Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, bratrolnika napisał:

Obrazek

Też się zastanawiałem na jaki uj on Ci takie rzeczy pisze 😋 strongman ostatnio dobrze bonanzuje to można wybaczyć 😉 

I po koszeniu... pada 🤨

• Haha 1
Opublikowano

przyszła faktura za prąd 1000zl brutto za 6msc i do tego nadpłaty 560zł. Takie wiadomości to ja lubię 👍 ale pewnie zaraz się przypierdaczą, że lewizna idzie i licznik do wymiany. A ja chciał fotowoltaike zakładać 🤦

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry 

Jeśli mnie tu nie ma to znaczy ze nie ma suszy. Wystarczy niewielki deszcz i temperatura ponizej 25 stopni zeby trawa przez 5 dni nic nie przeschła.   pierwszy raz od 8 lat (nie licząc drugiej polowy 2017) musze użyć przetrzasarki. Jest w pyte. Pozdro

@pedro2 ja place 1tys miesiecznie, wymień licznik

Edytowane przez fireseba
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Seniorka se na 90 urodziny zażyczyła choć raz obchody, takie z tortem itp. Ma po kolei każdy z jej rodzeństwa zjeżdżać a zostało ich żyjących jeszcze 5 plus Seniorka. Więc się rozłoży na cały dzień.

Długowieczność po miodzie pewnie 

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał:

przyszła faktura za prąd 1000zl brutto za 6msc i do tego nadpłaty 560zł. Takie wiadomości to ja lubię 👍 ale pewnie zaraz się przypierdaczą, że lewizna idzie i licznik do wymiany. A ja chciał fotowoltaike zakładać 🤦

Zmieniłeś pakiet ? U nas przyjechali i stwierdzili że rata kredytu na panele, pokryje koszt za prąd. Czyli wyjdzie jakby za darmo :) 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Długowieczność po miodzie pewnie 

Ona miodu nie znała, raz w roku na święta kupowała jedną flaszkę po wódce miodu ( tak się kiedyś miód sprzedawało). Kogo było stać na to, pszczoły mało kto miał. Kwiaty dostała i jaka radocha.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano
leszek1000 napisał:

U nas przyjechali i stwierdzili że rata kredytu na panele, pokryje koszt za prąd. Czyli wyjdzie jakby za darmo 

I zdecydowałeś się? ja się ciągle waham. U mnie jakby to co teraz płacę + 100zł. miesięcznie przez 4 lata. potem darmocha.

Opublikowano

Do 85 lat robiła jeszcze, ręcznie sobie prała, obiady gotowała jak mama do pracy chodziła, w warzywniku plewiła. Od 5 lat zasłużony odpoczynek i główna rozrywka- telewizor i fotel.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Ona miodu nie znała, raz w roku na święta kupowała jedną flaszkę po wódce miodu ( tak się kiedyś miód sprzedawało). Kogo było stać na to, pszczoły mało kto miał. Kwiaty dostała i jaka radocha.   

wszystkiego dobrego dla seniorki ode mnie. widać, że pogodna z niej babuleńka, a ty ją skazujesz na brak wnucząt. wstydź się.

prawnucząt

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

wstydź się

Wstyd to kraść.

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

I zdecydowałeś się? ja się ciągle waham. U mnie jakby to co teraz płacę + 100zł. miesięcznie przez 4 lata. potem darmocha.

Raczej nie. Na panele wyjdzie 100tyś 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jakie parno zimno + 12 i pada i jutro zapowiada się na 6 dni opadu Zamojskie .

Jakbysmy żyli w wiosce smerfów to maruda przy Tobie byłby oazą optymizmu :D

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jakie parno zimno + 12 i pada i jutro zapowiada się na 6 dni opadu Zamojskie .

Jakbysmy żyli w wiosce smerfów to maruda przy Tobie byłby oazą optymizmu :D

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

wal w pryzmę 😜

Sławek  masz racje sasiady jeżdżą przetrzasaja a ja luz drzemkę se uciolem jade po odżywki bo muszę  owiesek na 4 ha zasilić  i rodzicom kwiatki kupić  na 50 rocznice bo w sobote bal

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

+16 pada i dziś już nie popryska.

Co ma ranny deszcz do wieczornych oprysków?

29 minut temu, pedro2 napisał:

Aż nieprawdopodobne.  U mnie 400zł za 2m-ce i jest tylko dom plus studnia .

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Co ma ranny deszcz do wieczornych oprysków?

Aż nieprawdopodobne.  U mnie 400zł za 2m-ce i jest tylko dom plus studnia .

U mnie przyszła faktura od 1.04 do 28.04 i 203zł🤦

Opublikowano
50 minut temu, pedro2 napisał:

u mnie zawsze z zimy jest nadpłata a na jesieni niedopłata

Opublikowano

Mój dziadek 90 skonczyl w październiku. Do tej pory chodzi do obory i dogląda czy krowa się cieli, siano też wrzuci chociaż nikt mu nie każe. Miał przepuklinę i nikt nie chciał tego operować. Po 80 źle się poczul,trafił na jakiegoś normalnego lekarza który powiedział że trzeba było to dawno zoperowac i dziadek na stół. Od razu inny człowiek sie zrobił. Najbardziej zadowolony jak przyjeżdżam z dziećmi bo ma dwoje prawnucząt z domu a jest nas 4 braci i tylko ja się dorobiłem narazie dzieci.

Opublikowano

Na dwa miesiące za prąd jakieś 300-350, do 400. Najwięcej żre piekarnik w kuchence elektrycznej bo co drugi dzień chleb się piecze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v