Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, gregor1284 napisał:

Wuje z dziadkiem kiedyś eksmisję na cmentarzu prowadzili, jakieś stare trumny z Alu to na złom wywozili. Te takie kule z grobów tak samo + hajs od księdza za uprztnięcie. Złota robota 

Te aluminiowe to sprowadzane z zagranicy czy też dawno kto był bogaty to tak chowali? 

U nas tylko zagraniczniaków co po śmierci zwożą to tak grzebią. 

Cmentarz parafialny zostanie parafialnym, jest dużo niewierzących których gdzieś pogrzebać trzeba, wtedy proboszcz dopiero kasę przytuli. 

Ale pada w tym łukówie, łukowianki dziś w domach siedzą, nie ma na co popatrzeć i do kogo zagadać 

• Like 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

7 minut temu, marulekk napisał:

Oho czyżby Ryszard przetarł oczy co się dzieje w Polszy

Działo się dobrze, ale ten nowy ład mi się nie podoba, o te wszystkie dotacje wszystko zdrożeje a zboże będzie na tym samym poziomie i tyle co na opłaty wystarczy za nie a za co żyć? 

Bycki trzymaj jak Pafnucy 😉

Opublikowano
14 minut temu, pawel885 napisał:

to kontraktuj po 900 teraz

ceny to nie jednorazowy wystrzal, 

stal miała spaść w maju i też w górę ciągle

Te kontrakty to ściema,  one działają tylko w jedną stronę. 

Opublikowano (edytowane)

Oby się sprawdzilo. W tym roku oddałem qq  do szmita,  dostałem lepszą cenę niż kolega co miał podpisany kontrakt. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
5 minut temu, pawel885 napisał:

jaka ściema, jak jesteś pewny ilości i jakości to co masz do stracenia.... Ale skoro kontraktują po 900 to myślę że będzie drogo październik / listopad 

Raczej zechcą pokazać że kontrakty to przyszłość. Nowy ład nowy świat. 

Opublikowano
23 minuty temu, 6465 napisał:

Te kontrakty to ściema,  one działają tylko w jedną stronę. 

a jakże,jak cena na rynku będzie niższa od kontraktu to firma się ,,dostosuje" jeśli będzie wyższa to musisz sprzedać po cenie kontraktowej

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, 6465 napisał:

Oby się sprawdzilo. W tym roku oddałem qq  do szmita,  dostałem lepszą cenę niż kolega co miał podpisany kontrakt. 

Znajomy miał to samo , później ból 😉

Kosić już chyba można 🤔

IMG20210519102403.jpg

Opublikowano
58 minut temu, deSilva napisał:

Jak nie ma opłat, tak jak chłopaki piszą, jeszcze 10% wartości za pomnik bierze, raz wziął, postawiłem nowe, a ten znowu wziął, nic ino by brał.

A jeszcze za wjazd na cmentarz jak kamieniarz coś robi to też musi zapłacić kościelnemu a zedrzeć z zamawiającego pomnik. 

Opublikowano
46 minut temu, Karol6130 napisał:

Te aluminiowe to sprowadzane z zagranicy czy też dawno kto był bogaty to tak chowali? 

U nas tylko zagraniczniaków co po śmierci zwożą to tak grzebią. 

Cmentarz parafialny zostanie parafialnym, jest dużo niewierzących których gdzieś pogrzebać trzeba, wtedy proboszcz dopiero kasę przytuli. 

Ale pada w tym łukówie, łukowianki dziś w domach siedzą, nie ma na co popatrzeć i do kogo zagadać 

Nie wiem, wiem że na złom to wywozili. 

Kurna to niech tylko ten łukowiak co od niego nawodnienie zamówiłem wyjdzie i paczkę kurierowi nada 🤔

Tak się zastanawiam. Jak się na kogoś powie pedał i ten ktoś naprawdę jest pedałem, to czy ten pedał ma się za co gniewać? 🤔

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Tak się zastanawiam. Jak się na kogoś powie pedał i ten ktoś naprawdę jest pedałem, to czy ten pedał ma się za co gniewać? 🤔

Chyba tak 🤔poprawnie powinno być "mechanizm korbowy o napędzie nożnym do napędu przekładni łańcuchowej w pojeździe jednośladowym" 🤔

• Haha 2
Opublikowano

@jacus Coś kropiło popołudniu ale ulewy jako takiej nie było. 

Zachmurzone ale parno, chyba burza będzie.

U mnie we wsi cmentarz komunalny od 70 lat. Opłaca się raz na 20 lat. 

Opublikowano (edytowane)

No jak za ciągnikiem jak sianokosy w pełni i nie ma czasu 🤣

Ja to zaczynam podejrzewać, że to całe "kupowanie" ciągnika to tylko po to żeby forumowym celebrytą zostać 🙃

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano
6 minut temu, stempos1980 napisał:

Ty teraz to jedź za ciągnikiem a nie o trawach myślisz

Nie ma ciekawego ciągnika 

3 minuty temu, Partyzant85 napisał:

No jak za ciągnikiem jak sianokosy w pełni i nie ma czasu 🤣

Ja to zaczynam podejrzewać, że to całe "kupowanie" ciągnika to tylko po to żeby forumowym celebrytą zostać 🙃

A po co mi to 🤔

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Tera to pada i nie wiadomo czy woda pod ciagnikiem to z deszczu czy z chłodnicy. 

W Skórcu też pada, wszędzie nie ma pogody 

do Staśka jeżdziłeś traktor ogladać?

Ursus932 napisał:

@slawek74 w jakim bagnie 🤔

no tym na foto co wstawiłeś żółte to i ziółek dużo...

Sylwekx25 napisał:

7 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie ma ciekawego ciągnika 

Przecież wrzucałem chyba wczoraj lub przedwczoraj fajnego z turem

dla ursusa to tak jak z pracą dla Ferdka 😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@slawek74 to mlecz , tu jest 3 kl glina , nawet kępy lucerny tam są 

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v