Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

No zobaczymy może z sezon porobie i trza będzie się rozstać , ale takiego małego to mam i za słaby 😉

No właśnie Marek , ursusa a kupiłem Zetora , ale nie bój żaby  już poszukiwania trwają , silnik typu Perkins w ursusie 👍

No tak wyjdzie😛

Trójka polowa , gazu do spodu chyba 2450 obroty 😊., Tak jestem nauczony z 3p 

Prawie 🤭

Ło matko kochana 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ 2450 obroty, no to nie mam więcej pytań. U mnie nie przekraczam 2000 obr w każdej robocie. Prasuje na 1700-1800 i paliwko nie ubywa. Gaz do podłogi, a potem zetor paliwożerny. 😁😁😁 

Edytowane przez themrsakmejek
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

6 mwm mniej pali 😁

Sławek już się przestraszyłem że to Ty szalałeś z nożem po Trzebieszowie ale już doczytałem że to jakiś Stanisław uf..aż mi ulżyło 

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Ostatnio z pewnym 11 latkiem rozmawiałem który powiedział, cytuje "gościa pojebał, 55 tysięcy za takie gówno dać " chodziło o 7745 🤣

No dobrze i co z tego już @bratrolnika kiedyś wspomniał , że Tobie czy 11 letniemu gówniarzowi potrzebny duży grzmot to nie znaczy że do moich prac taki będzie ok , i dla mnie ten wielki jest nic nie wart , ale nie będę pier**lił że kogoś pojebało i nawalił kasy za takiego kolosa . A po drugie to h*j kogo obchodzi co zrobi ze swoimi pieniędzmi ,jeden przepije ,drugi rozda potrzebującym , trzeci kupi Zetora !

Tak naprawdę to prócz spalania maszyna prima , kabina cicha , i mocny byk ojciec pojechał kultywatorem na gline zrobić głęboko to wrócił z połową wyłamanych zębów w kultywatorze 😛 tylko troche dużawe to spalanie 

2 godziny temu, 6465 napisał:

Śmiejecie się z tego marcinowego Zetora ,a mi on się podoba. Dał bym na zamianę za niego dwa moje Ursusy.

Nie przejmuje się tym 🙂

Opublikowano
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Tak naprawdę to prócz spalania maszyna prima , kabina cicha , i mocny byk ojciec pojechał kultywatorem na gline zrobić głęboko to wrócił z połową wyłamanych zębów w kultywatorze 😛 tylko troche dużawe to spalanie 

Podłozyc deskę pod pedał gazu, tak żeby max 1900 go kręcić i będzie dużo lepiej, spalanie powinno spaść ;)

Opublikowano
30 minut temu, themrsakmejek napisał:

Ło matko kochana 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ 2450 obroty, no to nie mam więcej pytań. U mnie nie przekraczam 2000 obr w każdej robocie. Prasuje na 1700-1800 i paliwko nie ubywa. Gaz do podłogi, a potem zetor paliwożerny. 😁😁😁 

No może i przesadzam , ale jakoś wolno mi się wydaje że kręci się prasa jak dałem 2000 obrotów 🤔

Opublikowano (edytowane)

Każdy większy ciągnik więcej spali.  Nikt mi nie powie inaczej.  A jak kto tak myśli to niech więcej korbanków ogląda. 

Edytowane przez 6465
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 6465 napisał:

Każdy większy ciągnik więcej spali.  Nikt mi nie powie inaczej.  A jak kto tak myśli to niech więcej kochanków ogląda. 

To prawda, ale i rozsądnie trzeba się obchodzić z pedałem gazu, nieraz lepiej bieg wyżej i 1800-1900 niż na mniejszym biegu katować go obrotami 2200-2300.

Ogólnie to najlepiej pracować w punkcie przecięcia wykresów momentu obrotowego i mocy, wtedy jest najlepsza ekonomia. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Ja 1600 obrotów w traktorach staram się  nie przekraczać

Tak i ja, jeszcze tymi starszymi to tak 1800-1900, ale nowym NH to czy agregat, czy pług, czy glebogryzarka to na 1500-1700 jeżdżę. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ja tam robię 1500 -1550 w orce czy agregacie, a najmniejsze spalanie ma na 1400.

Dla mnie ten Ursus to był mułowaty trochę na takich obrotach, wolałem tak na 1700-1800 jeździć. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
56 minut temu, donweter1989 napisał:

Kurła Wiesław Wszywka się przekręcił.

Ano odstawił butelkę 

17 minut temu, Ursus932 napisał:

No dobrze i co z tego już @bratrolnika kiedyś wspomniał , że Tobie czy 11 letniemu gówniarzowi potrzebny duży grzmot to nie znaczy że do moich prac taki będzie ok , i dla mnie ten wielki jest nic nie wart , ale nie będę pier**lił że kogoś pojebało i nawalił kasy za takiego kolosa . A po drugie to h*j kogo obchodzi co zrobi ze swoimi pieniędzmi ,jeden przepije ,drugi rozda potrzebującym , trzeci kupi Zetora !

Nie przejmuje się tym 🙂

FB_IMG_1632383577172.jpg

Opublikowano
26 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie przejmuje się tym 🙂

pompę na sprawdzenie oddać. 

Opublikowano
30 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie przejmuje się tym 🙂

Marcin nie nerwójsa taki Ci pasuje takiego kupiłeś ja mogę mieć inne zdanie 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

30 minut temu, themrsakmejek napisał:

No może i przesadzam , ale jakoś wolno mi się wydaje że kręci się prasa jak dałem 2000 obrotów 🤔

to samo mam w 60 z prasą na 2k obr to ta bela prawie stoi 🙊

Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

pompę na sprawdzenie oddać. 

Zimą mam taki plan 

4 minuty temu, Łolek napisał:

Marcin nie nerwójsa taki Ci pasuje takiego kupiłeś ja mogę mieć inne zdanie 

Wszystko dobrze , ty akurat dajesz pomocne rady , 

Tylko ja uważam jak ktoś potrzebuje trzydziestki to nie kupi 1224 

5 minut temu, superfarmer02 napisał:

to samo mam w 60 z prasą na 2k obr to ta bela prawie stoi 🙊

No dokładnie , szejsiuntką to zawsze opór 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v