Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jarecki napisał:

nie ma racji , czasem taki odpoczynek jest potrzebny .a tym bardziej żę 6465 raczej bez czynnie nie bedzie siedział 

jak masz kupę ziemi to pewnie xe po co hodowla, ale 6465nie wyżywi rodziny na samej produkcji zbóż,

Opublikowano

i radia staram się nie słuchać, jak wprowadzali 20nowych podatków to była cisza, a jak nałożyli na reklamy to wielki zagrożenie dla nich, takie niezależne media mamy

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

ale przecież On chyba pracuje dodatkowo , chyba żę się myle ? 20 lat temu ziemia miała rodzić i wykarmiać zwierzęta , dzisiaj ta ziemia ma dawać dochód a żę są dopłaty bezpośrednie to trzeba się czasem dostosować do innych realiów gospodarzenia 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Który  się tam zaszczepił Pedro, Pafnucy ... poczytajcie informacje na stronie ministerstwa zdrowia🙆‍♂️ na covid obecnie umiera 2 razy  wiecej osób  zaszczepionych niż  nie zaszczepionych.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4035637166472142&id=100000776950994

Ja szczepiłem się taką metodą, że jedynym skutkiem ubocznym może być z tego tylko kupa szczęścia za 9 msc 😉

Edytowane przez pedro2
  • Haha 5
Opublikowano

@bratrolnika to gd,ie ty pracujesz  to może  i ja kiedy zatrabie

27 minut temu, pedro2 napisał:

Ja szczepiłem się taką metodą, że jedynym skutkiem ubocznym może być z tego tylko kupa szczęścia za 9 msc 😉

Myślę  że  3,5 kg szczęścia a kupa to produkt uboczny 

Co nie zmienia faktu że to sama słodycz 🤗

• Haha 1
Opublikowano

@Rolnik200598 , @Bananek i inni miodopodbieracze. Patrzcie jak pyłkiem obładowana.

Kiedyś myślałem że pszczoła lecąc po nektar przy okazji zabiera pyłek.

Dziś się przyjrzałem i jest pełna specjalizacja. Jedne nektar inne pyłek. 

Pylniki są około 2 - 2,5cm od dna kwiatu i pszczoły w locie gromadzą pyłek, dlatego ciężko taką na fotce uchwycić. Czasem siada na odpoczynek.

20210611_091336_resized.jpg

20210611_091031.jpg

Opublikowano

Zgadza się @Agrest, pełna specjalizacja jest. Akacja pięknie kwitnie, mało ich jest ale do południa pięknie latają. Wzbogaciłem się o jedną rójkę wczoraj, to teraz wszystkiego, razem z mini plusem jest 7. 

Słonecznie, +25 stopni.

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał:

@Rolnik200598 , @Bananek i inni miodopodbieracze. Patrzcie jak pyłkiem obładowana.

Kiedyś myślałem że pszczoła lecąc po nektar przy okazji zabiera pyłek.

Dziś się przyjrzałem i jest pełna specjalizacja. Jedne nektar inne pyłek. 

Pylniki są około 2 - 2,5cm od dna kwiatu i pszczoły w locie gromadzą pyłek, dlatego ciężko taką na fotce uchwycić. Czasem siada na odpoczynek.

20210611_091336_resized.jpg

20210611_091031.jpg

Panie one mają tak wszystko dograne ze szok, świta królowej, strażniczki na wejściu itp. Myślałem kiedyś się za tą wziąć ale nauczyciela żadnego nie mam 🤔

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

2 x zagrzmiało gdzieś w oddali, ale chmury nie widać co by był deszcz

Dobrze, może suszowe będzie 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

To wolałem szpryca przyjąć, przynajmniej taniej a jak śmierć to śmierć...

Opublikowano

Mieć do tego zamiłowanie to można z tego żyć.

Moja żona z pszczelarskiej rodziny ale nie chce kontynuować. A trochę pola jest to i pożytku by im zapewnił

Opublikowano

Z pszczołami jak i z ziemią, jak jest dużo to można wyżyć. Tylko znowu to robienie po łebkach mnie wurwia. Bo jak dużo tego to nie będzie się spokojnie przeglądać jak przy kilku czy kilkunastu rodzinach. Jak w trakcie przeglądu nie widzę matki to chory jestem. A jak się ma 100-200-300 rodzin to widziałem na filmie od gościa który miał z nami zajęcia praktyczne na kursie...

Opublikowano

50 rodzin chyba już może zapewnić dobry dodatkowy dochód,ale tylko dodatkowy bo to chimeryczna hodowla. Można zebrać dużo, a można niezebrać wcale.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v