Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

nie wcinaj się ja jego pytał czy mnie namierzy

Sławek dlaczego do mnie tak ostro ? :(

Opublikowano

Na CW to głównie to, że nikt się nie poparzy wodą z kranu, ktora w przypadku solarow może mieć i około 90 st C latem, a mieszacz na CO pozwala utrzymać pracę cieczy zalecaną przez producenta pieca. 

Opublikowano

Ja mam jescze sterowanie elektryczne do tego. Ustawiam na piecu 65, jeden obieg na ciepła wode, drugi na podłogówke, trzeci na grzejniki. W domu termostat ustawiony na 21 stopni wszystko pod kontrolą. Teraz jest tyle różnych bajerów, że szok- np wyświetlacz od pieca w telefonie i sterowanie poprzez relefon tyle że jak dla mnie co za dużo to więcej rzeczy do psucia.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DANDYS napisał:

Ogólnie mieszacz to podstawa, bez tego nowych instalcji się teraz praktycznie nie robi, np pompa ciepła + podłogówka to już raczej bez mieszacza, ale gazowe i paliwa stałe to zawsze z mieszaczem się robi. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

23 minuty temu, Bananek napisał:

A, w ten sposób. nie pomyślałem. faktycznie jest to wyjście lepsze od baterii z termostatem. tańsze przede wszystkim. mądrze 

Ja 10 a ojciec to już ponad 30 lat w hydraulice robimy, to i takie coś się zrobiło :)

A do tego mieszania cw to trójdrożny wystarczy, co nie? chyba sobie zrobię jak solary podepnę. pytanie mam: czujnik na dolarach mierzy temperaturę cieczy czy temperaturę pod szkłem?

Opublikowano
HF86 napisał:

Banan weź nie puszczaj do mnie tych samolotów.

Sorki, ten był ostatni.

tytanowyJanusz napisał:

z węglem jak z azotem, przychodzi pewien okres i cena ostro spada

to prawda. też zazwyczaj w tym okresie kupuję. Maj-czerwiec

Krzysztof81 napisał:

Ja mam jescze sterowanie elektryczne do tego. Ustawiam na piecu 65, jeden obieg na ciepła wode, drugi na podłogówke, trzeci na grzejniki. W domu termostat ustawiony na 21 stopni wszystko pod kontrolą. Teraz jest tyle różnych bajerów, że szok- np wyświetlacz od pieca w telefonie i sterowanie poprzez relefon tyle że jak dla mnie co za dużo to więcej rzeczy do psucia.

I cyk, zimą zerwane linie elektryczne od śniegu, mrozu, a ty z fąflem bo ogrzewanie siadło. szmery bajery przestały działać. grawitacja, Panowie, to jest przestarzałe, ale niezawodne.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

A do tego mieszania cw to trójdrożny wystarczy, co nie? chyba sobie zrobię jak solary podepnę. pytanie mam: czujnik na dolarach mierzy temperaturę cieczy czy temperaturę pod szkłem?

Wystarczy trojdrozny. Czujnik na dolarach? Chyba chodziło o solarach :) Czujnik mierzy temperaturę glikolu na dachu. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bananek napisał:

I cyk, zimą zerwane linie elektryczne od śniegu, mrozu, a ty z fąflem bo ogrzewanie siadło. szmery bajery przestały działać. grawitacja, Panowie, to jest przestarzałe, ale niezawodne.

2 akumulatory od bizona i do tego UPS i wyłączenie prądu nie straszne :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

dodatkowe koszty, Panie. robi się jeszcze w ogóle coś grawitacyjnie? ja mam starą instalację co w domu na grawitacji, dołożyłem w tym roku pompke, ale bojler w grawitacji zrobiłem. tani, szybko i wygodnie. bez dodatkowych kosztów.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

I tak każdy będzie musiał się zaszczepić bo nic nie załatwisz w banku czy w urzędzie nie mówiący o wyjeździe za granicę. Jeszcze bym się nie zdziwił jak potem zrobią płatna to szczepionkę bo będą szukać kasy...

Bo Jaro byznesmen tak mówi?

Opublikowano
robert55555 napisał:

@Bananek będziesz robił bufor ogrzewania plus fotowoltanika?

niet, panele stworzyłem. zobaczysz niebawem.

Tomasz0611 napisał:

Raczej wszędzie pompki, i to nie jedna, bo jedna do lazienek, jedna do podłogówek, kolejna do klasycznych grzejników, jeszcze jedna do solarów :)

+ cyrkulacja...

Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

Czwarty raz dzisiaj pada, ok 5mm będzie. Dobre i to 👍

Mogło by przestac .... tak na 2 tygodnie 

Opublikowano (edytowane)

osobnej jak osobnej, ale czemu wyłączyć nie można.

no normalnie przez to czuję się molestowany.

Edytowane przez pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v