Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6465 napisał:

Wracając do zwrotu za paliwo mi wiosnę ludzie obrobili,  paliwo nie wypalone,  na sierpień braknie faktur na 900l. 

panie ciesz się że wszytsko się dobrze skończyło a nie patrzysz na te parę groszy .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Byle saletra po 3000 i ON po 9zł nie był przy tych cenach

Raczej tak to sie skończy...

1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

No to wiadomo. Nie mniej jak ktoś z głową cały czas podchodził do tematu, miał odrobinę szczęścia to dziś ma bardzo duży majątek 

@Karol6130 no prawie. Posiłkowałem się na początku ojca maszynami, ale dziś ojciec posiłkuje się moimi 🤔

To jak i u mnie. No ale ja gospodarzyc nie umiem wg chlopaka który dostal nowy park maszynowy 120 ha i praktycznie zero kredytu.

Edytowane przez szymon09875
Opublikowano
28 minut temu, 6465 napisał:

Wracając do zwrotu za paliwo mi wiosnę ludzie obrobili,  paliwo nie wypalone,  na sierpień braknie faktur na 900l. 

Mam pomysła...

1 minutę temu, DANDYS napisał:

PAnny , mam d35 , i przerbiał ktoś ja na blaoty ? jakby ja wydłuzył wytrzyma ? 

D35 ma za wąskie ośki, nasza d44 ma pake poszerzona na 215cm, jedna burta podwieszona, I jak wozić 10 belek to ciągnęło ją już na bok. Nigdy się nie przewróciła, ale strach trochę było gdzieś po trasie nią jechać

A co do ramy, wyspawac kratownice i wytrzyma

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szymon09875 napisał:
2 godziny temu, Agrest napisał:

Byle saletra po 3000 i ON po 9zł nie był przy tych cenach

Raczej tak to sie skończy...

Przynajmiej odpadnie problem ze skracaniem zbóż . A co do paliwa to nawet z hodowlą bydlaków wykorzystuje z 60 % przysługującego paliwa 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Ona wywrotka? 

nie sztywna , nie chciałeś sian to teraz musze wozić a ochujeć idzie , przyczepy zajete , to po 8 belek woże 

Opublikowano
Przed chwilą, DANDYS napisał:

WIem własnie ze wąśkie oski , ale mysle dołozyć po kole odwórcone albo odwrócić koła , 

Chcesz z niej zrobić typowo lawetę?? Jakby belki po równo na obie strony kładł to będzie ok, choć nie wiem czy u ciebie jakich górek nie ma albo co

1 minutę temu, 6465 napisał:

Ile chcesz od litra? 

Nic

Zgadamy się na tel.

Opublikowano
6465 napisał:

12 minut temu, Bananek napisał:

ja pryskam 5 otworowymi biardzkim. U producenta brałem. zadzwoń do nich bo o dziwo mają najtaniej.

Takie czerwone z czarnym kutoskim?  Bo takie to były od nowości przy opryskiwaczu.  Mam potrójne głowice żółte, niebieskie i te czerwone. 

no te. co ci w nich nie pasuje?

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Ale somatyke podnosi

Nie słyszałem  , myślałem że tylko żyto , 

Ale somatyke mam ok☺️

Opublikowano
6465 napisał:

No nie wiem nic mi nie pasuje bo ich nigdy nie używałem. Ze 3 mi się ułamały. 

to popróbuj nimi rozlać. właśnie skończyłem swoim to robić. qq dostała swoją porcję, jarki tak samo. żyto już wcześniej nakarmione to czarne. Dziś kłosy już z daleka widać. Zofija podziałała jak trzeba.

gregor1284 napisał:

4 godziny temu, Ursus932 napisał:

@slawek74 do bydła jest dobry , i mało wymagający, nie potrzeba fungi stosować itd , 

Ale somatyke podnosi

jeden U nas z wioski mówił, że to komórki sympatyczne. 😀

Opublikowano

Ogórki posiane, zaczyna się chmurzyć, parno jak na burzę. Ale pszczoły ładnie dziś gonią.

Ja tam auto w gazie mam, w sam raz do mojej jazdy, na prędkościach mi nie zależy aby tylko na światłach nie trąbili. 

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

@stempos1980 prawda to że w sobotę zamykają bronisze na sprzątanie i otwierają w niedzielę;?

W okresie letnim otwierają już w sobotę o 18stej 

W okresie zimowym Bronisze otwarte są od niedzieli od 4tej rano 

• Thanks 1
Opublikowano

2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Ogórki posiane, zaczyna się chmurzyć, parno jak na burzę. Ale pszczoły ładnie dziś gonią.

Ja tam auto w gazie mam, w sam raz do mojej jazdy, na prędkościach mi nie zależy aby tylko na światłach nie trąbili. 

W Polance nie ma świateł. 😉

Opublikowano

Ale w Oświęcimiu są i w Wadowicach przez jedne przejeżdżam.

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

to popróbuj nimi rozlać. właśnie skończyłem swoim to robić. qq dostała swoją porcję, jarki tak samo. żyto już wcześniej nakarmione to czarne. Dziś kłosy już z daleka widać. Zofija podziałała jak trzeba.

Będę miał do ciebie kilka pytań ale nie tu i nie teraz. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Do ha nie do litra.

Nie masz bydła to dostaniesz 8,6zł.

Niech zmniejszą limit do 70l, a zwrot do 2zł i będzie git.

Limit zwiększyli bo i tak wielu nie wykorzysta nawet tankując auto. 

3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Po ile pęczek ? To szybko się policzy 🤗

Przecież kilka postów wcześniej kwotę podał.

Do domu wróci i tak będzie na 0, bo żona już w bramie czeka🤭

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Mnie tam dochodują te co mam i nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu szczurów więc mi tam mogą drożeć.

jeszcze zmienisz zdanie

pafnucy napisał:

to może i inni zmieniają bo potrzeba lepszego. 

bo za lekki i mocy za mało 🤔🤭😁

FarmerDyzio napisał:

dokładnie. Tylko potem niech nie jadą na Warszawę tym sprzętem ,,bo się nie opłaca,,

niby na innych piszesz że narzekają a sam jeczysz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v