Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Prosta sprawa- ktoś nie obrabia a i tak dopłaty bierze. To dobrze czy źle według Ciebie? I komu się należą- właścicielowi czy temu, który uprawia? Bo moim zdaniem temu, który uprawia, choć ja osobiście nie pobieram bo w moim przypadku to gra nie warta świeczki. Ale jak ktoś uprawia, załóżmy 50ha a z 30ha dopłat nie widzi bo biorą je właściciele- czy to w porządku? No raczej nie bardzo.

Kilka kilometrów na rowerku zrobione, pszeniczka obejrzana.

Co nie  porządku jak toś od daje ziemię w dzierżawę to jest inwestycja nie darmocha jak ktoś chcę  uprawiać to płacić musi . To jak mieszkania pod Wyna Jim  .

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukasz20 napisał:

Tak jak kumpel opowiadał na Łowiczu się spotykali i jakiś jeden pokazuje opony do rantu zjechane że niby kozak. Zaczęli jeździć wyszło że mistrz prostej. Zajechali do niego za parę dni a ten szlifierką opony drze... 🤦‍♂️

Gosc od którego kupowałem suzuki (później okazało się ze zastępca komendanta w lokalnej Policji) powiedział mi tak; po oponach będzie widać czy już się wjezdziles czy jeszcze nie

Miał rację

20210627_193819.jpg

Edytowane przez bratrolnika
  • Like 1
Opublikowano

Prosta sprawa- ktoś nie obrabia a i tak dopłaty bierze. To dobrze czy źle według Ciebie? I komu się należą- właścicielowi czy temu, który uprawia? Bo moim zdaniem temu, który uprawia, choć ja osobiście nie pobieram bo w moim przypadku to gra nie warta świeczki. Ale jak ktoś uprawia, załóżmy 50ha a z 30ha dopłat nie widzi bo biorą je właściciele- czy to w porządku? No raczej nie bardzo.

Tylko dlaczego ktoś ma nie brat dopłat za swoją ziemię? Skoro na nią zapracował i kupił to powinien korzystać ze wszystkich przywilejów. Moim zdaniem najuczciwsze są umowy dzierżaw. Przykładowo ktoś jest skłonny zapłacić 1 tyś za dzierżawę to w umowie wpisuje np 2 tyś za dzierżawę i wtedy uprawiający pobiera dopłaty. Może wtedy też skorzystać z dofinansowania itd. Skończyło by się podbijanie stawek, czy podbieranie ziemi gdy doprowadzi się ją do ładu, lub podnoszenie stawek przez samego właściciela. Dopóki ludzie będą brać dzierżawy na gębę to tak będzie.  

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Co ty za przeproszeniem fanzolisz. Jeżeli mam pole nie uprawiam go i chce oddać komuś żeby uprawiał. On zgarnia plony z pola i jeszcze dopłaty ma brać? To co ja mam mięć z tego,podatek do zapłacenia? To chyba uczciwe właściciel bierze dopłatę za to że udostępnia pole a dzierżawca płaci podatek i bierze plon. Wolna amerykanka,zwyczajna umowa biznesowa. Jak ktoś nie chce nie musi pola brać. Czysty układ i dosyć mam słuchania żali chłopów co by chcieli za darmochę pole uprawiać,plon zebrać i jeszcze dopłate zgarnąć bo on pole uprawia paliwo spali i nawóz musi dać,nie chce niech nie bierze.

Opublikowano

Miałem oglądać wczoraj ze slowencami, ale sie trasa przeciagnela... Ponoć miazga byla?

11 minut temu, bratrolnika napisał:

Może źle napisałem, często jest tak że Polacy lepiej graja, ale wynik tego nie odzwierciedla

Opublikowano
4 godziny temu, gregor1284 napisał:

Jak kogoś poznaje to z miejsca dla mnie jest śmieciem, jak się wykarze to zdobywa szacunek.

"Wykaże" to raz

a dwa, to dobry bajkopisarz jesteś. Taka grupa "cwaniaczków" co to myślą, że każdy im się pokłoni i będzie w d*pę włazić. Piszesz o dupowłazach na forum - chyba tylko dlatego, gdyż chciałbyś żeby Tobie ktoś w tą d*pę właził i tym sposobem "szcunek" u Ciebie zdobył  

Opublikowano
6 minut temu, akooo napisał:

Co ty za przeproszeniem fanzolisz. Jeżeli mam pole nie uprawiam go i chce oddać komuś żeby uprawiał. On zgarnia plony z pola i jeszcze dopłaty ma brać? To co ja mam mięć z tego,podatek do zapłacenia? To chyba uczciwe właściciel bierze dopłatę za to że udostępnia pole a dzierżawca płaci podatek i bierze plon. Wolna amerykanka,zwyczajna umowa biznesowa. Jak ktoś nie chce nie musi pola brać. Czysty układ i dosyć mam słuchania żali chłopów co by chcieli za darmochę pole uprawiać,plon zebrać i jeszcze dopłate zgarnąć bo on pole uprawia paliwo spali i nawóz musi dać,nie chce niech nie bierze.

Chyba Ty nie rozumiesz. Dopłaty dla uprawiających a dla wlasciciela CZYNSZ. A nie, że posiejesz łubin, a ten przytuli za straczki kase.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, akooo napisał:

Bo tak powinno być- Ty obrabiasz to Ty płacisz podatek, zbierasz plon a właściciel jak chce brać dopłaty to niech sam cztery litery ruszy i obrabia. Ty jako obrabiający możesz się co najwyżej dogadać, że płacisz jakiś czynsz czy oddajesz powiedzmy połowę dopłat. Tak to u nas działa- uprawiający bierze dopłaty, opłaca wszystko a właścicielowi oddaje albo jakąś umówioną kwotę albo ileś tam ziemniaków czy zboża jak sobie ktoś kurki chowa.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
7 minut temu, akooo napisał:

Tak skończy się darmocha czas inwestycji się zaczyna a teraz tym bardziej bo przechodzący na emeryturę nie będzie musiał od dawać ziemi jak ktoś mieszkanie kupi z przeznaczeniem pod  Wyna Jim  to ma za darmo dać nie .

Opublikowano
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Na zdrowie 🍺

20210627_194101.jpg

Też właśnie wyjąłem z lodówki.

Ale czuję jakbym 700 lat historii wciągał🤣

20210627_193956.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Na przasnyszu parchy po 2,5 w tamtym roku dawali i dopłaty właściciela 

Kto się na to godzi ?:D

Ja to rozumuje tak dopłatę zgarnia właściciel a dierzawca bierze plon i opłaca podatek i wszyscy są zadowoleni.

Opublikowano
Przed chwilą, akooo napisał:

Kto się na to godzi ?:D

Ja to rozumuje tak dopłatę zgarnia właściciel a dierzawca bierze plon i opłaca podatek i wszyscy są zadowoleni.

Na piasku? Polowa doplat to max co mozna dac.

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał:

Chyba Ty nie rozumiesz. Dopłaty dla uprawiających a dla wlasciciela CZYNSZ. A nie, że posiejesz łubin, a ten przytuli za straczki kase.

Ototo. Sąsiad oddał najpierw 1,5ha w dzierżawę, potem jeszcze hektar. Zostawił sobie 15 czy 20a pod ziemniaki. Dopłaty bierze dzierżawca, płaci podatek a w zamian chłopu co wiosnę uprawia pod ziemniaki, sadzi, pryska na zarazę, chwasty i stonkę a potem kopie i orze na zimę, co drugi rok też wywozi obornik. I za taki czynsz "w naturze" sobie 2,5ha obrabia. To moim zdaniem równy układ jak ktoś nie chce gospodarzyć. Drugi sąsiad hektar oddał w dzierżawę, dopłatami i podatkiem zajmuje się dzierżawca i daje właścicielowi 600kg pszenicy na rok dla kur.

Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Na piasku? Polowa doplat to max co mozna dac.

Nie wiem jak z piachami,u nas piachów nie ma.

Opublikowano

Ototo. Sąsiad oddał najpierw 1,5ha w dzierżawę, potem jeszcze hektar. Zostawił sobie 15 czy 20a pod ziemniaki. Dopłaty bierze dzierżawca, płaci podatek a w zamian chłopu co wiosnę uprawia pod ziemniaki, sadzi, pryska na zarazę, chwasty i stonkę a potem kopie i orze na zimę, co drugi rok też wywozi obornik. I za taki czynsz "w naturze" sobie 2,5ha obrabia. To moim zdaniem równy układ jak ktoś nie chce gospodarzyć. Drugi sąsiad hektar oddał w dzierżawę, dopłatami i podatkiem zajmuje się dzierżawca i daje właścicielowi 600kg pszenicy na rok dla kur.

No i to jest to o czym mówię. 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Haha chyba bym musiał na głowę upaść żeby zgodzić się na taki układ.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v