Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Kosą?

dam germańcem przejechać 😎🤦‍♂️ możesz i kosą mam dwa karnistry 95pb 😁

Belaruss820 napisał:

Mnie drażni to żeśmy. Tak jak stary zamiast mocznik to mącznik, albo gminna zamiast gmina. Jego siostra zamiast ł to l i wtedy smiesznie to brzmi.

Ł czy L to poprostu problem z wymową są tacy co mówią dupta zamiast .... kulwa zamiast.... itd 😁

Opublikowano
pafnucy napisał:

Dawniej Zielone Świątki obchodzone były przez dwa dni, to znaczy w niedzielę i poniedziałek i oba te dni były ustawowe wolne od pracy.

dawniej, drogi panie, w mojej parafii zielone świątki było świętem trwającym trzy dni. niedziela, poniedziałek odbywały się msze w kościele, a we wtorek na cmentarzu. do tego jedna wieś obchodzi tzw "gradową środę" (na pamiątkę klęski gradu) co daje cztery dni świąteczne. na podlasiu w okolicy zielonych świątek zazwyczaj odbywają się obchody i poświęcenie pól we wsiach.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

Ł czy L to poprostu problem z wymową są tacy co mówią dupta zamiast .... kulwa zamiast.... itd 😁

To nie problem z wymowa bo jej córka w wieku 46 lat też tak mówi. Poprostu w domu tak mowili i tak zostało. Nie jest to czyste l tylko zmieszanie l i ł i śmiesznie to brzmi

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

dawniej, drogi panie, w mojej parafii zielone świątki było świętem trwającym trzy dni. niedziela, poniedziałek odbywały się msze w kościele, a we wtorek na cmentarzu. do tego jedna wieś obchodzi tzw "gradową środę" (na pamiątkę klęski gradu) co daje cztery dni świąteczne. na podlasiu w okolicy zielonych świątek zazwyczaj odbywają się obchody i poświęcenie pól we wsiach.

I to jest świętowanie👍

Opublikowano

Toż to idzie z nieróbstwa zdechnąć jak tyle świąt 😅

Bananek napisał:

do tego jedna wieś obchodzi tzw "gradową środę" (na pamiątkę klęski gradu)

Taką klęskę bym wolał jak najszybciej zapomnieć a nie jeszcze na pamiątkę świętować 🤔

Opublikowano

my to jutro jeszcze normalnie jak w niedzielę świętujemy. zresztą i tak byłoby wolne bo jest kilka spraw do załatwienia, żona do szkoły ma na obchody Dnia matki, i tak dzień zleci. futer bykom wczoraj uzupełniony więc karmienie i tak dopiero we wtorek. A tyle co podsunąć to dla rozrywki się wyskoczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Żeby nie pryskali i trawy nie gartali

Cały tydzień na to.

Yhym

50 minut temu, Bananek napisał:

To co środę jest to święto? Bo juz ostatnio o nim pisales.

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Nie w maju tylko w kalendarzowej zimie

I tego dotrzymałem

A w maju siałem pszenicę więc wszystko się zgodziło😁

A owies kiedy siałeś a kiedy miałeś siać ?

3 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Nie musi. Wystarczy wyjść z założenia, że i tak każdy skończy tak samo i się odechciewa robić cokolwiek ponad to co trzeba...

Mnie już Ryśkowe myślenie od jakiegoś czasu dopada. Coraz mniej chęci, a po co, a na co jak mi coś nie potrzebne do życia...

@Rolnik1973 bardziej myśli, jak tu zrobić a się nie narobić niż na co mi to. Coś w jakąś depresje popadasz.

1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Żadne święto. Jak nie jest w kalendarzu na czerwono to żadne święto dla mnie.

Tylko widzisz, choćbyś chciał to na wsi nigdy roboty nie przerobisz.

Chmurzy się od południa ale na razie nic nie pada.

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

Coś w jakąś depresje popadasz.

Może i tak, może i nie...

Przed chwilą, dsbh napisał:

Tylko widzisz, choćbyś chciał to na wsi nigdy roboty nie przerobisz.

Tylko czy to oznacza, że w każdym momencie mam szukać wolnego? 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

To co środę jest to święto? Bo juz ostatnio o nim pisales.

nie nie. pisałem wcześniej, że w okolicy jest takie "święto". nie pisałem wtedy, że akurat je obchodzą. obchody tego są w środę po zesłaniu ducha świętego.

• Like 1
Opublikowano

nadal pada wiec jutro swieto-znaczy ciagnik do naprawy bo sie nagleplama oleju wczoraj jak stal zrobila..

2 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

A w lesie mieszkał ?🤔

pod oswieciemiem jest taka miejscowosc w ktorej wszyscy  w lesie mieszkaja -bo tak sie wies nazywa...

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Może i tak, może i nie...

Tylko czy to oznacza, że w każdym momencie mam szukać wolnego? 

Wychodzę z założenia, że skoro jest jakieś święto kościelne to trzeba z niego korzystać. Zacząłem nie dawno kosić trawniki, przy tej pogodzie dosyć szybko odrasta nowa trawa. Za chwile trzeba będzie pryskać. Coś poprawić, naprawić w międzyczasie dojdą deszcze, wiatry, czyli przestój w pracy i żniwa zanim się człowiek obejrzy.

4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

27 marca była już wiosna

A miałeś zacząć siać w kwietniu w tym roku :).

Opublikowano
2 minuty temu, dsbh napisał:

Wychodzę z założenia, że skoro jest jakieś święto kościelne to trzeba z niego korzystać

A ja wychodzę z założenia, że jak ustawowo wolne to wolne, jak nie to nie. I tak być powinno- każdy robi według swoich przekonań. Chce- świętuje, nie to nie.

4 minuty temu, jacus napisał:

pod oswieciemiem jest taka miejscowosc w ktorej wszyscy  w lesie mieszkaja -bo tak sie wies nazywa...

Owszem jest i pewna znana osoba stamtąd pochodzi... 

Opublikowano
2 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Ja nie,bo to nie moja gwara.

ja: Byliśmy wczoraj w sklepie. Jak jeździliśmy samochodem.

Żona: Żeśmy byli wczoraj w sklepie. Jak żeśmy jeździli samochodem.

Mnie drażni to żeśmy. Tak jak stary zamiast mocznik to mącznik, albo gminna zamiast gmina. Jego siostra zamiast ł to l i wtedy smiesznie to brzmi.

Pochwal się lepiej co kupilista 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v