Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

nie wcinaj się ja jego pytał czy mnie namierzy

Sławek dlaczego do mnie tak ostro ? :(

Opublikowano

Na CW to głównie to, że nikt się nie poparzy wodą z kranu, ktora w przypadku solarow może mieć i około 90 st C latem, a mieszacz na CO pozwala utrzymać pracę cieczy zalecaną przez producenta pieca. 

Opublikowano

Ja mam jescze sterowanie elektryczne do tego. Ustawiam na piecu 65, jeden obieg na ciepła wode, drugi na podłogówke, trzeci na grzejniki. W domu termostat ustawiony na 21 stopni wszystko pod kontrolą. Teraz jest tyle różnych bajerów, że szok- np wyświetlacz od pieca w telefonie i sterowanie poprzez relefon tyle że jak dla mnie co za dużo to więcej rzeczy do psucia.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DANDYS napisał:

Ogólnie mieszacz to podstawa, bez tego nowych instalcji się teraz praktycznie nie robi, np pompa ciepła + podłogówka to już raczej bez mieszacza, ale gazowe i paliwa stałe to zawsze z mieszaczem się robi. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

23 minuty temu, Bananek napisał:

A, w ten sposób. nie pomyślałem. faktycznie jest to wyjście lepsze od baterii z termostatem. tańsze przede wszystkim. mądrze 

Ja 10 a ojciec to już ponad 30 lat w hydraulice robimy, to i takie coś się zrobiło :)

A do tego mieszania cw to trójdrożny wystarczy, co nie? chyba sobie zrobię jak solary podepnę. pytanie mam: czujnik na dolarach mierzy temperaturę cieczy czy temperaturę pod szkłem?

Opublikowano
HF86 napisał:

Banan weź nie puszczaj do mnie tych samolotów.

Sorki, ten był ostatni.

tytanowyJanusz napisał:

z węglem jak z azotem, przychodzi pewien okres i cena ostro spada

to prawda. też zazwyczaj w tym okresie kupuję. Maj-czerwiec

Krzysztof81 napisał:

Ja mam jescze sterowanie elektryczne do tego. Ustawiam na piecu 65, jeden obieg na ciepła wode, drugi na podłogówke, trzeci na grzejniki. W domu termostat ustawiony na 21 stopni wszystko pod kontrolą. Teraz jest tyle różnych bajerów, że szok- np wyświetlacz od pieca w telefonie i sterowanie poprzez relefon tyle że jak dla mnie co za dużo to więcej rzeczy do psucia.

I cyk, zimą zerwane linie elektryczne od śniegu, mrozu, a ty z fąflem bo ogrzewanie siadło. szmery bajery przestały działać. grawitacja, Panowie, to jest przestarzałe, ale niezawodne.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

A do tego mieszania cw to trójdrożny wystarczy, co nie? chyba sobie zrobię jak solary podepnę. pytanie mam: czujnik na dolarach mierzy temperaturę cieczy czy temperaturę pod szkłem?

Wystarczy trojdrozny. Czujnik na dolarach? Chyba chodziło o solarach :) Czujnik mierzy temperaturę glikolu na dachu. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bananek napisał:

I cyk, zimą zerwane linie elektryczne od śniegu, mrozu, a ty z fąflem bo ogrzewanie siadło. szmery bajery przestały działać. grawitacja, Panowie, to jest przestarzałe, ale niezawodne.

2 akumulatory od bizona i do tego UPS i wyłączenie prądu nie straszne :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

dodatkowe koszty, Panie. robi się jeszcze w ogóle coś grawitacyjnie? ja mam starą instalację co w domu na grawitacji, dołożyłem w tym roku pompke, ale bojler w grawitacji zrobiłem. tani, szybko i wygodnie. bez dodatkowych kosztów.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

I tak każdy będzie musiał się zaszczepić bo nic nie załatwisz w banku czy w urzędzie nie mówiący o wyjeździe za granicę. Jeszcze bym się nie zdziwił jak potem zrobią płatna to szczepionkę bo będą szukać kasy...

Bo Jaro byznesmen tak mówi?

Opublikowano
robert55555 napisał:

@Bananek będziesz robił bufor ogrzewania plus fotowoltanika?

niet, panele stworzyłem. zobaczysz niebawem.

Tomasz0611 napisał:

Raczej wszędzie pompki, i to nie jedna, bo jedna do lazienek, jedna do podłogówek, kolejna do klasycznych grzejników, jeszcze jedna do solarów :)

+ cyrkulacja...

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Czwarty raz dzisiaj pada, ok 5mm będzie. Dobre i to 👍

Mogło by przestac .... tak na 2 tygodnie 

Opublikowano (edytowane)

osobnej jak osobnej, ale czemu wyłączyć nie można.

no normalnie przez to czuję się molestowany.

Edytowane przez pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v