Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał:

Zrobiłem objazd pól.

Pora zakończyć przygodę z różą. Trzeba likwidować i siać jeszcze grykę lub jakiś poplon na uprawę gleby. Co za podły rok. Zboża nie wymarzły  a drzewa i krzewy tak. 

Przeliczyłem to mam 14,5 ha wyjęte z produkcji - wymarznięcia i młode nasadzenia. Masakra, a nakłady już poszły olbrzymie🤦‍♂️

Róża słabo opłacalna czy wymarzła

Wczoraj wieczorem ładnie śnieg padał

Opublikowano
4 minuty temu, PAN88 napisał:

Róża słabo opłacalna czy wymarzła

Wczoraj wieczorem ładnie śnieg padał

I to i to.

Plon praktycznie żaden, sarny co roku zgryzają pąki kwiatowe, w tym roku zmarzły całe pędy nad ziemią.

Na tą chwilę prawie 4ha, i od 6 lat bilans około -15tys zł. Właśnie siedzę i myślę czy jechać ciąć po ziemi żeby odbiły czy randapować i pod pług. 

Na dzisiejszą noc prognoza -3 to pewnie -6 będzie.

Opublikowano

Ja tam nie wiem ,ale   dobry miesiąc wcześniej Pisałeś ,że wszystko jesienią siejesz by  ,,byczenie''

36 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ja za rok jak dożyję to też wcześniej jak 20 kwietnia nie sieję

Kolejny 3 rok marznie.

wiosenne przedłużyć  9_9

Opublikowano

Zosia gorącą nigdy nie była 😉

Kukurydza lata temu po 15nastym to był standard na siew i zawsze urosła teraz beczenie że w kwietniu się nie udało posiac. 

Opublikowano
10 godzin temu, robert55555 napisał:

Kolego to źle się orientujesz w temacie.

Poczytaj sobie takie zapytanie i odpowiedzi arimr:

35. Czy są ograniczenia dotyczące zakupu gruntów od ojca?

Uzyskane środki finansowe można wydatkować na zakup gruntów. Przepisy rozporządzenia nie wykluczają dokonywania zakupów od wstępnych lub zstępnych wnioskodawcy. Zatem nie ma przeciwwskazań, aby grunty zostały zakupione od ojca.

Tutaj masz link do tego zapytania:

https://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw/pytania-z-poddzialania-63-pomoc-na-rozpoczecie-dzialalnosci-gospodarczej-na-rzecz-rozwoju-malych-gospodarstw-operacje-typu-restrukturyzacja-malych-gospodarstw/najczesciej-zadawane-pytania-dotyczace-naborow-z-okresu-2017-i-kwartal-2019-r.html

W polskim prawie karnym obowiązuja takie zasady:

Wyrazem gwarancyjnej funkcji prawa karnego są zasady nullum crimen sine lege i nulla poena sine lege, a także lex severior retro non agit. ... Prawo musi wyraźnie określać, jakie zachowania jednostki są zabronione. Jeżeli określone postępowanie nie jest w sposób wyraźny zakazane, to jest ono dozwolone.

Dałem zasady karnego dlatego że sam napisałeś że to co proponuje jest karalne.

O widzisz. No to trochę dziwne,bo gość z Elizówki na szkoleniu sam mówił żeby takich "szachrajstw" nie robić. Ale dzięki za odniesienie się do tematu 😉 Wiem to z pewnego źródła

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ja za rok jak dożyję to też wcześniej jak 20 kwietnia nie sieję

Kolejny 3 rok marznie.

Powtarzasz się xD ubiegłej wiosny był ten sam lament że już nie, a mimo to i tak wyszło że tak :D

Opublikowano
5 minut temu, Roki212 napisał:

Powtarzasz się xD ubiegłej wiosny był ten sam lament że już nie, a mimo to i tak wyszło że tak :D

Było że zimą nie

Czyli do 20 marca, teraz siane 27 marca i 10 kwietnia

Trzeba po 20 kwietnia.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Belaruss820 napisał:

O widzisz. No to trochę dziwne,bo gość z Elizówki na szkoleniu sam mówił żeby takich "szachrajstw" nie robić. Ale dzięki za odniesienie się do tematu 😉 Wiem to z pewnego źródła

Jak zauważyłeś wstawiłem zapytanie do ARiMR  z odpowiedzią z ich strony.  Jest to operacja legalna, bo ustawodawca ją dopuszcza. Dobry doradca jest od tego żeby "dobrze" doradzić. Za to dostaję pieniądze. Załóżmy że ojciec ma 21000 SO i dzieli gospodarstwo na 2 dzieci i wszyscy składają na RMG, to nikt nie dostanie dotacji. Agencja zarzuci tworzenie sztucznych warunków.

Ciekawi mnie jak byś się odniósł do tematu, kupowanie nowych aut np terenowych przez rolników. Zakup auta jest z dotacji. Uważał byś ze to "szachrajstwo"?

Proponowałem @Rolnik1973 żeby skorzystał z RMG na siebie a później zrobi się zakup auta na małżonkę.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

płatki śniegu fruwają... i jak tu kartofle sadzić jak zima? 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v