Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A u mnie zanim zaczęło dobrze padać to i przestało, wiatr blyski i chmury nic wiecej😬

to samo mam.

ciekawe gdzie pada z tych chmur. bo chyba pada?

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Kurde, ale niebo ma dziwny kolor, taki żółto-zielony, jak nigdy

Wyszedłem na taras, to normalnie we łbie się miesza bo mozg niezwyczajny takiego widoku

Zdjęcie zrób 

Opublikowano

obserwuje radar 4 godziny i większość chmur dzieli sie na pół dosłownie tuż przedemna i mija mnie bokiem a tuż za mną znów nabiera mocy i zamyka tą dziure która przechodziła nade mną,,, chwilami grzmi orkutnie napadało całe 5 litrów ale może lepiej bo obserwująć radar widziałem armagedon w niektórych miejscach i mówiłem starszemu ciekawe czy pójdzie tam z gradem- już słyszałem że ubiło. W nocy ponoć druga fala - intensywniejsza

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

50 minut temu, marulekk napisał:

Zaczęło coś kropić, idzie Rysiu do Ciebie

A u mnie zanim zaczęło dobrze padać to i przestało, wiatr blyski i chmury nic wiecej😬

a jak u Ciebie sytuacja na polach zielono jeszcze czy pali już?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, bratrolnika napisał:

Próbowałem, aparat w telefonie tego nie wyłapuje, przełącza się na szare tło od razu. Normalnie taka dziwna poświata, taka ni to blada, ni pomarańczowa

20210624_211600.jpg

Ja to tez wstawiłem ale moderatorzy muszą zatwierdzić bo mi to w miarę wyszło te zdjęcie.

tak-jakos-pomaranczowo-_l_61d524d2530666

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
gregor1284 napisał:

57 minut temu, Bananek napisał:

Tak z ciekawości: co to za zdjęcie?

Tak z ciekawości napisał Ci co to za zdjęcie? 

pisał, że to gadający owies. Tak z ciekawości tam zajrzałem i jakoś do mnie nie przemawia 😀

Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

Kurde, ale niebo ma dziwny kolor, taki żółto-zielony, jak nigdy

Wyszedłem na taras, to normalnie we łbie się miesza bo mozg niezwyczajny takiego widoku

U mnie pomarańczowo, różowe, też się w oczach aż coś yebie 

6 minut temu, rocco0987 napisał:

jak po nalocie bombowym, gdzie to?

Czechy Hodonin 

• Like 1
Opublikowano

Mam nadzieję że mnie miną te chmury. 3 dzień z rzędu zlewa solidnie. Łąki i kuku na niższych kawalkach pływają, rowy pełne. Jak jeszcze dowali deszczu to nie mam pojęcia kiedy to obeschnie. Zapowiadał się dobry rok a jak narazie jest bieda. Wiosna z przymrozkami że trawy zebrałem 60-70  % pierwszego pokosu co w tamtym roku. Kuku najpierw męczyła się z zimna , później uaktywnił się drutowiec. Niedawno deszcze wszystkie omijały i  paliło niemiłosiernie że kuku się zwijała i łąki wypalało .  Teraz powódź że woda nie ma gdzie zejść . W prognozach znowu dwa tygodnie bez deszczu i upały. Dla łąk dobrze bo może obeschna a dla kuku na górkach bieda bo.na zapas nie napada. Jak tak dalej będzie to sytuacja w mojej okolicy nie będzie za wesoła 

• Sad 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bananek napisał:

d*pą w owies?

no nie wiem gdzie masz umiejscowioną, :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v