Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, szczypka napisał:

eko groszek 1400 ekomiał na innym placu 750  to już trochę jest 

Ja na zimę zużywam max 2t ekogroszku, no, w tym roku mam drobne drewno, to niech nawet będzie 2,5t, to 250zł różnicy. I tak wszystkiego na raz nie kupię, bo nie mam gdzie tego trzymać. Albo wepchne do garażu przy domu i wtedy samochód będzie stał na zewnątrz, albo może jakoś upchne pod wiate z tyłu, i wtedy na taczkach będę musiał z tym latać po lodzie 

Sklaniam się jednak do rozwiązania z poprzednich lat, kupowania po ćwierć tony i od razu w podajnik. 

Poza tym wydatek kilka razy po 300-400zł rozłożony w czasie mniej zaboli niż na raz wydać 1500zł albo i lepiej

• Haha 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

8 minut temu, szczypka napisał:

dziś zawiozłem przyczepę jęczmienia 860 brutto 

Klienta miałem na pszenżyto i jęczmień po 900 brutto, ale chyba jeszcze poczekam ;) 

LLU wujowi po 900netto za pszenżyto oferują za ilości tirowe

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Nie musi 

Ale po próbach zasypywania pieca różnymi innymi ten mi najbardziej podszedł, najmniej piec zasyfia, i najmniej z niego popiołu jest, a u mnie to akurat ważne, bo ja popiołu za stodole nie wyniose, ani dziur w drodze nim nie zasypie. Wcześniej i stosunek jakości do ceny był dobry. 

Ja teraz mam taki  

A tu jest popiół od 9 października do teraz 

IMG_20211019_203547.jpg

IMG_20211019_203452.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Ja wyngiel w maju kupiłem. To była najlepsza decyzja w tym roku.

ta i teraz jeszcze na bobrach opału narobisz 🙉

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Ja teraz mam taki  

A tu jest popiół od 9 października do teraz 

IMG_20211019_203547.jpg

IMG_20211019_203452.jpg

No nie mówię nie, zobaczę co będzie. Póki co do końca miesiąca i tak tylko drewnem będę przepalał, nie ma jeszcze temperatur takich żeby cały czas w piecu palić. Tyle co wieczorem przepale koszyk drewna i wystarczy

Opublikowano
28 minut temu, HF86 napisał:

golebiarze to styl życia a nie biznes. tam ma być piękna pachnąca sucha i czysta. mało która konsumpcja nada się dla tych obsrajdachow. 

średnio po tyś za ziarko to i byckom za drogo. 

Piąteczke Ci przybijam. Ale weź najpierw wysłuchaj dziada i tego pieprzenia o tych latających kurach. Aż dziw że gołąb jeszcze Nobla nie dostał. Takie to wybitne zwierze. Mój lider opowiadał jak on podrzuca ziarno na płachcie a żona czymś tam macha aby ewentualny kurz odwiać, bo gołąb okurzałego nie może jeść bo mu się gdzieś tam coś obkleja

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Strongman napisał:

Człowieku mnie i innych oszukasz ale pola nie oszukasz.

To przyjedź i ręcznie 20 ha nawozu na pierwszą dawkę siej. Zapraszam. Dam ci i z 2000 zł za to. 

Opublikowano
Przed chwilą, donweter1989 napisał:

Piąteczke Ci przybijam. Ale weź najpierw wysłuchaj dziada i tego pieprzenia o tych latających kurach. Aż dziw że gołąb jeszcze Nobla nie dostał. Takie to wybitne zwierze. Mój lider opowiadał jak on podrzuca ziarno na płachcie a żona czymś tam macha aby ewentualny kurz odwiać, bo gołąb okurzałego nie może jeść bo mu się gdzieś tam coś obkleja

A idź Pan, złapaliśmy z ojcem niedawno, no w sierpniu jakoś gołębia z lotów, z obrączką ale ja tam się na tym nie znam. Siedział przy kurach, przy karmikach, widać, że zmęczony lotem. To telefon do znajomego hodowcy- przyjechał, jak się rozgadał o tym to mówię kurła pszczoły przy tym to pikuś...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

I kupy też nie oszuka. Dupe można próbować, aleeee.... 

FB_IMG_1632906504897.jpg

No wiesz co🤦 

A co Pjotera to jego też tak szybko nie naprostujesz w sprawie pługa a poza tym wszystkie złomy mocno podrożały.

Kolega szuka 3 skiby do 255 bo orze albo teścia 3 UG albo ojca 3 bometem to mówi że orka to porażka ale nie ma nic sensownego do kupna teraz 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

A idź Pan, złapaliśmy z ojcem niedawno, no w sierpniu jakoś gołębia z lotów, z obrączką ale ja tam się na tym nie znam. Siedział przy kurach, przy karmikach, widać, że zmęczony lotem. To telefon do znajomego hodowcy- przyjechał, jak się rozgadał o tym to mówię kurła pszczoły przy tym to pikuś...

I u mnie się przybłąkał biały pawik. Tez zmęczony jakiś. Niech zna moje dobre serce myślę sobie. Dożywilem go, a jak mu się lepiej zrobiło to zamiast lecieć w cholerę to wleciał mi do obory. Byki jak tego stwora zobaczyły to mało co pasów nie urwały. Się mu chyba u mnie spodobało bo nie chciał się wynieść. Wywiozłem go więc wieś dalej do znajomego gołębiarza. Puki co spokój.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, stempos1980 napisał:

No wiesz co🤦 

A co Pjotera to jego też tak szybko nie naprostujesz w sprawie pługa a poza tym wszystkie złomy mocno podrożały.

Kolega szuka 3 skiby do 255 bo orze albo teścia 3 UG albo ojca 3 bometem to mówi że orka to porażka ale nie ma nic sensownego do kupna teraz 

Były pasówne trójki jeszcze tydzień temu. KV, atlas, fiskars 

Opublikowano
5 minut temu, Baks00 napisał:

Golab-Jastrząb mięso,wiater pierze a gołębiarz gówna świerze........

Wiesz ze na tym gownie można dobrze zarobić. W sensie na gołębich odchodach, a nie na gołębiach. Na gołębiach w sumie też. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, danielursus3p napisał:

Chodzi mi żeby trochę system oszukać, żeby opóźnić 1 dawkę azotu wiosną ;)

Mocznik z inhibitorem może mieć sens. Sieją jesienią w sadach.

Ale saletra?🤔

Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał:

I u mnie się przybłąkał biały pawik. Tez zmęczony jakiś. Niech zna moje dobre serce myślę sobie. Dożywilem go, a jak mu się lepiej zrobiło to zamiast lecieć w cholerę to wleciał mi do obory. Byki jak tego stwora zobaczyły to mało co pasów nie urwały. Się mu chyba u mnie spodobało bo nie chciał się wynieść. Wywiozłem go więc wieś dalej do znajomego gołębiarza. Puki co spokój.

Dałem go do starego koszyka od roweru, pszenicę i wodę dostał, następnego dnia gość go wziął ale za parę dni zadzwonił, że gołąb zdechł. Wcześniej jak się przyplątywały to ojciec zabierał do roboty- tam pełno gołębiarzy i królikarzy było, jak to w rejonie Śląska, gdzie pracował.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v