbiorze. Warunki ma wręcz laboratoryjne.

20210713_175857.jpg

Opublikowano
HF86 napisał:

Czyli na trujwioskach byłeś.

stamtąd zakupy mi szykują. przyczepa z żarnowa, pies z sonieczkowa, kiedyś cieluny też z tamtych okolic. ludzie stamtąd nie żałują.

Opublikowano
58 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Ewoluują. Tylko to wszystko trwa a nie rok, dwa, 20 i widać wielką różnicę. Po co miałby być stworzony australopitek, homo erectus, homo habilis czy neandertalczyk? Czy nie łatwiej by było od razu człowieka zrobić? To po co oni byli i dlaczego ich zachowania były tak podobne do naszych? Bo co- różnorodność? Po co? Jest to fakt niezbity, że część naczelnych stała się ludźmi po tysiącach lat zmian.

30 stopni, ale wiaterek trochę chłodzi.

Zgodzę się z Tobą czy z @debrzyna ale od czasów Darwina nic nie słychać o nowych teoriach, jak będzie wyglądać powiedzmy mucha czy kot za 500 lat na przykład. I żeby nie było, jestem osobą wierzącą ale też pytającą. Skoro Bóg stworzył Adama i Ewę i mieli synów Kaina i Abla, którego później zabił to skąd się wzięli inni ludzie ? Trzecim ich dzieckiem był Set, czyli też facet. Żadnej kobiety.

48 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Od jakiegoś czasu tak mam.

Nie wiem jak powiedzieć klientom, że ostatnie kurczaki będą brać i następnych nie będzie🤔

Najlepiej wprost że kończysz działalność bo nie wyrabiasz i po problemie.

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

A wioskę sasiednią nawiedził dziś  grad

Gdzie to tak? LRA?

Opublikowano

a co cie to? za rzekę i tak wizy nie dostaniesz by zobaczyć.

Opublikowano
Bananek napisał:

do Armanda zajedź.

uziu

a widziałem reklamę big agro, ale pola pomiędzy Kętrzynem i wegorzewem a Kętrzynem i mragowem to robią wrażenia , setki ha w jednym kawałku

bratrolnika napisał:

1 minutę temu, Uziu92 napisał:

tak , za Kętrzynem

A w międzyczasie znalazłem na mapie

Póki co nie mam w planach tamtego kierunku, ale może kiedyś

Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Bym tym starym dziadom podokuczal 🤔

Gorzej jakby cie z pięciu dopadło i laską po jajach obiło 

Mamerki tak średnio polecam , ale wilczy szaniec warto zobaczyć. W mamerkach jak ktoś ma jaja to na wieżę widokowa wejść fajnie, prawie 40 metrów stalowa konstrukcja, buja się jak wściekła 😂 adrenalina skacze 😂 wrażenie jakby miała fiknąć 😄

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie chce mi się już, już 3 lata to zabijam i mi obrzydło tłuc po 300 sztuk rocznie... 

skubarke kup szybciej pójdzie 

48 minut temu, gregor1284 napisał:

Jestem niedościgniony. 

Jest tu ktoś ze Śląska? 

ja z Śląskiego

26 minut temu, GRZES1545 napisał:

A wioskę sasiednią nawiedził dziś  grad, dobrze że  mnie ominęło😥 ludzie z owsa tylko słomę zbiorą ziemniaki łodygi a kuku w lepszych miejscach...

20210713_195124.jpg

masakra 

Edytowane przez szczypka
Opublikowano
Bananek napisał:

Uziu92 napisał:

ale pola pomiędzy Kętrzynem i wegorzewem a Kętrzynem i mragowem to robią wrażenia , setki ha w jednym kawałku

do tego otwarta żyzna glina.

dziś trawę chyba zbierali nasienna dwoma nh , tej trawy to było skoszone chyba z tysiąc hektarów po dwóch stronach drogi za mragowem w stronę Kętrzyna

Opublikowano
5 minut temu, pafnucy napisał:

a co cie to? za rzekę i tak wizy nie dostaniesz by zobaczyć.

A co w Woli Skromowskiej będziesz stał na moście? :D

Opublikowano
5 minut temu, Uziu92 napisał:

Mamerki tak średnio polecam , ale wilczy szaniec warto zobaczyć. W mamerkach jak ktoś ma jaja to na wieżę widokowa wejść fajnie, prawie 40 metrów stalowa konstrukcja, buja się jak wściekła 😂 adrenalina skacze 😂 wrażenie jakby miała fiknąć 😄

Ostatnio wchodzilismy 25m drewnianą, koło Konina

Tzn ja i dzieciaki, żona zawróciła w połowie

W tym roku chyba znów Podlasie wyskoczymy, choć stamtąd blisko do Ketrzyna, to może może.... choć pewnie nie

Opublikowano

nie, w Łysobykach. :D

1 minutę temu, Partyzant85 napisał:

A co w Woli Skromowskiej będziesz stał na moście? :D

Opublikowano
bratrolnika napisał:

5 minut temu, Uziu92 napisał:

Ostatnio wchodzilismy 25m drewnianą, koło Konina

Tzn ja i dzieciaki, żona zawróciła w połowie

W tym roku chyba znów Podlasie wyskoczymy, choć stamtąd blisko do Ketrzyna, to może może.... choć pewnie nie

prawie 5 godzin się tłukliśmy z Siedlec do Mrągowa, w kilku miejscach remonty i wahadła, nastalismy się w UJ. Masakra te nasze drogi

Opublikowano

gefyrofobia?

no z lasu wyleźć tonie dziwota. :D

2 minuty temu, Partyzant85 napisał:

To sobie stój bo ja tamtędy i tak nie jeżdżę :D

Opublikowano

Tam był kiedyś kombinat rolny Kętrzyn  około 20 tyś ha. Kolega był tam dyrektorem. Część pola  pobrali rolnicy ale większość to ci z wiejskiej i Romanowscy czy jak tam.

Dla mnie fajniej jest w Mamerkach bo wszystkie budynki tam zostały i zaraz są śluzy na kanale. Byłeś tam?

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

prawie 5 godzin się tłukliśmy z Siedlec do Mrągowa, w kilku miejscach remonty i wahadła, nastalismy się w UJ. Masakra te nasze drogi

Boś przez Ełk Białystok nie pojechał. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v