Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pole koło domu to jeszcze można jakoś tak sobie radzić, ale jak w kilkunastu kawałkach w sporawych odległościach od siebie czy gospodarstwa to mnie by krew zalała na 4 biegu jechać hehe

Opublikowano
26 minut temu, Belaruss820 napisał:

Wie,sama mi znalazła że jest rekrutacja. Zobaczymy co z tego będzie.

Ona już jest za mną. Juz mi mówiła że jest skłonna się nawet wyprowadzić jeżeli wszystko by się ułożyło z robotą. Ale pożyjemy zobaczymy. Stary ma problem ze sobą bo nie jest nauczony że jak się potrzebuje pomocy to trzeba poprosić a nie oczekiwać że ktoś będzie rzucał wszystko i szedł jemu pomóc. Samolub i egoista. Cale życie sam robił i tak zostało. Tesciowa sama też ma czasami jego dosyć jak musi sama obrządki robić jak nas nie ma. Tesciowa mówi że starego lisa nowych sztuczek nie nauczysz i że on już się nie zmieni.

A gdzie do roboty jak ty po inzynierii do biura? Zona ma studia?

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Na pole na czwórce, na polu na czwórce, z pola też na czwórce

dwa sezony temu landini zakleszczył mi rewers na wstecznym. oczywiście na najdalszym polu od domu. z tyłu podpięta "balarka" (jak to Andrzej mówi) i weź tu wróć do domu. Ale dałem radę kilometr po lusterkach wracać.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

po co im te powrozy 🤔 u mnie same dziewczyny się rodzą

Wstazek nie miał 🤔

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Tego to raczej kurierem nie wyślesz, po dwóch dniach w trasie to tylko w gnój wyrzucić

Ja też mogę wybrać????

Moj syn ostatnio tydzień chodził i opowiadał ze cielaka będzie kupować🤦‍♂️

No to jak zajdzie potrzeba to podjedziemy, liczę że tomek już będzie aktywny wtedy... @pawel885 sochaczewianki próbowałeś? 🤔🙊

48 minut temu, bratrolnika napisał:

Braciaka też dziś ojciec wyciągał, tyle że od wioskowego sołtysa z podwórka bo chciał mu mlody wp***dol spuscic

Sołtysa lac 🤦‍♂️

Opublikowano

Coś poszło nie tak. Przeskakiwała przez ciatkę ogrodzeniową, trafiła pomiędzy siatkę a drut kolczasty. Prawdopodobnie głową zawadziła o drut a reszta poszła do przodu i złamała kręgosłup.

20210426_144522.jpg

Opublikowano

Na kupiłem dziś drzewek na jarmarku i tak myślę jak ja  to będę sadzil. Chłopy podpowiedzta mi czy to będzie dobrze. Wywiercę ciągnikiem dołek i ta ziemię z dołka wymieszam z czarną ziemia która kupiłem. Wsadzam drzewko w dołek, zasypuje ziemią, delikatnie podnoszę drzewko żeby się korzenie wyprostowały i zasypuje dołek do końca. Następnie ubijam i zostawiam taki mały dołek do ewentualnego podlewania. Dobrze ja myślę? 

1 minutę temu, Agrest napisał:

A leży. Może co przez noc sprzątnie.

Nie lubisz sarniny? Dobij chociaż niech się nie meczy... 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, gregor1284 napisał:

sochaczewianki próbowałeś? 🤔🙊

Zebysta se wstydu nie narobili i polami wracać nie musieli...

11 minut temu, gregor1284 napisał:

Sołtysa lac 🤦‍♂️

Zasłużenie

6 minut temu, Agrest napisał:

Coś poszło nie tak. Przeskakiwała przez ciatkę ogrodzeniową, trafiła pomiędzy siatkę a drut kolczasty. Prawdopodobnie głową zawadziła o drut a reszta poszła do przodu i złamała kręgosłup.

20210426_144522.jpg

W rodzinnym domu za stodolą był ogrodzony taki wybieg, cielaki tam latem chodziły, plot drewniany, zeszłej zimy braciak plot drewniany rozebrał, kilka miesięcy było bez płotu, a potem założyliśmy te tanie panele.

Widać zające za bardzo się przyzwyczaiły że płotu nie ma, bo następnego dnia po montażu paneli jak jeden w plot przyjebał to jakby przez maszynkę do mielenia mięsa przeleciał

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

A leży. Może co przez noc sprzątnie.

Masz tam w pobliżu jakiegoś masarza?

Opublikowano

Nie no ojciec dobił, ale zostawiona. Jakieś lisy w okolicy są to ją znajdą.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

weź może usuń to zdjęcie, żeby nikt się nie przyczepił.

Opublikowano

Ma firemke budowlaną, na jesieni zeszłego roku miał przyjść ocieplenie i elewacje robić, i od tego czasu go przekłada na co raz kolejny termin a inne fuchy łapie.

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Czym ten sołtys tak sobie przewinił? 

Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

20210426_144522.jpg

1 minutę temu, Agrest napisał:

znajdą jak spuchnie i będzie ją czuć lepiej to jutro posprzątaj 

Opublikowano
14 minut temu, Bananek napisał:

dwa sezony temu landini zakleszczył mi rewers na wstecznym. oczywiście na najdalszym polu od domu. z tyłu podpięta "balarka" (jak to Andrzej mówi) i weź tu wróć do domu. Ale dałem radę kilometr po lusterkach wracać.

Ojciec ostatnio belarusem wracał wracał na wstecznym bo mu się biegi zgubiły tylko 1 i wsteczny,a że wsteczny szybszy od 1 to tak przyjechał, z najdalszego pola z 6km jak nie więcej. Kiedys pamiętam jak się jeździło jak był jeden ciagnik siać nawozy albo zboże,do przodu przyczepe się podczepialo i jazda na pole na wstecznym 

Opublikowano (edytowane)

@Agrest I może lepiej nie pisz że dobił 

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v