Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
szymon09875 napisał:

4 minuty temu, Bananek napisał:

Dziś akcja ściąganie sprzęta z pola?

Sprzynt juz w domu, nawet pograbione to co zostało do grabienia i 3 kurs po trawę robię. Kurna prawie 10 km to już kawałek trzeba jechać

Zależy czym. Ja niedawno na usłudze landkiem 17 w jedną stronę to raz dwa się obleciało. Wtedy ponad 250km za dzień zrobiłem.

Opublikowano
10 minut temu, szymon09875 napisał:

Sprzynt juz w domu, nawet pograbione to co zostało do grabienia i 3 kurs po trawę robię. Kurna prawie 10 km to już kawałek trzeba jechać

Noo, moja najdalsza działka 8km od domu najgorzej to tam gnój wozić. 

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

Zależy czym. Ja niedawno na usłudze landkiem 17 w jedną stronę to raz dwa się obleciało. Wtedy ponad 250km za dzień zrobiłem.

Ciągnikiem? 😳

1 minutę temu, 6465 napisał:

Do gnoju na taka odległość to trzeba brać usługę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Ładny tydzień pogody , trza się brać za dach  , materiały zjechały więc działam

Prrr, zwolnij trochę, tyle inwestycji w 1 rok?

W cenach nawozów piszą że że na forum większość to oszuści bo nie możliwe że  kredytów nie mają, nawozy pokupione zboże niesprzedane.

A ty tak bezczelnie zaprzeczasz temu i szastasz kasą na prawo i lewo🤣 

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Siundkom i rozrzutnikiem 3,5t to kilka dni jeździłem 

U mnie w tamtym roku woził 10km od domu na 2.5hektara to zapłaciłem 2tys w tym roku jakieś 300metry od domu też na 2.5hektara i zapłaciłem 900zl. Swoim bym woził kilka dni a znając życie pewnie coś by jeblo i dzień zmarnowany. 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Bananek napisał:

Mi tego nie musisz uświadamiać, ale 80ka się za bardzo nie chce :D no i droga nie zaciekawa 

14 minut temu, 6465 napisał:

Dlatego nie ma pustych przejazdów :D

16351517460718883657046205963363.jpg

Trawomrozonka :D

16351518550955341147903377550523.jpg

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

No, a co w tym dziwnego? 40km/h lecisz, ciepełko, w miarę cicho, radyjko gra to i szybko trasa zleci 😉

Trochę tylko te dwie przyczepy stresowały czasem.

To chyba przez całą dobę. 

Opublikowano

Choćby za ich wypowiedzi. Zwłaszcza historyczne. Mam inny punkt widzenia. Akurat "Pańszczyzna" mi się spodobała bo wpisuje się też w moją "narrację"- zawsze byłem anty-elity. Bardziej skłaniam się historycznie w lewo niż w prawo.

3 minuty temu, vat napisał:

A niby czemu? 

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

a jak, tu masz całą tą nutę

za to na koniec twojego filmiku mówią o mieście powiatowym @danielursus3p🤣

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

a jak, tu masz całą tą nutę

za to na koniec twojego filmiku mówią o mieście powiatowym @danielursus3p🤣

To jest lepsze 

Jebaniutka ładne ma odejście. Finalnie została sprzedana do Niemiec, a on rzeźbi coś mocniejszego 

• Like 1
Opublikowano
artek27 napisał:

11 minut temu, Bananek napisał:

No, a co w tym dziwnego? 40km/h lecisz, ciepełko, w miarę cicho, radyjko gra to i szybko trasa zleci 😉

Trochę tylko te dwie przyczepy stresowały czasem.

To chyba przez całą dobę. 

Trzydziestką na pewno 😉

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

To jak bobas to już zaraz ślub ? 

Za raz to chyba nie, ale bardzo ułatwi ślub codzienne funkcjonowanie 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v