Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, DANDYS napisał:

jajeczko 1.0 😁 nie no, działa Ci w simpie tak że jak nacisnieniesz owijanie to odrazu sznurek podaje? k**wa nie raz za pierwszym anie raz za10 poda..

jajeczko 1.0 😁 nie no, działa Ci w simpie tak że jak nacisnieniesz owijanie to odrazu sznurek podaje? k**wa nie raz za pierwszym anie raz za10 poda..

Elektryczne czy za sznurek? 

Jak za sznurek to jedynie rolki co podają trzeba ustawić zeby sznurek sie dociskał

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
pafnucy napisał:

Elektryczne czy za sznurek? 

Jak za sznurek to jedynie rolki co podają trzeba ustawić zeby sznurek sie dociskał

właśnie elektrycznie,

Opublikowano (edytowane)

u mnie na sznurek. nie wiem dokładnie jak elektryczne załącza.

bo rozumiem że napęd nie łapie, bo reszta to to samo.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Rolnictwo to jest jeden z lepszych biznesów. Problemem są ludzie wyłudzający dopłaty, bo tak to trzeba nazwać. Licząc nakładu na pszenice 3 tyś ha kosząc 5-6 ton masz 1000-1600 zł zysku. Dochód zatem to okolo 30-35% obroconej kwoty. To nie jest zły zarobek. Z tym że aby zarabiać na tym duże pieniądze trzeba to odpowiednio wyskalowac. 

Teraz jest super biznes Odaje w dzierżawę pole za 3 tyś lub  i więcej czysty pieniądz w pada raz w roku po co się trudzić i biorą jeszcze się przepychają wiec kto tu wychodzi lepiej na tym biznesie .

• Like 1
Opublikowano

gdzie 3tys za dzierżawę?

DANDYS napisał:

pafnucy napisał:

7 minut temu, DANDYS napisał:

pafnuuccyyyyyy

Cooo? 

jajeczko 1.0 😁 nie no, działa Ci w simpie tak że jak nacisnieniesz owijanie to odrazu sznurek podaje? kurwa nie raz za pierwszym anie raz za10 poda..

a prąd zawsze dochodzi? może gdzie nie łączy ?

Opublikowano
28 minut temu, pafnucy napisał:

u mnie na sznurek. nie wiem dokładnie jak elektryczne załącza.

bo rozumiem że napęd nie łapie, bo reszta to to samo.

Elektryczne tak samo jak hydrauliczne w mojej warfamie. Dwie rolki jedna pod druga miedzy nimi sznurek idzie. Szmata ostatnio 100 belek zrobiła bez problemu,na drugi dzień zajezdzam do kolegi na łąkę i rolki sie obracaly a sznurka nie ciągnęły, hamulec puscilem na 0 prawie, a sznurek musialem reka ciągnąć zeby zaczęła podawac.

6 minut temu, galan99 napisał:

Teraz jest super biznes Odaje w dzierżawę pole za 3 tyś lub  i więcej czysty pieniądz w pada raz w roku po co się trudzić i biorą jeszcze się przepychają wiec kto tu wychodzi lepiej na tym biznesie .

Dokladnie, po 2600 chcialem oddac swoje, ale warunek byl jeden, że rok do przodu ma płacić. 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, szymon09875 napisał:

Elektryczne tak samo jak hydrauliczne w mojej warfamie. Dwie rolki jedna pod druga miedzy nimi sznurek idzie. Szmata ostatnio 100 belek zrobiła bez problemu,na drugi dzień zajezdzam do kolegi na łąkę i rolki sie obracaly a sznurka nie ciągnęły, hamulec puscilem na 0 prawie, a sznurek musialem reka ciągnąć zeby zaczęła podawac.

No to ustawienie rolek no i taka zebatka jak od roweru w rolce tez musi być w miarę. Mi potrafilo sznurek urywać bo sie rolki przycinały. 

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Rolnictwo to jest jeden z lepszych biznesów. Problemem są ludzie wyłudzający dopłaty, bo tak to trzeba nazwać. Licząc nakładu na pszenice 3 tyś ha kosząc 5-6 ton masz 1000-1600 zł zysku. Dochód zatem to okolo 30-35% obroconej kwoty. To nie jest zły zarobek. Z tym że aby zarabiać na tym duże pieniądze trzeba to odpowiednio wyskalowac. 

Ale z czym ty masz problem z tymi dopłatami jak ktoś bierze? Przecież jak ty masz pole to ty tak samo bierzesz.

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał:

dał byś rade tak 

Oczywiście że nie, boję się zakrętów.

No, może nie tyle że się boję, co mam do nich respekt

3 godziny temu, Kallina86 napisał:

@danielursus3p

@bratrolnika mecz oglądasz? 

Nie, nie oglądałem. A co grało????

Żona mnie na zakupy wyciągnęła, a potem jeszcze skręciłem maszynę do bobu nareperować

2 godziny temu, 6465 napisał:

Ja miałem kiedyś ochotę taka audice kupić w 1.8T ale na ochocie się skończyło.

Czasem na obwodnicy wkurwiam kiermanów takich 1.8T😋 

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

No to ustawienie rolek no i taka zebatka jak od roweru w rolce tez musi być w miarę. Mi potrafilo sznurek urywać bo sie rolki przycinały. 

W krone tez mialem tak, jak to łożysko sie zacinalo. Sznurek rwalo co kawalek. 

2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Czasem na obwodnicy wkurwiam kiermanów takich 1.8T😋 

Kumpel mial w passacie b5, golfem 2 1.6 gtd go objeżdżałem  :D

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

Nie, nie oglądałem. A co grało????

Żona mnie na zakupy wyciągnęła, a potem jeszcze skręciłem maszynę do bobu nareperować

... finał ligi. Przegraliśmy z Brazylią 1-3. Srebro mamy. I już cały skład na igrzyska. W sumie to nie wiem czemu zwlekał z podaniem że to Zatorski, skoro wczoraj i dziś Wojtaszek i tak nie wyszedł.

• Thanks 1
Opublikowano

A tymczasem, wasze zdrowie koledzy i koleżanki

20210627_184320.jpg

1 minutę temu, Kallina86 napisał:

... finał ligi. Przegraliśmy z Brazylią 1-3. Srebro mamy. I już cały skład na igrzyska. W sumie to nie wiem czemu zwlekał z podaniem że to Zatorski, skoro wczoraj i dziś Wojtaszek i tak nie wyszedł.

Brazylia czy to w wydaniu męskim czy damskim jest od Polaków po prostu lepsza

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Brazylia czy to w wydaniu męskim czy damskim jest od Polaków po prostu lepsza

Nie zawsze. Dzis pierwszy set był bardzo wyrównany. A w następnych najpierw zaczęło brakować nam szczęścia, później zdecydowane osłabienie przyjęcia, zagrywki. 3 set bez punktowego bloku. Za to Brazylia co set to lepiej. Dawno nie widziałam ich w takiej formie. Wszystko im się układało idealnie. Ale z tym  że są z zasady lepsi od Polski, to się nie zgodzę. 

• Like 2
Opublikowano
20 minut temu, akooo napisał:

Ale z czym ty masz problem z tymi dopłatami jak ktoś bierze? Przecież jak ty masz pole to ty tak samo bierzesz.

Prosta sprawa- ktoś nie obrabia a i tak dopłaty bierze. To dobrze czy źle według Ciebie? I komu się należą- właścicielowi czy temu, który uprawia? Bo moim zdaniem temu, który uprawia, choć ja osobiście nie pobieram bo w moim przypadku to gra nie warta świeczki. Ale jak ktoś uprawia, załóżmy 50ha a z 30ha dopłat nie widzi bo biorą je właściciele- czy to w porządku? No raczej nie bardzo.

Kilka kilometrów na rowerku zrobione, pszeniczka obejrzana.

Opublikowano
1 minutę temu, Kallina86 napisał:

Nie zawsze. Dzis pierwszy set był bardzo wyrównany. A w następnych najpierw zaczęło brakować nam szczęścia, później zdecydowane osłabienie przyjęcia, zagrywki. 3 set bez punktowego bloku. Za to Brazylia co set to lepiej. Dawno nie widziałam ich w takiej formie. Wszystko im się układało idealnie. Ale z tym  że są z zasady lepsi od Polski, to się nie zgodzę. 

Może źle napisałem, często jest tak że Polacy lepiej graja, ale wynik tego nie odzwierciedla

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Kiedyś z ojcem rozbieraliśmy Władka ale nie pamiętam. Jak wrzucę do. Domu to przetrząsne te skrzynki z częściami od Władka. Są tam jakieś tryby, wtryskiwacz co będzie się nadawać to ci spakuje. Bo szkoda na złom może czasem ci się coś przyda.

No coś spominales wcześniej że jakieś graty masz. Wymienimy na coś 😉

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, bratrolnika napisał:

Oczywiście że nie, boję się zakrętów.

No, może nie tyle że się boję, co mam do nich respekt

Tak jak kumpel opowiadał na Łowiczu się spotykali i jakiś jeden pokazuje opony do rantu zjechane że niby kozak. Zaczęli jeździć wyszło że mistrz prostej. Zajechali do niego za parę dni a ten szlifierką opony drze... 🤦‍♂️

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v