Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Andpol napisał:

Mój japończyk x-trail odmówił posłuszeństwa tak boi się mrozów a stary dobry niemiec pali na dotyk. Słońce świeci

Japończyk z silnikiem od żabojadów

7 godzin temu, Bananek napisał:

dopóki będzie sypało, odśnieżarki nie uświadczysz

Jutro landińca miej w pogotowiu bo młody jedzie w Twoje strony

Opublikowano
1 minutę temu, Azor07 napisał:

A takie u was się robi (pampuchy ,parowańce ) -7 delikatnie sypie śnieg i trochę wieje .TBU

IMG_20210116_132206.jpg

Człowieku nie jedz tych kasztanów, toć to twarde chyba 😮 to niby ja jestem wariat, yhy 

• Haha 2
Opublikowano
Azor07 napisał:

A takie u was się robi (pampuchy ,parowańce ) -7 delikatnie sypie śnieg i trochę wieje .TBU

IMG_20210116_132206.jpg

to krew z nosa? jest też nazwa parzaki. Ale u nas mówi się pampuchy. lubię je.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Azor07 napisał:

IMG_20210116_132206.jpg

Już nie......skończyły sie z babcią

Przed chwilą, Bananek napisał:

jak coś to w stodole stoi. ślij młodego śmiało. uprzedzam, że ruch na dk8 zablokowany.

zaraz go wkutwie 🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Qurła chyba ja muszę swojego padła zaprowadzić na wymianę świec żarowych bo rano troszkę musiał pokręcić żeby zapalić.Można samemu ale w tych silnikach to trochę strach samemu żeby nie urwać świecy

Edytowane przez stempos1980
Litera
Opublikowano (edytowane)

U siebie do ciągnika na zimę jak mają być takie mrozy gdy się odpala to kupuję baniak lub dwa tego milesPlus diesel arktyczny i tym zalewam dziś z rana -18 a w szklanym odstojniku ropa czysta jak woda i odpalenie bez problemu, natomiast w drugim ciągniku co zazwyczaj w mrozy nie odpalam ale tam zalane też zimowe z Orlenu i odstojnik mętny 

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

@Bananek look for this 

IMG_20210116_200741.jpg

Kilerów dwóch leci, ale na jakim kanale nie wiem bo tylko słyszę 

Chyba na fokusie. Telewizorów u mnie tyle co ludzi, ale akurat ta bajka taka że i stary się usmieje

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

-8, wieje jak jasna cholera i śnieg poziomo sypie bo przed chwilą wylazłem na zewnątrz. Do pieca dołożyć i spać w taką pogodę.

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Ten preparat to trzeba systematycznie lać już od jesieni bo samo dolanie na już to nic nie działa bo i tak parafina się wytraci

Ja wiem ale wystarczy w dodatniej temperaturze otoczenia dolać i teraz już spokój, dodam ze b0 niema tyle parafiny jest lepsza nawet na zimę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v