Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mocznika jeszcze z zeszłego sezonu mam zapas, na jesieni wziąłem jeszcze 500kg to zapas jest na drugi rok. 

A ten nowy otoczkowany można dolistnie dawać? 🤔 Pewnie słabo by się rozpuszczał w rozwadniaczu

Opublikowano
22 minuty temu, radekz200 napisał:

A tu drugi bagażnik 😂

304793D3-E44A-4B84-AFD4-FD2456A0C850.jpeg

Jaki to ma skład? Przestałem dawać odżywki na kukurydzę od dwóch sezonów i jakiejkolwiek różnicy. W przypadku hodowli, gdzie pod większość kukurydzy idzie obornik/gnojowica to odżywki nie mają sensu w normalnych warunkach pogodowych. 

A brak mocznika do oprysku - mniej roboty. Więcej pójdzie pogłównie i jeden wyjazd w pole mniej. Pewnie też różnicy nie będzie. 

Opublikowano
7 minut temu, tomo12 napisał:

Jaki to ma skład? Przestałem dawać odżywki na kukurydzę od dwóch sezonów i jakiejkolwiek różnicy. W przypadku hodowli, gdzie pod większość kukurydzy idzie obornik/gnojowica to odżywki nie mają sensu w normalnych warunkach pogodowych. 

A brak mocznika do oprysku - mniej roboty. Więcej pójdzie pogłównie i jeden wyjazd w pole mniej. Pewnie też różnicy nie będzie. 

Pogłównie na qq ten otoczkowany ciekawe czy przejdzie... Zwykły po deszczu już wchłonie, a ten ma się długo rozkładać... 

Ja też się wyleczyłem z odżywek. Jak nie ma żadnych niedoborów to nie daję. Jedynie mocznik i siarczan jak już

6 minut temu, bratrolnika napisał:

4m3 ucięte

20210517_122538.jpg

Ja muszę łuparke zrobić bo w tym roku się za***ie poszczepać to wszystko co żem nawoził

Opublikowano

Pod kukurydzę pójdzie wszystko przedsiewnie po prostu. W tym sezonie zwykły także w pełnej dawce poszedł przedsiewnie. 

Na zbożach co daje zauważalny efekt obecnie, to ochrona fungicydowa.
Mam wrażenie, że przed rozpoczęciem stosowania nie miałem takiej presji chorób grzybowych. Od momentu rozpoczęcia stosowania środków grzybobójczych w zbożach presja chorób grzybowych z roku na rok była coraz większa. Na chwilę obecną bez ochrony grzybowej o plonie można zapomnieć niestety. Dziwna sytuacja. 

Opublikowano

Zaczęło padać według prognoz może spaść w ciągu doby  30-50 l/m2 zobaczymy czy im się to sprawdzi 

Opublikowano

Pewnie czekają żebyś zadzwonił to ci powiedzą że zdrożał 

1 minutę temu, DANDYS napisał:

co za chuuu, mieli tura przywieść w czwartek, dzisiaj i cicsza

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Tam u was na śląsku czasem bywa trzęsienie ziemi,przeżyłeś takie coś.

Do śląska to ja mam jakieś 80km także u mnie stabilnie ale kuzynka mieszka w Zabrzu to tam większość domów ma popękane ściany 

Opublikowano
10 minut temu, DANDYS napisał:

Jakiej firmy ?

Opublikowano (edytowane)

Z tymi maszynami tak jest ze nie można zapłacić całości, jak zapłacisz to będą jechać i jechać a i może czego brakować.

Kumple mnie uświadomili i dałem tylko zadatek i jak maszyna dojedzie do mnie to reszta kasy.

I albo handlujemy albo nie

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

ale to nawet nienwiadomo gdzie ta siedziba jest, bo powystawiane na. cała Polskę

Ursus932 napisał:

10 minut temu, DANDYS napisał:

Jakiej firmy ?

najpierw . tur 4 miał być 8tygodni czekałem cisza. patrzalem z. wol metu dostępne od ręki, dzwonię na czwartek będzie, no i był czwartek

Opublikowano (edytowane)

Jeden kupił ciągnik i obciążników mu nie dowieźli i niema do tej pory a drugi kupił plug z wario i zamiast siłownika śruba rzymska i tez nie dowieźli siłownika.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, DANDYS napisał:

ale to nawet nienwiadomo gdzie ta siedziba jest, bo powystawiane na. cała Polskę

najpierw . tur 4 miał być 8tygodni czekałem cisza. patrzalem z. wol metu dostępne od ręki, dzwonię na czwartek będzie, no i był czwartek

A do jakiego ciągnika zakładasz ?

Opublikowano
Ursus932 napisał:

6 minut temu, DANDYS napisał:

A do jakiego ciągnika zakładasz ?

do 80

Opublikowano
9 minut temu, Strongman napisał:

Jeden kupił ciągnik i obciążników mu nie dowieźli i niema do tej pory a drugi kupił plug z wario i zamiast siłownika śruba rzymska i tez nie dowieźli siłownika.

Ja do swojego po 9 latach zaczep górny bym dostał, tylko mój to stary jest i był w czasie zakupu 

Opublikowano
58 minut temu, pedro2 napisał:

a muszę łuparke zrobić bo w tym roku się za***ie poszczepać to wszystko co żem nawoził

Ja na grube to od brata kliny przywiozlem i polupie na mniejsze kawałki

Miałem jechać po rębak, taki elektryczny rozdrabniacz, kobita wcześniej drzewka poprzycinala i nie wiadomo gdzie się tych gałęzi pozbyć, to mowie zsiekac to i w piecu spale. Znalazłem prawie nowy, w Mszczonowie za 150zł, ale z gościem to gadka jak z d*pą w nocy. Zajęty, gosc się nie zjawił, to można przyjechać, już mam się wybierać, to pisze ze tamten się odezwał, I żeby nie przyjeżdżać....

Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał:

ja pisałem o nowych maszynach od dilera.

Można było to wyczytać. 

Zależy od podejścia dilera czy dostarczy czy też nie. 

Ja wolałem podjechać po koło do zgrabiarki, inaczej 1000 zł mógł bym być w plecy 

Te łukowianki bez maseczek są nawet nawet, tylko że większość tych bardziej nawet to z wózkiem chodzi😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v